< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Mesterházy a mozgó célpontról: bármi lehet, a Fidesz kiszámíthatatlan

| Mobile | RSS

Mesterházy a mozgó célpontról: bármi lehet, a Fidesz kiszámíthatatlan

A kifejezetten nagy sebességre fejlesztett autó alapját az a 2.5 literes öthengeres, turbós motor adja, amely a TT RS és az RS3 modellekben is szolgál
Porschét kér vacsorára az 500 lóerős Audi A1 – Videó
Közel az év vége, ilyenkor mindenki visszatekint, értékel. Így vannak ezzel a politikusok is, csak ők nem csupán saját eltelt évüket, hanem az országét is végigpásztázzák gondolatban. Megkértük Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy olvasóink kedvéért szóban is tegye meg.

STOP: Hogyan értékeli az ország elmúlt évét?

Mesterházy Attila: Az elmúlt egy év Magyarország számára a válság elmélyülését hozta. A kormány dilettáns és felelőtlen gazdaságpolitikája felerősítette az európai adósságválság hatásait. A torz társadalompolitika pedig tovább mélyíti a társadalmi különbségeket és szociális válságot okoz. Egyre nehezebb a megélhetés, és egyre többet kell dolgozni egyre kevesebb pénzért. A kormány irracionális és kapkodó intézkedései, valamint a hatalmi arrogancia miatt elvesztette a bizalmat külföldön és itthon is. A Fidesz támogatottsága rohamosan fogy, és a csalódás következményeként egyre többen fordulnak el a politikától. Magyarország jövője szempontjából az utóbbi folyamatnak van nagyobb jelentősége, hiszen a kétharmad ámokfutását csak az emberek támogatásával lehet megtörni. Mára Magyarországon a problémák, a konfliktusok és az embereket sújtó terhek legfőbb forrása a kormány.
– Pártján belül is zajlott az élet…

– Az MSZP számára az idei a megújulás éve volt. Lezártuk a belső vitáinkat, megújítottuk szervezetünket. A kongresszus elfogadta az MSZP új politikájának alapvetéseit megfogalmazó Kiáltványt. Ezen túl számos olyan munka elindult, amelyre az elmúlt években nem fordítottunk kellő figyelmet, és ennek következményei akadályozták a párt megújítását: programtanács, szakpolitikai programok, kapcsolatrendszer megújítása, képzések és az utánpótlás-nevelési rendszer kialakítása. Megújult a frakció vezetése és a következő hónapokban alulról felmenő rendszerben megtartjuk rendes tisztújításunkat. Ezzel megteremtettük az MSZP új politikájának képviseletéhez szükséges belső feltételeket.

– Valóban megnyugvást hozott az MSZP életében a Demokratikus Koalíció Platform tagjainak távozása?

– Igen. Csökkentek a belső feszültségek, az érdemi kérdésekről folyó viták nem a nyilvánosság előtt zajlanak, és jobban tudunk valódi feladatunkra koncentrálni. Mindez jól látszott a legutóbbi Kongresszuson is, ahol nyugodt, fegyelmezett, de elszánt hangulat uralkodott.

– Személy szerint mennyire elégedett 2011-el?

Egyelőre nehéz mérleget vonni, hiszen a napokban még gőzerővel dolgozik a parlament. Van bennem elégedettség és hiányérzet is, ha az MSZP-ben zajló változásokra tekintek, és természetesen elégedetlen vagyok akkor, ha az ország helyzetére gondolok. Az biztos, hogy a 2012-es év nagy küzdelmeket fog hozni és erre fel kell készülnünk.

– Tekintsünk kicsit előre: pártjában 2012 a soros tisztújítás éve. Ismét elindul az elnöki tisztségért?

– Meggyőződésem, hogy az MSZP-nek az az érdeke, hogy minél előbb felálljon az a csapat, amely a pártot elvezeti a 2014-es győzelemig. Ezért kezdeményeztem, hogy januárban kezdődjön el a tisztújítás. Természetesen elindulok az elnöki tisztségért, hiszen nem szeretnék félúton megállni. Amennyiben ismét bizalmat kapok, mindent meg fogok tenni azért, hogy az MSZP a Fidesz váltópártja legyen 2014-ben. Remélem, hogy ez sikerülni fog.

– Elképzelhetőnek tartja Orbán Viktor esetleges távozását vagy az előrehozott választásokat?

– Bármi megtörténhet. A Fidesz kiszámíthatatlan. Az viszont tény, hogy Orbán Viktor politikája megbukott. Az ország érdeke az lenne, hogy a kétharmados parlamenti többség változtasson téves gazdasági-, társadalmi- és külpolitikáján, mert különben az ország csődje elkerülhetetlen lesz. A következő választásokon felálló új kormány előtt óriási feladatok állnak: vissza kell szereznie az elveszett bizalmat, neki kell látnia a romeltakarításnak és újjá kell építenie a köztársaságot.

Szerző: Csanádi | egyéb írások a szerzőtől » | STOP

forrás:stop.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |