< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Sajtóközlemény A börtönt is megjárták a revizorok

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény A börtönt is megjárták a revizorok

2011. december 18. | 1 Hozzászólás | Nav

Nem adott nyugtát és nem könyvelte le bevételeit egy Bács-Kiskun megyei börtön vegyesboltja. Az adóellenőröket a börtönből riasztották, és mint kiderült, milliók folytak be a kasszába, miközben a pénztárgép érintetlen maradt. A pult alatti kockásfüzet azonban mindent rögzített.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bács-Kiskun Megyei Adóigazgatóságának operatív revizorai a bevételek szisztematikus eltitkolását leplezték le az illetékességi területükön működő büntetés-végrehajtási intézet kiskereskedelmi üzletében.
Az ellenőrök egy szombati napon érkeztek a börtönbe, amikor az elítéltek látogatókat fogadhattak. A bevett gyakorlat szerint ilyenkor a rokonok, ismerősök úgynevezett vásárlási jegyeket vesznek a börtön egyetlen boltjában, a fogvatartottak pedig a jegyek ellenében jutnak az áruhoz, mivel készpénzt nem tarthatnak maguknál. Ez azon az ominózus szombaton is így történt az inkognitóban lévő adóellenőrök társaságában. A közértesek már a huszonegyedik vásárlót is kiszolgálták, több mint százezer forintnyi árut kiadtak, de egyetlen számot sem nyomtak le még a pénztárgépen. Az áttételes vásárlást egy füzetben követték.
Az azonnal lefoglalt pénztárgépi kontrollszalag, a jegyek és áruk megvételét számon tartó füzet, valamint a könyvelési dokumentumok összevetése után kiderült, hogy tavaly nyár óta, összesen hatmillió forint bevételről nem adtak nyugtát, és a forgalmat nem rögzítették a pénztárgépben. Mint kiderült, a boltvezetők nemcsak a számviteli, hanem az egészségügyi előírások ellen is vétettek. Vélhetően úgy gondolták, egy börtönben nem vizsgálódnak a hatóságok, az ellenőrzésre semmi esély. Az utóbbi idők esetei alapján azonban látható, hogy a leghajmeresztőbb helyektől és tevékenységektől sem riadnak vissza a NAV munkatársai. A börtönboltot üzemeltető betéti társaságnak, minden bizonnyal, gazdálkodásának korábbi időszakáról is számot kell adnia.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Leave a Reply 303 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: