< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Saját hatalmát betonozza be a Fidesz )))My power of the Fidesz betonozza

| Mobile | RSS

Saját hatalmát betonozza be a Fidesz )))My power of the Fidesz betonozza

Az egyoldalúan manipulált egyéni választókerületi határok és más részletszabályok együttes hatására a Fidesz javaslatában foglalt választási rendszer érdemben korlátozza a jelenlegi kormány leválthatóságát – írták szakértők a választójogi tervezetről, amelynek tegnap kezdődött az általános vitája. Szigetvári Viktorék tanulmányából kiderül: az új rendszer 2002-ben és 2006-ban is az akkori választói akarattal ellentétes, jobboldali kormánytöbbséget eredményezett volna.

Hasonlóan érveltek tegnap az ellenzéki pártok, kifogásolva az új választókerületi beosztást és a győztesnek járó kompenzációt is. Az MSZP a javaslat visszavonását sürgette és új egyeztetést javasolt.

Megkezdte tegnap a választójogi törvényjavaslat vitáját a parlament. A Fidesz által beadott tervezetet, mint ismert, egyetlen ellenzéki párttal sem egyeztették előzetesen. A javaslat több újdonságot is tartalmaz; megmarad a vegyes – listás és egyéni kombinációján alapuló – rendszer, de a jövőben 199 fős lenne az Országgyűlés – ma 386 mandátumot osztanak ki – , ebből 106 képviselőt egyéni választókerületben választanának meg, 93-an pedig a kompenzációs listaként is funkcionáló országos listáról szerezhetnek mandátumot. A javaslat egyik leginkább támadott eleme, hogy az egyéni választókerületi győztes pártjának is járna töredékszavazat, a tervezet szövege szerint: “a mandátumot szerző jelölt szavazataiból a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám” kerül a listára. Listát az a párt állíthat, amely – legalább 9 megyében és Budapesten – legkevesebb 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Az egyéni jelölt állításához a mai 750-nel szemben 1500 ajánlásra lenne szükség. A nemzetiségek egy egyéni jelöltre és egy külön nemzetiségi listára szavazhatnak majd. A határon túliak számára csak az országos listás szavazás marad, egyéni képviselőre nem voksolhatnak.

A Fidesz tervezetének a legkritikusabb pontjait támadták tegnap az ellenzéki pártok a vitában. Lamperth Mónika szerint a kormánypártok indítványa kizárólag hatalmuk megtartására irányul. Az MSZP vezérszónoka kiemelte, a javaslat ahelyett, hogy arányosítaná a mandátumkiosztást, tovább növeli a Fidesz esélyeit. A tavalyi választáson az új rendszerrel a Fidesz-KDNP több mint 76 százalékos parlamenti többséget szerzett volna. Megmagyarázhatatlannak és a választási rendszer közérthetőségét célzó alapkövetelménnyel ellentétesnek nevezte, hogy a győztes egyéni jelöltek után is járna töredékszavazat. Hangsúlyozta, a rendszer aránytalansága visszaüthet a Fideszre. Az MSZP változatlanul ellenzi, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok is szavazhassanak. Ennek alátámasztására idézte a Fidesz koncepcióját kidolgozó Áder János 1993-as véleményét, aki akkor ugyanígy érvelt az Országgyűlésben.

A szocialista Molnár Zsolt sajtótájékoztatóján azt mondta, helyesnek tartják a tisztán listás választási rendszerre vonatkozó indítványukat, de mivel a Fidesz ragaszkodik a vegyes rendszerhez, az MSZP kész elfogadni az egyéni választókerületek megtartását. Egy vegyes rendszerben azonban nem elég 200 képviselő, az országgyűlési helyek számát kis mértékben növelni kell. Hozzátette: javasolják, hogy ha vegyes választási rendszer lesz, az egyéni választókerületek mellett országos és kompenzációs lista is legyen, ez szolgálja ugyanis az arányosság elvét. Arra a felvetésre, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció bojkottálja a tervezet vitáját, azt mondta: amíg érdemi vita folyik, részt vesznek benne, ezért is kezdeményeztek most új, széleskörű egyeztetést. Hozzátette, a választások bojkottálása szóba sem jöhet, az MSZP a következő voksoláson, függetlenül attól, hogy milyen szisztéma van érvényben, győzni fog.

Az LMP-s Karácsony Gergely a vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslatnak három olyan eleme is van, amelyre nincs nemzetközi példa. Ilyennek nevezte a győztesre leadott szavazatok után járó kompenzációt és a választókerületek besorolását, amelyet sehol sem a parlamenti többség, hanem szakmai grémium végez el. Szerinte a lakosság számához mérten ilyen nagy mértékű ajánlásra sincs példa, csak Dániában, de ott a parlamentben már bent lévő pártoknak nem kell ajánlószelvényt gyűjteniük. Karácsony két diagrammal is illusztrálta a javaslat aránytalanságát. A kormánypárti szavazók voksa többet ér, és csak olyan párt tudja legyőzni a Fideszt, amely 3-5 százalékkal megelőzi országos támogatottságában – mondta az LMP-s képviselő, akit az ülésvezető elnök, Jakab István megakasztott felszólalása közben, kifogásolva a diagrammokat.

A Fidesz ugyanakkor arról beszélt, hogy javaslatuk eleget tesz a demokratikus követelményeknek. Gulyás Gergely, a párt vezérszónoka szerint az előterjesztésnek nincs olyan eleme, amit legalább egy ellenzéki párt ne támogatna. Kósa Lajos pedig azt mondta, “a tények azt igazolják, hogy a választókerületek új felosztása nem befolyásolja a választás eredményét”. Kósa szerint a tények nem támasztják alá azt a vélelmet, hogy itt bárki magának tudna kedvezni. “Persze lehet azt mondani, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, ez igaz is, de, hogyha a szentnek nincs keze, akkor nem tud maga felé hajlani” – fogalmazott a Fidesz alelnöke. Úgy vélte, az új területi beosztás alapján az nyer, aki a régi besorolás alapján nyert volna, és bár egyes körzetben lehet módosítás, de önmagában a területfelosztás nem befolyásolja az eredményt. Kósa másik hasonlata szerint a spanyol labdarúgó bajnokságban sokáig vitáztak arról, a győzelemért két vagy három pont járjon, aztán kiderült, mindegy milyen a rendszer, mert akkor is a Barcelona vagy a Madrid nyer.

Ez így nem demokratikus

“Számításaink szerint az új rendszer mind 2002-ben, mind pedig 2006-ban az akkori többségi választói akarattal ellentétes, jobboldali kormánytöbbséget eredményezett volna” – írta a Haza és Haladás Alapítvány blogján megjelent tanulmányában Szigetvári Viktor, Tordai Csaba és Vető Balázs. Ez annak az eredménye, tették hozzá, hogy az új rendszerben megnő az egyéni választókerületek befolyása a végeredményre és átalakul a kompenzációs rendszer.

A választókerületeket a Fidesz-KDNP aktuális politikai érdekei szerint rajzolták újra: a stabilan jobboldali, billegő és stabilan baloldali egyéni választókerületek eddigi arányát és jellemzőit határozottan átalakítja a reform. Az új rendszerben a stabil baloldali választókerületek a többieknél nagyobb népességű, elzárt, jellemzően nagyvárosias szigetekké válnak, a stabil jobboldali választókerületek mennyiségükben és támogatottsági szerkezetükben megerősödnek. Az úgynevezett “billegő választókerületek” pedig határozottan jobboldalibb karakterűvé válnak. Szigetváriék szerint 1990-2010 között a billegő választókerületek valóban billegő, kiegyenlített jobb-bal támogatottságú választókerületek voltak. Ha az új rendszer így marad, akkor az “új billegők” a jobboldal számára sokkal kedvezőbb adottságúak lesznek.

A tervezet másik elfogadhatatlan eleme szerintük a kispárt-ellenesség, ami rontja az LMP és a Jobbik választási esélyeit. Az ajánlószelvény-gyűjtés idejének várható rövidítése, a szükséges ajánlószelvények számának aránytalan növelése és a “győztes kompenzáció” mind a kisebb pártok esélyeit rombolják egy olyan választási rendszeren belül, amely amúgy is inkább a nagyobb pártokat jutalmazza. Modellszámításaik szerint 2010-ben az LMP és Jobbik összeadott területi listás szavazatszáma együttesen kevesebb mint 80 százaléka lett volna a Fidesz-KNDP győztes kompenzációs szavazatainak.

Mivel nincs elkülönített kompenzációs lista, e szavazatok döntően befolyásolják a listás szavazati arányokat – mutattak rá Szigetváriék. Az új rendszerben a kompenzáció egyrészt kioltja önmagát, másrészt mandátumokat szív el a kisebb jelöltállítóktól. Ez tovább erősíti a választási rendszer aránytalanságát. Ha az új választási rendszer lett volna 2010-ben, akkor számításaik szerint már “győztes kompenzáció” nélkül is 71 százaléknyi mandátuma (141 mandátum) lett volna a Fidesz-KDNP-nek a 199 fős parlamentben, az új kompenzáció ezt felemeli 76 százalékra, ami 152 mandátumot jelent (a koalíció tényleges mandátumaránya 68 százalék).

forrás:népszavaonline.hu

My power of the Fidesz betonozza

Unilaterally manipulated constituency boundaries and other details of the rules of the combined impact of the proposal by Fidesz electoral system substantially limits the current government leválthatóságát – experts wrote the draft electoral law, which began yesterday in the general discussion. Szigetvári Viktor apparent from a study of the new system in 2002 and in 2006, against the will of the voters at the time, right-wing majority government would have resulted.

Similarly, the opposition parties argued yesterday, criticizing the new constituency scheduling, and compensation for the win as well. The Socialist Party called for the withdrawal of the proposal and the proposed new consultation.

Yesterday started the suffrage bill debate in the parliament. The draft submitted by Fidesz, as is known, not only opposition parties have been discussed previously. The proposal has many new features includes; remains mixed – list and individual based on a combination – system, but in the future, 199 people were in the parliament – now 386 seats are allocated from – out of which 106 representative single-member districts would choose the 93 of us in the compensation as a list well-functioning national list to obtain seats. The proposal is one of the most contested element of the constituency winner’s party also would have surplus votes, the draft text says: “the mandate author marked szavazataiból the second highest number of votes equal to designate one plus the votes of the abandonment of the remaining number of votes” will be on the list. You can set a list of the party, which – at least nine counties and in Budapest – at least 27 individual constituencies independent candidates set. The individual designated to produce the present-day 750 in 1500 against the recommendation would be needed. The nationalities of an individual and a separate national list of candidates will be able to vote. Just beyond the border to vote in the national list remains voksolhatnak personal representative has been no.

Introduce the most critical points of the draft was yesterday attacked by the opposition parties in the debate. Monika Lamperth said the government party’s motion seeks only to maintain their power. The Socialist Party spokesman pointed out the proposal, rather than mandate a scaled layout increases the chances of Fidesz. The last election of the new system, the Fidesz-KDNP more than 76 percent parliamentary majority in it. Hard to explain and clear explanations of the electoral system for the basic requirement to be against calling that the winning candidate after the individual would have surplus votes. He emphasized the disproportionate nature of the system backfire for Fidesz. The Socialist Party remains opposed to the Hungarian non-resident citizens to vote as well. In support of this concept led to the Fidesz in 1993, drew up the opinion of John Ader, who was then the same argument in the National Assembly.

The socialist Zsolt Molnar told a press conference, held in the correct pure list system for their motion, but since the Fidesz insists that the mixed system, the Socialist Party is prepared to accept the retention of individual constituencies. A mixed system is not quite 200 representatives of the parliamentary seats should be increased slightly. He added, suggest that when mixed electoral system will be the electoral districts under the national compensation list and it is, this is because the principle of proportionality. To the suggestion that the Democratic Coalition, led by Ferenc Gyurcsany proposed boycott the debate, he said, until a substantive debate, take part in it, so now also launched a new, wide-ranging consultation. He added that out of the question of boycotting the elections, the Socialist Party of vote in the next, no matter how systematic is in place, will be victorious.

The LMP-Gregory and Christmas in the debate that drew attention to three elements of the proposal is that there is no international examples. Unqualified people named after the winner of the votes cast in electoral districts with compensation and classification, which is nowhere to be a parliamentary majority, but done by a professional panel enjoys. He said the large number of people because this recommendation is no example, only in Denmark, but there are already inside the parliament, the parties do not have to collect referral slip. Christmas is two diagrams illustrating the disproportionate nature of the proposal. The pro-government voters voted in is worth more, and only party able to defeat the Fidesz, which is 3-5 percentage points ahead of national support for – said the LMP s Representative, who is the sitting President, James Stephen’s halt had speech while criticizing the diagrams.

Introduce the same time said that their proposal meets the requirements of democracy. Gergely Gulyás, the party spokesman that the amendment is not an element of at least one opposition party would not support. Lajos Kosa, said “the facts demonstrate that the new division of electoral districts does not affect the election outcome.” Kosa, the facts do not support the presumption that anyone here would you favor. “But to say that everything tends toward the sacred hands, that’s true, but that if the hand of a saint there, you can not bend it toward you,” – said the vice president of Fidesz. He thought that the new territorial title of the winner, who had been assigned to the old, and although each division may be modified, but it does not affect the division of the territory of the results. Kosa another simile, the Spanish football league for a long time debated about to win two or three points should be, then it turned out, no matter what the system because it is in Madrid or Barcelona will win.

This is not democratic

“We expect the new system, and in 2002, both in 2006, the then majority of voters will, contrary to right-wing majority government would have resulted in” – wrote to the Home and Progress Foundation blog published study Szigetvári Viktor, Turda Csaba and Seed Balazs. This is a result, they added that the new system will increase the influence of electoral districts and the outcome of the transition compensation system.

The electoral districts of the Fidesz-KDNP current political interests that drew again: a stable right-wing, left wing tilted and stable rate of current electoral districts and the characteristics of the firm converts reform. The new system, the left-wing constituencies stable than the others and more populated, isolated town szigetekké are typically large, stable quantity, and right-wing constituencies of support structure to be strengthened. The so-called “meta-constituencies” will definitely become jobboldalibb karakterűvé. Szigetváriék between 1990-2010 according to meta-meta really constituencies, balanced right-left-supported constituencies were. If the new system will remain so, then the “new rocks” for the Right adottságúak will be much better.

Another aspect of the draft unacceptable, according to a small party of anti-, which reduces the chances of LMP and the better choice. The expected time of referral coupon collection stands, required a disproportionate increase in the number of slips and the “winning compensation” and destroy the chances of smaller parties a choice within the system, which is already rather large reward parties. Modellszámításaik in 2010, according to the LMP and the regional list ballot more closely together, the number was less than 80 percent of the Fidesz-KNDP of votes of winning compensation.

Since compensation is a separate list of those votes decisively influenced by list voting rates – pointed Szigetváriék. Under the new system of compensation extinguishes itself on the one hand, on the other hand, mandates are less marked in the heart from adjusting. This further strengthens the electoral system are distorted. If the new electoral system was in 2010, according to calculations, it has been “winning compensation” without a mandate of 71 percent (141 seats) would have been the Fidesz-KDNP has a 199-strong parliament, the new 76 percent raises this compensation, which means 152 seats (the coalition’s mandate actual rate of 68 per cent).

Source: népszavaonline.hu

Leave a Reply 246 megnézve, 1 alkalommal mai nap |