< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Élni és dolgozni Angliában Csalódások helyett: így már van esélye álláshoz jutni Angliában

| Mobile | RSS

Élni és dolgozni Angliában Csalódások helyett: így már van esélye álláshoz jutni Angliában

2011. december 2. | hozzászólás | Közélet

Manapság már nem csak pincérnek vagy bolti eladónak jönnek Angliába a magyarok. Egyre több pénzügyi szakember, mérnök, informatikus és jogász dolgozik angliai multicégeknél. Ugyanígy minden korosztály megtalálható itt a tizenéves magyar munkavállalótól a nyugdíjasig.
Tapasztalat szerint az önálló munkakeresés a legsikeresebb és a legolcsóbb is ellentétben a drága és kétes magyar közvetítőkkel. Könnyebben szerezhető munkahelyeken (pincér, eladó, gondnok, idősgondozó) minimum 400 ezer forintot kereshetünk havonta, de már pályakezdő pénzügyi elemzőként is havi 1 millió forintot kaphat egy friss diplomás a londoni bankoknál.

Mint mindenben, a felkészültség az angliai munkavállalásnál is rendkívüli fontossággal bír. Azok tudnak gyorsan elhelyezkedni, akik már kijövetel előtt alaposan utána olvastak a témának és jó stratégiával indulnak el állást keresni.

Forrás: delmagyar.hu
Kiemelném a pszichológiai felkészültség jelentőségét is. Sokakban idejét múlt és félelmetes képzetek élnek a kivándorlással és a külföldi munkavállalással kapcsolatban. Régen egész családok vándoroltak ki véglegesen egy teljesen idegen országba és később a levelezésen kívül nem sok szál kötötte őket az óhazához. A mai külföldre induló magyar munkavállaló már nem az ismeretlenbe megy. A globalizáció miatt a Magyarország és az Anglia közötti különbségek egyre halványulnak. Angliában is ugyanazokat a termékeket vásárolja majd, ugyanazokban a hipermarketekben, ugyanazok a műsorok ömlenek a tévéből és ugyanazok a mobil szolgáltatók is. A drága és hosszú busz- és vonatutak helyett ma már olcsó fapados gépekkel két és fél óra alatt bárki Londonban lehet. Sok angliai magyar ma már ugyanolyan egyszerűséggel utazik London és Budapest között, mint mások otthon Debrecen és Budapest között és napi kapcsolatban van a családjával.

Sokan a bizonytalanságból miatt óriási csomagokkal jönnek ki, ami problémát okozhat az itteni közlekedésben és nem feltétlenül gazdaságos megoldás a jelenlegi reptéri poggyász túlsúly felárak miatt. Találkoztam már olyan magyarral, aki két grill csirkét, húsz konzervet és három kiló kenyeret is hozott magával és még a nyári ruhatárát is a bőröndbe gyűrte a tél közepén. Ugyanezeket a termékeket itt is meg lehet venni, sokszor még olcsóbban is. Az első hetekben könnyebb kisebb csomaggal mozogni, költözni illetve szállások értékmegőrzőit igénybe venni. Egy fekete öltöny vagy kosztüm, egy pár fekete cipő és néhány ing szükséges az álláskereséshez.

Bár ma már majdnem zéró nyelvtudással is lehet Angliában munkát kapni mint idősgondozó vagy pincér, az irodai munkáknál alapkövetelmény a folyékony nyelvtudás. Sokan angol filmekből, tv csatornákról vagy youtube videókból készülnek fel a valódi brit angol kiejtésre. Ezzel elkerülhetünk olyan kényelmetlen helyzeteket, mikor sokszori ismétlés után se értjük, amit a potenciális angol munkaadó mond a telefonon. A magyarországi relatíve homogén nyelvi viszonyokkal ellentétben Nagy-Britanniában teljesen másként ejtenek ki szavakat különböző városokban és megyékben. Sokszor a különböző megyékből származó angolok se értik egymást, tehát nem kis különbségekről van szó. Ennek megfelelően válasszuk ki a nyelvi anyagot a felkészüléshez.

Sok sikertelen állásjelentkezéstől óvhatjuk meg magunkat ha már a legelején megfelelő formátumú önéletrajzzal jelentkezünk. Nagy-Britanniában az egy oldalas önéletrajz formátum a legsikeresebb. A közhiedelmekkel ellentétben, nem veszik komolyan az EU-s europass formátumú jelentkezéseket. Helyet a margók csökkentésével illetve a személyes adatok maximum két sorba rendezésével érhetjük el. Fontos, hogy konkrétan írjuk le, mit csináltunk egy munkakörben napi szinten. Minta önéletrajz a könyvemben található. Születési évet, adószámot, fényképet, családi állapotot és referenciát nem kell feltüntetni az antidiszkriminációs törvények miatt. Referenciát általában már csak akkor kérnek, mikor biztosak abban, hogy állást fognak ajánlani a jelentkezőnek.

A nyomtatott önéletrajzzal személyesen érdemes felkeresni munkáltatókat olyan állások esetében mint bolti eladó, pincér, szállodai személyzet vagy fodrász. Ez azt jelenti, hogy egy környéken az összes étterembe, boltba, szállodába be kell menni és az üzletvezetőnek személyesen átadni az önéletrajzot. Ha napi ötven önéletrajzot oszt ki valaki, akkor jó eséllyel egy héten belül állást talál.

Irodai munkákat keresőknek az angol munkaközvetítő cégek helyi irodáiban kell regisztrálni. Nem elég egy ilyen munkaközvetítő irodával regisztrálni, hanem a lánc többi tagjával is egyenként érdemes felvenni a kapcsolatot, mivel alapvetően az adott környéken vagy kerületben lévő álláslehetőségekkel foglalkoznak csak és ritkán továbbítanak jelentkezéseket a lánc többi irodájába.

A másik lehetőség a kiszemelt munkaadókhoz való célzott jelentkezés. Minden multi cég weboldalán található egy Careers oldal, ahol egy online jelentkezési lapot kell kitölteni. Magyarországhoz hasonlóan, Angliában az irodai munkákra sokszor több körös interjú sorozaton kell végig menni és ez akár több hetet is igényelhet. Ezért fontos, hogy az átmeneti időszak költségeinek fedezésére más, könnyebben szerezhető, munkát is vállaljunk. Sok kávézóban lehet reggeli műszakban dolgozni és ez elég időt hagy délután, a komolyabb állások felvételi interjúira. Rengeteg ausztrál és amerikai bevándorló bárban dolgozik részmunkaidőben és nappal könyvelői, banki vagy informatikai állásinterjúkra jár.

A megélhetési költségek nagyok a magyarországi viszonyokhoz képest. Az alapvető költségeket egy könnyebben megszerezhető állással is finanszírozhatjuk kezdetben, így több időt hagyhatunk a jobb állások keresésére. Az első hetekben érdemes úgynevezett ifjúsági szálláson (youth hostel) lakni. A könyvemben megtalálható a jobb angliai hostelek listája. Ennek a szállásnak az az előnye, hogy elég hetente fizetni és nincs szükség kaucióra se. Már éjszakánként kétezer-ötszáz forintos áron is kaphatunk helyet ezeken a modern szálláshelyeken. Ez az ár tartalmazza a reggelit és olcsón biztosítanak internetet is. A lakótársak az ifjúsági szállón alapvetően nyugat-európai és amerikai személyek, akik szintén állást keresnek Angliában. Állandó albérletet akkor szoktak a magyar munkavállalók is keresni, amikor már van állásuk és természetesen angliai szintű fizetésükből már jobb helyeken is megengedhetnek maguknak lakásokat.

Forrás: Study Time

Amikor először jöttem ki, a saját bőrömön tapasztaltam, hogy a legtöbb angliai munkavállalásról szóló könyv nem alapos és íróik valószínűleg nem is dolgoztak vagy jártak Angliában. Akkor megfogadtam, hogy ha elég tapasztalatot szereztem írok egy könyvet, hogy a többi Angliába induló magyarnak segítsek. Az Élj és Dolgozz Angliában! című könyvem megtalálható többek között itt.

Szívesen válaszolok olvasói kérdésekre is (judit[pont]sipos12[kukac]gmail[pont]com) angliai munkavállalással és továbbtanulással kapcsolatban.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 404 megnézve, 1 alkalommal mai nap |