< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Jól keresnek az MNB-nél, volt, aki 55 milliót vitt haza

| Mobile | RSS

Jól keresnek az MNB-nél, volt, aki 55 milliót vitt haza

2011. december 23. | 1 Hozzászólás | Közélet

Továbbra is aggódik az Európai Központi Bank (EKB) a magyar jegybanktörvény tervezete miatt. Többek között hiányolják a konzultációt a pénzügyi felügyelet és a jegybank összevonása ügyében is. Korábban a fizetések csökkentésének tervét kérték számon. A Magyar Nemzet értesülései szerint huszonkétmillió-nyolcszázezer és ötvenötmillió forint közé tehető azoknak a béreknek a nagysága, amiket a jegybanki vezetők bezsebeltek 2010-ben.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön újabb kifogásokat sorakoztatott fel annak ellenére, hogy Rogán Antal kijelentette, Simor András jegybankelnök mandátuma lejártáig biztosan a helyén marad, s a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása a Magyar Nemzeti Bankkal csak ezután válik esedékessé. Az EKB azzal érvelt, hogy az erről szóló jogszabálytervezetet nem nyújtották be nekik konzultációra, annak ellenére, hogy ez a kötelességük – írja pénteken utcára kerülő számában a Magyar Nemzet.

A lap kitér rá, hogy az Európai Központi Bankban félelmet kelt, hogy az összevonást követően az új elnök a Magyar Nemzeti Bank elnöke fölé rendelt pozíciót töltene be, ezzel pedig sérülne a személyes függetlensége. Ez megszegné a Központi Bankok Európai Rendszere alapokmányának a nemzeti központi banki elnökök elbocsátásának lehetséges okairól szóló rendelkezéseit is.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, hogy a kormány tervei között szerepel az, hogy maximálná az MNB-s fizetéseket. A törvénytervezet szerint a mindenkori jegybankelnök egy adott évben nem kereshetne többet, mint a megelőző esztendő nemzetgazdasági szinten mért bruttó átlagfizetésének a tízszerese. Így Simor András jövőre nagyjából havi kétmillió-százezer forintot kapna. A monetáris tanács elnökhelyettesi tisztségét is betöltő alelnök bére az elnöki fizetés nyolcvan, a további alelnököké pedig annak hetven százaléka lenne.

A lépés ellen a jegybanknál – érhető módon – teljes elánnal megy a tiltakozás, hiszen a vezetői szinteken jóval többet keresnek az átlagbér tízszeresénél. Egy, a Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint a jegybankban – nem számolva az elnököket, alelnököket és a monetáris tanács tagjait – négy vezetői szintet alakítottak ki. Ez négy fizetési kategóriát eredményez.

A bankbiztonsági vezető, a nemzetközi kapcsolatok vezetője vagy a központi beszerzésért felelős munkatárs a legalsó, V04-es kóddal jelölt besorolásban helyezkednek el. A kategóriában 2010-ben mindenki 22 834 400 forintot vihetett haza összesen. Érdemes megnézni a legfelső kategóriát is, az egyedüliként javadalmazott ügyvezető igazgató jussa az 55 millió forintot is meghaladta.

Lapértesülések szerint ebben az évben a 2010-eshez képest három-öt százalékkal még tovább nőttek a jegybanki bérek, emellett a vezetők és családtagjaik korlátlanul használhatják autózhatnak bel- és külföldön egyaránt.
forrás:mno:hu

Leave a Reply 329 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: