< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán miatt elbukunk? Sötét képet festenek rólunk nyugaton Orbán Viktorról és a hazánknak nyújtandó pénzügyi segítségről is ír a külföldi sajtó

| Mobile | RSS

Orbán miatt elbukunk? Sötét képet festenek rólunk nyugaton Orbán Viktorról és a hazánknak nyújtandó pénzügyi segítségről is ír a külföldi sajtó

Orbán Viktorról és a Fidesz-frakcióról közöl értékelő írásokat a londoni The Times, illetve a The Economist. Német és olasz lapok szintén foglalkoztak Magyarországgal.

A The Times című vezető konzervatív brit napilap pénteki kiadásának véleményrovatában Victor Sebestyen író-publicista azt írja, hogy Orbán Viktor a szovjet típusú kommunizmus alkonyának éveiben a közép-európai ellenzéki modellje volt, félelmetesen okos, aki ugyanolyan könnyedén beszélt John Locke filozófiájáról, mint a rockzenéről. Értette, hogyan működik a Nyugat, és újságíróknak azt mondogatta, hogy a demokratikus világban a sajtószabadságot csodálja mindenekfelett.

A The Times pénteki írásának szerzője szerint azonban „a demokraták kedvence” húsz évvel később „az EU legzsarnokibb vezetőjévé alakult át”. Orbán Viktor egypárti állammá akarja visszaalakítani Magyarországot, ahol az ő pártja van hatalmon. Miközben az európai vezetők a pénzügyi válságra összpontosítanak, ő kétharmados parlamenti többségét olyan törvények elfogadtatásra használta, amelyek demokratikus válságot okozhatnak Európában.

Victor Sebestyen szerint „Orbán Magyarországa a maga módján ugyanakkora próba elé állítja az EU-t, mint Görögország”. Az európai vezetőknek van lehetőségük szankciókra. Máris reális kilátás van arra, hogy nem lesz újabb pénzügyi segítség az EU és az IMF részéről, és tekintettel a GDP 80 százaléka feletti adósságállományra, felsejlik a csőd lehetősége.

A The Economist című folyóirat kelet-európai blogrovatának Fidesz-nyáj című, iróniával átszőtt írása szerint a Fidesz parlamenti képviselői olyan engedelmesek, hogy sokan közülük éppen most szavazták ki magukat saját állásukból, miután a parlament jóváhagyta a képviselők létszámának csökkentéséről szóló törvényt. „Bennfentes diplomáciai források” szerint ugyanakkor mindazoknak, akik jó eséllyel elveszítik képviselői helyüket, kényelmes állásokat ajánlottak fel az államigazgatásban.

A Die Zeit című német hetilap Orbán úrnak problémája akadt címmel közölt beszámolót évzáró számában a magyar belpolitikai helyzetről. A cikk alcímében a szerző, Alice Bota azt írta, hogy miközben Magyarország pénzügyi válságba csúszik, erősödik a demokratikus tiltakozás a miniszterelnökkel szemben. Az írás bevezetőjében Bota megjegyezte: „egymás után érkeznek az aggódó levelek a budapesti minisztériumokba.” Az üzenet: „nem folytatható tovább az, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök Magyarországot kormányozza.”

A Die Zeit szerint az EU és az uniós tagállamok másfél éven keresztül „tétlenül nézték” az ország ideológiai alapon végzett átalakítását. „A kétharmados parlamenti többséggel Orbán és pártja, a Fidesz támadhatatlannak tűnt” – jegyezte meg Bota. „Most azonban a magyar problémák nemzetközi problémák lettek” – tette hozzá, utalva egyebek között a leminősítésekre, majd megállapította, hogy a pénzügyi válság „gyengíti Orbánt és támadhatóvá teszi kívülről is.”

Alice Bota emlékeztetett José Manuel Barroso és Hillary Clinton levelére, illetve arra, hogy januárban tárgyalások kezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val. „Ám ha Orbán kitart irányvonala mellett, akkor bizonyára nem lesznek újabb hitelek” – jegyezte meg. Utalva Vivane Reding uniós biztos levelére hozzátette, hogy Brüsszelben „nem csak a gazdaságpolitikai vonalvezetés kelt megkésett riadókészültséget.”

A Die Welt című konzervatív német napilap pénteki számát a 2012-es kilátások elemzésének szentelte. A lap vizsgálta egyebek között a tőzsdén várható folyamatokat, és ezzel összefüggésben felvázolta azt a lehetőséget is, hogy Magyarország fizetésképtelenné válik. A magyar csődtől a DAX szárnyalásáig című írásában a Die Welt megjegyezte: az euróövezeten kívül is akadnak országok, amelyek „benne vannak a slamasztikában”, és „mindenekelőtt Magyarország veszélyeztetett”. A Die Welt röviden ismertette az állampapír-piaci helyzetet és megjegyezte, hogy a svájci UBS bank úgymond felvette a magyar csődöt a 2012-ben lehetséges meglepetések listájára.

Az új Magyarország, mely aggasztja Európát címmel közölt címoldalas cikket a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera brüsszeli tudósítójától, aki szerint az európai parlamentben Magyarország választási jogának felfüggesztését vizsgálják.

A külpolitikai rovatban Tapasz a sajtónak, képviselők bilincsben, Orbán Magyarországa megijeszti Európát címmel folytatódó cikk alcíme hangsúlyozta, hogy „Clinton is szembeszállt a kormányfő önkényuralmi sodrásával”. A cikket Giorgio Pressburger író Szegény ország, mely elárulja történelmét című kommentárja egészíti ki.

„Budapest napok óta feszült város” – írta a Corriere, amely Gurmai Zita európai képviselőt idézte, „mintha visszatértünk volna az ötvenes évekbe”. Gurmai úgy nyilatkozott, hogy „ezekkel a törvényekkel és ezzel a vezetéssel ma Magyarországot nem fogadnák be az Európai Unióba, mivel nem tesz eleget többé a koppenhágai kritériumoknak”.

A Corriere szerint „Budapest önkényuralmi sodródása… az utóbbi 8-10 év általános mélaságából is ered. Nem csak Görögországnak, Gyurcsány szocialista kormánynak is megengedtetett például, hogy a költségvetéssel játsszon”. Szerinte „az Európai Parlamentben elkezdték vizsgálni a Lisszaboni Szerződés hetedik cikke által előírt eljárást: el annak a szavazati jogával, aki nem tartja tiszteletben az unió alapvető jogait”.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 825 megnézve, 1 alkalommal mai nap |