< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Magyarország kimarad az új euróövezeti megállapodásból

| Mobile | RSS

Magyarország kimarad az új euróövezeti megállapodásból

Nagy-Britannia mellett Magyarország az a két ország, amely egyelőre nem csatlakozik az euróövezet költségvetésének rendbetételét célzó intézkedésekhez. A 27 tagállam nem tudott egyezségre jutni, hogy az intézkedések bevezetésének érdekében módosítsák a Lisszaboni szerződést. Az ügyet kormányközi megállapodással rendezi 17 euróövezeti, illetve hat azon kívüli tagállam. Két további állam kormányfője parlamenti felhatalmazást kér.

Nem sikerült megszerezniük az európai uniós vezetőknek mind a 27 tagállam támogatását, hogy módosítsák a Lisszaboni szerződést, annak érdekében, hogy szigoríthassák az euróövezeti országok költségvetési politikáját. Az ügyben csupán kormányközi elvi megállapodás születhet, az eurozóna 17 tagállama és hat további állam között – közölte a csütörtök éjszaka a közel tíz órán keresztül tartó tárgyalás után Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke.

Két ország – Svédország és Csehország – kormányfője parlamenti felhatalmazást kér a csatlakozáshoz, ketten egyáltalán nem csatlakoznak. Az egyik Nagy-Britannia, a másik Magyarország.

Nicolas Sarkozy francia elnök MTI-ben idézett közlése szerint az “elfogadhatatlan feltételeket” támasztó Nagy-Britannia mellett egyelőre Magyarország, Csehország és Svédország – utóbbi kettőnek a parlamenttel kell konzultálnia – nem vesz részt az új dokumentum elkészítésében. Úgy vélte, elsősorban az egyes pénzügyi szabályok alól kivételezést követelő London álláspontja akadályozta meg, hogy 27 országos kompromisszum szülessék.

Az [origo] brüsszeli forrásokból ugyanakkor úgy értesült, hogy Magyarország nem Nagy-Britannia mellett áll, hanem Csehországhoz és Svédországhoz hasonló helyzetben van, vagyis még át szeretnék gondolni, konzultálni a parlamenttel és utána dönteni.

A távozóban lévő Orbán Viktor magyar miniszterelnök az [origo] kérdésére nem kommentálta az elhúzódó munkavacsora eredményeit, csak annyit mondott a pénteki csúcstalálkozóra utalva: “Hogy holnap reggel találkozunk”. A kicsivel utána távozó Petr Necas cseh miniszterelnök nyilatkozta azt a cseh sajtónak, hogy a négy fent jelzett ország nem csatlakozott az új eurózónás megállapodáshoz.

A szinte egész csütörtök éjszaka húzódó, közel tíz órás tanácskozásról menet közben csak egy nyilatkozattervezet szivárgott ki, az események hajnalban kezdtek felpörögni. Előbb a Reuters jelentette, hajnali négy után, hogy a britek követelései miatt nem tudott megállapodni egymással a 27 ország, majd a vezetők sorra hagyták el az épületet. Az első Boyko Boriszov Bulgária miniszterelnöke volt.

Az egyezség azon bukott meg, hogy a David Cameron brit kormányfő által követelt engedményekbe nem egyezett bele Angela Merkel német kancellár, és Nicolas Sarkozy francia elnök. Cameron a Financial Times tudósítójának értesülései szerint többek között olyan feltételeket támasztott, hogy tartsák nyitva az uniós piacokat Ázsia és USA felé, az európai bankfelügyelet központát hagyják Londonban, illetve hogy az európai pénzügyi szabályozó intézmények hatáskörét csak egyhangú szavazattal lehessen kibővíteni.

Az uniós vezetők ugyanakkor más dolgokban meg tudtak egyezni. Például, hogy 500 milliárd euróban maximálják az Európai Stabilitási Mechanizmus forrásait (ESM), amelyet jövő júliusban felülvizsgálnak. Egyezségre jutottak abban is, hogy a költségvetési előírásokat megszegők ellen automatikus szankciókat léptessenek életbe – amelyeket a tagok háromnegyedének szavazatával lehetne csak megállítani.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 278 megnézve, 1 alkalommal mai nap |