< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY DOHÁNYGYÁRTMÁNY FORGALMAZÁST ÉRINTŐ VÁLTOZÁS

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY DOHÁNYGYÁRTMÁNY FORGALMAZÁST ÉRINTŐ VÁLTOZÁS

2011. december 10. | hozzászólás | Nav

A 2011. december 1-jén hatályba lépő rendelkezések értelmében a dohánygyártmányok jövedéki adómértékének változása esetén a korábbi adómértéknek megfelelő (jelen esetben “111101” adómérték kódtól eltérő kódot tartalmazó) adójeggyel ellátott dohánygyártmányok csak korlátozottan értékesíthetők. Szivar, szivarka esetében ez a 2006. január 1. előttieket jelenti, vízipipa-dohány esetében ide tartoznak a korábban adójegy nélkül is forgalmazható készletbe tartozók is. A jövedéki szabályozás 2011. december 1-jén hatályba lépő módosulásai tehát megszűntetik ezen dohánygyártmányok birtoklási korlátozását, a szabályozás kizárólag az értékesítésnek szab gátat.

Jövedéki engedélyes kereskedő, vagy importáló, 2011. december 1-jéig (adóváltozás után még 30 napig), működési engedéllyel rendelkező nem jövedéki engedélyes kereskedő (például: vendéglátó-ipari vagy kiskereskedelmi egységek) 2011. december 31-ig (adóváltozás után még 60 napig) értékesítheti a régi adójeggyel ellátott dohánygyártmányt. Ezeket a határidőket követően nem értékesíthető régi adójeggyel szabadforgalomba bocsátott dohánygyártmányt! A kereskedők kérjük, legyenek figyelemmel a készletében lévő dohánygyártmányok adójegyén található adómérték kódra! A fenti szabályok, határidők és korlátozások minden jövedéki adómérték-változtatás után érvényesek lesznek, tehát a 2012. május 1-jei és 2012. november 1-jei adóemelés után is.

Mivel a fenti esetre birtoklási korlátozás már nem áll fenn, a “régi” adójeggyel ellátott dohánygyártmányok kereskedőtől való visszaszállítása nincs határidőhöz kötve. Az értékesítési korlátozás betartása és ellenőrizhetősége érdekében azonban javasoljuk, hogy a birtokolható, de már nem értékesíthető dohánygyártmány-készleteket az értékesítésre szánt készlettől – fizikálisan, illetve nyilvántartás vezetése esetén abban is – különítsék el.

Ha az ellenőrzésre jogosult hatóság az említett határidőkön túl észleli a dohánygyártmányok fentiek szerinti szabálytalan értékesítését, a jogszabály-változás kötelező rendelkezései miatt a szükséges intézkedések bevezetésétől nem tekinthet el. Az előírások megsértésével értékesített dohánygyártmányt el kell kobozni, ha a kötelezettség megsértése miatt mulasztási bírság kerül kiszabásra. A mulasztási bírság összege gazdálkodó szervezet esetében 300 ezer forintig is terjedhet.

A dohánygyártmány általános forgalmiadó-mértékének változása esetén a jövedéki szabályozás a szabadforgalomba bocsátás és az import esetére tartalmaz korlátozó rendelkezést, értékesítési korlátozás ez esetben nem áll fenn. Tehát a 2012. január 1-jét megelőzően (“111101” adómérték kóddal) szabadforgalomba bocsátott dohánygyártmányok 2012. január 31-ét (30. nap), illetve 2012. március 1-jét (60. nap) követően is értékesíthetők függetlenül attól, hogy adómérték kódjuk nem “120101”.

Suller György Attila őrnagy
vám- és jövedéki szóvivő
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály
(+36-30/9-644-827)

Leave a Reply 951 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: