< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Fidesznek ez a fenntarthatóság – káosz a nyugdíjrendszerben

| Mobile | RSS

A Fidesznek ez a fenntarthatóság – káosz a nyugdíjrendszerben

2011. december 19. | hozzászólás | Közélet

A Fidesz fenntartható nyugdíjrendszert ígért. Ehelyett még a korábbinál is bonyolultabb és drágább lesz az ellátás biztosítása, miközben hosszabb távon sem látszik, hogy javulna majd az egyensúlyi helyzet – állítja a Haza és Haladás Alapítvány.

Ez év végéig minden nyugdíj-jellegű kiadást a Nyugdíjbiztosítási Alap finanszírozott, ehhez a fedezetet az adózók (munkáltatók és munkavállalók) által befizetett járulékok és a más jogcímen beszedett adókból származó költségvetési támogatás biztosította. Cserébe tehát azért, hogy a költségvetés kiegészítette a Nyugdíjbiztosítási Alap hiányát, legalább egy helyen voltak az ilyen jellegű kiadások. A kormány ennek a néhány éve kialakított rendszernek az ellenreformjára készül, de azt valójában nem viszi végig – áll az alapítvány blogján közölt bejegyzésben.
A “ház” továbbra is ég, nincs igazi “tűzoltás”

A Haza és Haladás elemzése kijelenti: a rokkantsági ellátások szociális jellegű kiadásainak egy része átkerül az Egészségbiztosítási Alaphoz, a korhatár alatti ellátások pedig átkerülnek az újonnan létrehozott Nemzeti Szociálpolitikai Alapba, így a Nyugdíjbiztosítási Alapnál csak a rokkantsági, baleseti rokkantsági ellátások finanszírozása marad. Mindez csupán látszatintézkedés, a kormány mindössze új zsebeket kreál ugyanazoknak a kiadásoknak ahelyett, hogy alapjaiban változtatná meg és tenné fenntarthatóvá az egyre égetőbb problémákkal küzdő nyugdíjrendszert.

A munkaadóktól nyugdíjbiztosítás címén beszedett pénz megosztása az egészségbiztosítási és a nyugdíjbiztosítási rendszer között nem változik, viszont a társadalombiztosítási járulékot felváltja a szociális hozzájárulási adó. A Haza és Haladás megállapítása szerint a tág értelemben vett egészségügyi kasszához átkerült szociális jellegű támogatásokat pluszforrásokból, tehernövelésből finanszírozza a kormány.

Nem lesz magasabb az időskorúak foglalkoztatása

A klasszikus nyugellátás esetében ugyan igaz, hogy jelentősen csökken az a tétel, amelyet a központi költségvetésből a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetésébe kell átkönyvelni ahhoz, hogy az Alap papíron nullszaldós legyen. De ezzel szemben ott találjuk a korhatár alatti nyugdíjellátásra (szolgálati-, korkedvezményes-, előrehozott nyugellátás) szánt 320 milliárd forintot a Nemzeti Szociálpolitikai Alapban, így a korábbi ellátások másutt, más jogcímen meghatározó részben továbbra is kifizetésre kerülnek, így igazi megtakarítás egyelőre nem igazán történik.

Érdemben nem csökkennek a nyugdíjkiadások 2012-ben. Erre csak akkor lett volna esélye a kormánynak, ha az azonos szerkezetben beszedett járulékok különböző állami zsebek közötti pakolgatása helyett az új elosztási logikát új beszedési logikával párosította volna össze. Ez azon is múlik – áll a Haza és Haladás Alapítvány okfejtésében -, hogy sikerül-e jövőre érdemben növelni az időskorúak foglalkoztatását. Ennek reális esélye 2012-ben minimális, így nem lesznek kevesebben azok, akik akár nyugdíjszerűnek-, akár szociális ellátásnak tekintett költségvetési forrásokból lesznek kénytelenek megélni.

A rendszer csak bonyolultabb lesz, olcsóbb nem

Az biztos, hogy a nyugdíjrendszer és a magyarországi inaktív népesség támogatási, illetve nyugellátási rendszerének reformja úgy nem megvalósítható, ha csak egy elkülönített részt, a Nyugdíjbiztosítási Alapot akarja – sikertelenül – “kiegyensúlyozni” a kormány. Jövőre egyelőre a kiadások nem csökkennek, a járulékterhek inkább nőnek, és új “zsebek” létrehozásával valójában csak egy bonyolultabb, átláthatatlanabb és a társadalompolitikai célokat inkább összezavaró átalakítás valósul meg,

Szerző: Magyar Krisztián | egyéb írások a szerzőtől » | STOP

forrás?stop.hu

Leave a Reply 305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: