< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fellegi tárgyal az IMF-fel

| Mobile | RSS

Fellegi tárgyal az IMF-fel

Fellegi Tamás vezeti a kormány tárgyalódelegációját az IMF-fel való egyeztetések során – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján. Emellett arról is beszélt, hogy a kabinet elfogadta a nemzeti-társadalmi felzárkóztatási stratégiát. ,,Nemzeti ügy a szegények segítése” – tette hozzá.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a nemzeti-társadalmi felzárkóztatási stratégiát – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő. A stratégia tartalmazza a 2012–2014-re vonatkozó intézkedési tervet is – tette hozzá. A szóvivő rámutatott arra, hogy az elmúlt években kevés eredményt lehetett tapasztalni a hátrányos helyzetű rétegek felzárkóztatása területén. Az előző kormányok 120 milliárdot költöttek erre a célra, de csak 10 milliárd jutott el az érintettekhez – hangsúlyozta a kormányszóvivő. Elmondta, a kormány vállalása világos: minden hátrányos helyzetű polgárt meg kell segíteni, nemzeti ügy a szegények segítése.

Rámutatott, hogy a hátrányos helyzet generációkon keresztül öröklődik, így ez az egész társadalom problémája. A hátrányos helyzetű térségekben a romákat és gyerekeket érinti a legjobban a mélyszegénység – tette hozzá. A kormány által elfogadott stratégia többek között aktivizál, amely az inaktívak munkába emelését jelenti – hívta föl a figyelmet Giró-Szász. Emellett érvényesíti a teljesítményelvűséget, amely a támogatottól is vár eredményt – mondta a kormányszóvivő. Hozzátette: amit eddig a kormány tett, az összhangban volt ezzel a stratégiával, így a köznevelési törvény, vagy a Start munkaprogram is.

Fontos állomáshoz értünk

Egy másfél éves folyamat egyik állomásához érkeztünk – mondta el Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Uniós elnökségünk során vállaltuk, hogy a romastratégia lesz az egyik legfőbb prioritás, amelyet siker koronázott – tette hozzá. Balog hangsúlyozta, hogy ennek az évnek a végéig minden országnak saját romastratégiát kell készítenie, majd értékelik ezeket, és aztán az Európai Bizottság ellenőrzi a végrehajtást.

„Magyarországon nem csak a cigányságot érinti a mélyszegénység, ezért ennek a kettősségnek a jegyében készítettük el a felzárkóztatási programot.” A kormány emellett rendszeresen ellenőrzi annak a keretmegállapodásnak a szövegét, amit korábban Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián írt alá. Balog szólt arról is, hogy egy közbiztonsági és szemléletformálási fejezettel is bővült a stratégia.

Fellegi vezeti a delegációt

A kormány kész az IMF-tárgyalásokra, amelynek küldöttségét Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti – jelentette be Gíró-Szász András kormányszóvivő. A tárgyalóbizottság tagja még Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára és Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke.

A kormányszóvivő szólt arról is, hogy a bankszövetséggel folytatódik a tárgyalás. A kabinet egy széles alapokon nyugvó megállapodást szeretne elérni – tette hozzá.

A kormányszóvivő emellett beszámolt arról is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek még ezen a héten megállapodásra kell jutnia a munka törvénykövéről. A kabinet a makrogazdasági számok tekintetében megvárja a német becsléseket, valamint Matolcsy a növekedési számok tekintetében konzultál a nemzeti bankkal is – mondta a kormányszóvivő. Szólt arról is, hogy a parlamentnek van jogi lehetősége a makroszámokat a büdzsé végleges elfogadása előtt is módosítani.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 1168 megnézve, 2 alkalommal mai nap |