< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hirtelen fordulat: Óriási változás nyugdíjügyben Megvétózta a nyugdíjreformot a bolgár államfő

| Mobile | RSS

Hirtelen fordulat: Óriási változás nyugdíjügyben Megvétózta a nyugdíjreformot a bolgár államfő

A nyugdíjreform az eredeti tervek szerint januártól lépne életbe.

Megvétózta a parlament által csütörtökön elfogadott nyugdíjreformot a posztjáról hamarosan távozó bolgár államfő: Georgi Parvanov szerint a reform sérti a társadalmi párbeszédet, pénzügyileg nem igazolható és szociálisan sem célravezető, az ilyen módon elfogadott változtatások az állami szociálpolitikát kiszámíthatatlanná és következetlenné teszik.

Az elnöki vétó nyomán a parlament köteles felülvizsgálni a törvényt, de ha azután is úgy dönt, hogy mégsem változtat, az elnöknek már alá kell írnia azt, második vétóra nincs lehetősége.

A nyugdíjreform az eredeti tervek szerint januártól lépne életbe. A döntés eredményeképp a férfiak 65 évesen, a nők 63 évesen mehetnek majd nyugdíjba, a jelenlegi 63, illetve 60 év helyett.

A bolgár parlamentben az összes kormánypárti képviselő, valamint a négy független törvényhozó támogatta az elképzelést. Az ellenzéki szocialisták jelezték, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a döntést. A szakszervezetek máris országszerte tiltakoznak, a reform elhalasztását követelve.

Parvanov hivatali ideje januárban lejár, és utóda, Roszen Plevneliev támogatja a kormány nyugdíjreformmal kapcsolatos álláspontját.

Az október végi bolgár elnökválasztáson a 47 éves Roszen Plevneliev, a Bojko Boriszov vezette jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje legyőzte a szocialista párt jelöltjét. A távozó államfő, a szocialista Georgi Parvanov két cikluson át töltötte be az elnöki tisztséget, ezért nem indulhatott újra a posztért.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 338 megnézve, 1 alkalommal mai nap |