< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Karácsonyi előtti Orbán-lavina

| Mobile | RSS

Karácsonyi előtti Orbán-lavina

2011. december 19. | 1 Hozzászólás | Közélet

Végleg megássák a magánnyugdíj sírját, százmilliárdokkal variálják át az ország költségvetését, eldöntik, hogy létrejöjjön-e egy, a magyar állampolgárok minden rezdülését figyelni képes szervezet – kemény munkát hagytak a karácsony előtti hétre a kormánypártok, amelyek a hétfőn kezdődő rendkívüli parlamenti ülésszakon próbálnak lezárni rengeteg nagy horderejű kérdést. Lesznek trükkel átverekedett javaslatok, és döntenek néhány olyan, látszólag apró dologról is, aminek komoly következménye lehet.
Az Országgyűlés őszi ülésszaka pénteken véget ért, de a képviselők még nem mennek szabadságra, mert hétfőn megkezdődik a téli rendkívüli ülésszak, amelynek keretében kedden és pénteken is lesz ülés. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön kelt levelében a 2012-es költségvetés elfogadására és az új alaptörvény január 1-i hatályba lépésére hivatkozva kérte a rendkívüli ülésszak megtartását – írta az Origo.

Elfogadják és egyből át is írják a költségvetést

A kormány kemény csatákat hagyott az év legvégére. Hétfőn késő este lesz a jövő évi költségvetés zárószavazása, de ezzel nem ér véget a költségvetési vita. Időközben ugyanis a kormány elismerte, hogy a lassuló gazdasági növekedés és a gyenge forint miatt nem lesz tartható a költségvetés, Matolcsy György gazdasági miniszter pedig csütörtökön ismertette, hogy pontosan milyen zárolásokat és adóemeléseket kívánnak végrehajtani a hiány tartása érdekében (a részletekről itt olvashat).

A lényegében kész büdzsé átírására több jogi lehetőség is van. Egyrészt a költségvetési törvényhez be lehet nyújtani úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványt, amellyel például felszabadítanak 200 milliárdot az úgynevezett országvédelmi tartalékból, illetve a költségvetési fejezetekben zárolnak összesen 52 milliárd forintot. Ez a megoldás nem szabályos, hiszen a költségvetés fő számait már korábban elfogadták, és zárószavazás előtti módosítókkal ezeket nem lehetne már módosítani, de a kormánypártok korábban is átlépték már a házszabálynak ezt a korlátozását.

A költségvetés átírásához módosítani kell a már elfogadott adótörvényeket, hogy megemeljék a dohánytermékek jövedéki adóját (ebből 20 milliárd forint pluszbevételt remél a kormány). Ezt megtehetik úgy is, hogy egy zárószavazás előtt álló törvényhez tapasztják az adótörvény-módosítást. Ezzel a módszerrel már korábban is éltek a kormánypártok, a képviselői javadalmazásról szóló törvénnyel módosították például idén nyáron a villamosenergia- és a földgáztörvényt.

Vége lehet a magánnyugdíjpénztáraknak … részletek az Origón.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 312 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: