< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A leminősítés ellenére több mint 2,5 százalékkal erősödött a BUX a múlt héten

| Mobile | RSS

A leminősítés ellenére több mint 2,5 százalékkal erősödött a BUX a múlt héten

2011. december 25. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

A leminősítés ellenére több mint 2,5 százalékkal erősödött a BUX a múlt héten Kedvező hangulatban indult a múlt héten a kereskedés a nemzetközi tőzsdéken és a BÉT-en is, az optimizmust ugyan beárnyékolta, hogy szerdán este a Standard & Poor’s hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól, de a hírre a gyengülés átmeneti volt, a BUX 2,60 százalékkal erősebben zárt pénteken, mint egy héttel korábban.

A hét eleji hangulatot egyebek mellett az a hír javította, hogy az Európai Központi Bank (EKB) az elemzők által vártnál jóval többet, 489,19 milliárd eurót helyezett ki új, hároméves banki likviditási eszközének első tenderén. Később azonban alábbhagyott az optimizmus, mivel erősödött a félelem, hogy a bankok a plusz pénzt nem államkötvény-vásárlásra fordítják, valamint hogy nem bővítik hitelezési tevékenységüket, ami mélyítheti a recessziót.
Szerda este az S&P leminősítette a magyar adósbesorolást, ami után csütörtökön ugyan estek az árfolyamok a BÉT-en, de pánik nem volt, a BUX kevesebb mint 1 százalékkal gyengült. A befektetők ugyanis számítottak a hitelminősítői lépésre, így már beárazták ezt, és tompította a leminősítés negatív hatását a kedvező nemzetközi hangulat is. Utóbbit támogatta egyebek mellett, hogy a csütörtökön közölt adat szerint három és fél éves mélypontra került a munkanélküli segélykérelmek száma Amerikában, a szakértők által várt növekedés helyett. Az amerikai fogyasztói hangulat pedig hathónapos csúcsra emelkedett decemberben, és az amerikai konjunktúramutató az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben erősödött.
Az ünnepek előtt alacsony volt a forgalom, piacot mozgató hír nem érkezett, a befektetők pedig az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos híreket várják.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a múlt héten 2,60 százalékot, 443,06 pontot emelkedett, 17.504,54 ponton zárt pénteken. A részvénypiac heti forgalma 62,33 milliárd forint volt az előző heti 68,7 milliárd forint után.
Az OTP árfolyama a héten 2,67 százalékkal 3.340 forintra emelkedett.
A Mol árfolyama 4,12 százalékkal 17.925 forintra nőtt, ezzel ledolgozta előző heti veszteségét.
A Magyar Telekom egy hét alatt 1,17 százalékkal 520 forintra erősödött.
A Richter részvények ára 1,85 százalékkal 35.750 forintra nőtt.
Az Egis árfolyama a múlt héten 1,72 százalékkal 17.700 forintra erősödött.
A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX 1.305,11 ponton zárt pénteken, gyakorlatilag nem változott, csupán 0,32 ponttal emelkedett.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 328 megnézve, 1 alkalommal mai nap |