< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Elbocsátásokat és munkaidő-csökkentést hozhat a jövő év

| Mobile | RSS

Elbocsátásokat és munkaidő-csökkentést hozhat a jövő év

A tervezett minimálbéremelés és a járulékalap másfélszeresére emelése a könyvelők szerint a szürkegazdaság és az elbocsátások felé sodorhatja a vállalkozásokat. Ugyanakkor az új, 27 százalékos áfa kulcs hatása már megosztja a szakmát, „csak” a könyvelők fele szerint erősödhet az áfa emelés hatására a feketegazdaság. Ebben a kiélezett helyzetbensok múlhat a vállalkozás könyvelőjének felkészültségén – derül ki a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja és a PENTA UNIÓ Zrt. több mint ezer könyvelőt felölelő felméréséből.

A tervezett minimálbér-emelés és a járulékalap másfélszeresre emelésének eredményeként a válaszadók többsége (60%) szerint várhatóan jogkövetőek lesznek a cégek, de ez elbocsátásokkal, a juttatások felszámolásával vagy munkaidő csökkentéssel fog járni. A könyvelők harmada (33%) szerint a változások a szürke vagy feketegazdaság felé tolhatják a vállalkozásokat, és csak 7százalékuk szerint várható „jogkövető” béremelés. A tervezett 25 százalékról 27-re történő áfa kulcs emelését illetően megoszlanak a vélemények, míg a válaszadók egyik fele (55%) szerint nem befolyásolja jelentősen a számlázási gyakorlatot az emelés, a másik fele (45%) szerint csökkenni fog a legális számlaforgalom.

„Közgazdasági tény, hogy a terhek növekedése következtében csökken az önkéntes jogkövetés szintje. A NAV várhatóan az ellenőrzések és a szankciók szigorításával igyekszik majd ezt kompenzálni, ami minden bizonnyal az adójog kriminalizálását fogja eredményezni. Az adóhatóság számára a jogszabályi
környezet kedvezően alakul. Szervezeti változásokkal, belső fejlesztésekkel (pl. kockázati besorolások, adatbázisok készítése, szakmai továbbképzések), és a nemzetközi kapcsolatok szélesítésével napról-napra hatékonyabbá válik a NAV. A jövőben egyre kevesebben fogják megúszni az adócsalást – vázolta a helyzetet Dr. Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke.
forrás:hvg.hu/adózóna

Leave a Reply 274 megnézve, 1 alkalommal mai nap |