< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tárki: A magyarok kétharmada előítéletes a romákkal szemben

| Mobile | RSS

Tárki: A magyarok kétharmada előítéletes a romákkal szemben

2011. december 5. | 1 Hozzászólás | Közélet

A magyarok kétharmada nem fogadná el, hogy a gyereke roma gyerekkel barátkozzon – írja a Népszabadság a Tárki felmérésére hivatkozva. A nemzetközi radikalizmusindexen a vizsgált 33, többségében uniós ország között Magyarország az ötödik helyen áll.

A magyar lakosság 63 százaléka genetikai meghatározottságnak véli a romák bűnözési “hajlamát” a Tárki felmérése szerint. A jobbikosok 79 százaléka részben vagy teljes mértékben egyetért azzal, hogy a “cigányoknak a vérükben van a bűnözés”. Ezt a fideszesek 60 és a szocialisták 61 százaléka is így gondolja, és bár az előítéletesség az LMP-sek körében a legalacsonyabb, ez az arány náluk is eléri a 49 százalékot – idézi a felmérés eredményeit a Népszabadság.

A Tárki felmérése szerint kétharmados többségben vannak azok, akik nem fogadnák el, hogy gyermekük roma gyerekkel barátkozzon. Ebben a kérdésben nincs jelentős különbség a pártszimpatizánsok között: a jobbikosok a legelutasítóbbak, de még az LMP-seknél is csak 35 százalék az elfogadók aránya, az úgynevezett Bogardus-féle szociálistávolság-skálán, ahol a vizsgált személynek arra kell választ adnia, milyen interakciós-kommunikációs közösséget vállalna egy más nemzetiségű, etnikumú vagy bőrszínű személlyel.

Nem meglepő, hogy a nemzetközi radikalizmusindexen a vizsgált 33, többségében uniós ország között Magyarország az ötödik helyen áll, a (negatív) listavezető Törökország, az utolsó (azaz a legkevésbé radikális) ország Izland.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 366 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: