< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Nem lesz könnyű kibulizni a nyelvvizsga elengedését

| Mobile | RSS

Nem lesz könnyű kibulizni a nyelvvizsga elengedését

2011. december 14. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Egy fideszes javaslat értelmében 2016-ig megkaphatják a diplomájukat azok is, akik nem szerezték meg a nyelvvizsgát. Ehhez meg kell egyezniük egyetemükkel, ami az [origo] által megkérdezett rektorok szerint nem lesz könnyű. Ők nem örülnek az ötletnek, féltik az egyetemek hírnevét, és tartanak attól, hogy a diplomák értéktelenné válnak. Fideszes képviselők szerint a segítség nem mindenkinek szól, de például egy óvónőt fölösleges ezzel kínozni.
Forrás: MTI/Marjai János

“Angolból már van a középfokú, de a diplomához kötelező a nyelvvizsga, úgyhogy januárban eszperantóból megyek vizsgázni” – mondta az [origo]-nak egy lány, aki két éve végezte el a történelem szakot az ELTE-n. A diplomáját nem kapta meg, mert a helyi képzési követelmények szerint a diplomához legalább egy középfokú, illetve egy alapfokú komplex (szóbeli és írásbeli) nyelvvizsga kell. A lány azt mondta: “Bár az eszperantót nem nagyon tudom majd használni, gyorsan lehet vele haladni. Úgyhogy remélem, jövőre megkapom a diplomám, és nem leszek rászorulva semmilyen kormányzati segítségre.”

A tanári pályára készülő lány egyike annak a 20-30 ezer végzősnek, aki azért nem kapja meg a diplomáját, mert nincs meg az oklevél kiállításához szükséges nyelvvizsgája. Őket segítené a Fidesz oktatási munkacsoportjának javaslata, amelyről a múlt héten állapodott meg az oktatási államtitkársággal. Eszerint mentesülhetnének a nyelvvizsga alól azok a hallgatók, akik 2013-ig befejezik tanulmányaikat, és a felsőoktatási intézmény úgy dönt, hogy kiadja a diplomájukat (erről bővebben itt olvashat).

A fideszes Pokorni Zoltán által vezetett parlamenti oktatási bizottság a múlt héten be is nyújtotta a felsőoktatási törvényhez az erről szóló módosító indítványt. Eszerint az egyetem akkor adhatja át az oklevelet, ha a hallgató három éven keresztül nem tud nyelvvizsgát tenni. Vagyis 2016-ban kaphatnának utoljára nyelvvizsga nélkül diplomát a hallgatók, 2016-tól pedig eleve már csak középfokú nyelvvizsgával lehet majd bejutni egy felsőoktatási intézménybe.

“Egy óvónőnek nem kell nagy nyelvtudás”

A fideszes javaslat a változtatást azzal indokolja, hogy “társadalmi szempontból kedvezőbb lehetővé tenni a nyelvvizsga nélküli munkavégzést, mint a teljes tiltást alkalmazni, mivel ez utóbbi esetben a tanulmányokba befektetett egyéni és társadalmi erőfeszítés egyáltalán nem hasznosulhat”. Az indoklásban Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság elnöke azt írja: “Indokolt azokra is figyelmet fordítani, akik esetében – az idő múlásából következően – nem várható reálisan a követelmény teljesítése, de tudásuk ugyanezen okból avulhat.”

A javaslat készítésére rálátó két forrásunk szerint a fideszes képviselők nem számítanak arra, hogy a nagyobb egyetemek mentességet adnak, de szerintük néhány szakon megoldást jelenthet ez a javaslat. A Fidesz oktatási munkacsoportjának egyik tagja azt mondta: “A mérnököknek, a marketingeseknek vagy a külkereskedelmi képzést végzőknek nyilván értelmetlen mentességet adni, nem is rájuk gondoltunk, de egy agrárszakosnak, egy óvónőnek vagy egy középiskolai fizikatanárnak nem feltétlenül kell nagy nyelvtudás a mindennapokban.”

Forrás: MTI/Marjai János

A diplomák értékét féltik a rektorok

Az [origo] által megkérdezett intézményvezetők azonban nehezen tudják elképzelni, hogy nyelvvizsga nélkül adjanak át oklevelet a diákoknak. “Az intézmény hírneve csorbulhat azzal, ha nem kérnek nyelvvizsgát a diplomához” – mondta az [origo]-nak a javaslatról Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Pécsi Tudományegyetem rektora. A pécsi intézményben, ahol a záróvizsgát tett hallgatók ötöde nem kaphatja meg a diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt, a felmentés helyett támogatott nyelvi képzéssel próbálnak segíteni a hallgatóknak – mondta Bódis.

Nem tartja jó ötletnek a mentesség megadását Jobbágy Ákos, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) oktatási igazgatója sem, aki szerint a nyelvtudás a végzősök számára a napi munkához elengedhetetlen. “Már hallgatóink számára is szükséges az idegen, elsősorban angol nyelven elérhető szakirodalom tanulmányozása. A végzett mérnököknek, gazdasági szakembereknek pedig gyakran kell nemzetközi csapatban dolgozni. A szakma új eredményei is jellemzően előbb érhetők el angolul, mint magyarul” – sorolta Jobbágy, hogy miért nem tervezi a BME a nyelvvizsga alóli mentesítést. A BME-n a hallgatók néhány százalékát érintené a változtatás szerinte.

Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint tavaly 102 923-an tettek Magyarországon sikeres nyelvvizsgát. A legnépszerűbb nyelv az angol volt (115 178-ból 70 485 sikeres vizsga), ezt követte a német (22 758 sikeres vizsga), a harmadik helyezett pedig az eszperantó lett (2310 sikeres vizsga). Ezután a legtöbb sikeres vizsgát sorrendben a francia, az olasz, a spanyol és a lovári nyelvből tették. Az MR1-Kossuth Rádió Kihívás című műsorának riportja szerint a Budapesti Eszperantó Központban eszperantóul tanulók kivétel nélkül azért jelentkeznek a tanfolyamokra, mert a diplomájukhoz kell a nyelvvizsga (itt hallgatható meg a riport).

“Rossz üzenet a munkaerőpiacnak”

“Az ELTE az ország első egyeteme, nem tudjuk elképzelni, hogy valaki egyetemi diplomát kapjon nyelvvizsga nélkül” – jelentette ki az [origo]-nak az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese, Fábri György. A rektorhelyettes hozzátette, hogy még nem döntött az egyetemi szenátus a javaslatról, de szerinte “a nyelvvizsgával rendelkező diplomásokkal nem tehetjük meg, hogy lejjebb visszük az ELTE-s oklevél értékét” – mondta Fábri, aki elárulta, hogy az ELTE-n a tanító- és óvónőképző karon a legmagasabb azok aránya, akik nem vehették át a diplomájukat.

“Visszalépésnek tekintem azt, hogy nyelvvizsga nélkül is kapjanak diplomát a hallgatók, ráadásul ez egy igen rossz üzenet a munkaerőpiac számára” – jelentette ki Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szerinte a munkáltatóktól érkező egyik leggyakoribb panasz az, hogy nem megfelelő a végzettek idegennyelv-tudása. A Debreceni Egyetem rektora, Fábián István ezt azzal egészítette ki, hogy a hallgatók is tudják, hogy nyelvtudás nélkül nem boldogulhatnak a munkaerőpiacon. “A statisztikák is azt mutatják, hogy a záróvizsgát követő egy éven belül a hallgatók többsége megszerzi a nyelvvizsgát, így utólag megkapja a diplomáját” – mondta Fábián István.

40 év fölött most sem kell nyelvvizsga

A jelenlegi felsőoktatási törvény szerint az alapképzésében részt vevő hallgató csak akkor kaphatja meg a diplomáját, ha egy középfokú C típusú általános nyelvvizsgát tett. A mesterképzés követelményeit pedig az intézmények saját maguk határozhatják meg. A törvény szerint nyelvvizsga nélkül is megkaphatja a diplomáját az, aki elmúlt negyvenéves, amikor elkezdte tanulmányait.

Diplomaturizmustól félnek a hallgatók

“Ismerjük a rektorok ellenérzéseit, és az oktatási államtitkárság sem volt odáig az ötlettől” – mondta az [origo]-nak a Fidesz oktatási munkacsoportjának egyik tagja. Szerinte a KDNP-s Hoffmann Rózsa által vezetett államtitkárság csak azzal a feltétellel fogadta el Pokorni Zoltán és Pósán László fideszes képviselők javaslatát, hogy “nem általános amnesztiát hirdet a kormány”, hanem az intézmények egyenként eldönthetik, adnak-e nyelvvizsga nélkül diplomát – mondta a forrás.

Éppen ezt kifogásolja Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. Szerinte így az intézkedésnek “megvannak a veszélyei”. Nagy azt mondta, ha az intézményekre bízzák a döntést, “ha valahol elengedik a nyelvvizsgát, máshol pedig nem, megindulhat a diplomaturizmus az egyetemek és főiskolák között, és így könnyen értéktelenné válhat egy-egy oklevél, ez mindenkinek rossz”. A HÖOK elnöke az [origo]-nak azt mondta: “A segítő szándékot látom, és értem, hogy kezelni kell a problémát, de a hallgatók többségének sem jó egy ilyen amnesztia.” Nagy Dávid szerint ugyanis ez igazságtalan azokkal szemben, akik nehezen, “sok pénzt és időt áldozva” megszerezték a nyelvvizsgát a diploma miatt.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 637 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: