< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Árok: tízezres tömeget várunk az Operaház elé

| Mobile | RSS

Árok: tízezres tömeget várunk az Operaház elé

2012. január 1. | hozzászólás | Közélet

Ünnepi gálaestet szervez a kormány az új alaptörvény életbe lépésének alkalmából hétfőre az Operaházba. Ezzel egyidőben az épület előtt hatalmas tüntetés lesz, amit a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervez, ellenzéki pártok és civilek részvételével. Árok Kornél, a mozgalom társelnöke a STOPnak elárulta, noha sokan elutasítják a pártokat, nélkülük egyszerűen nem fog menni az ellenállás.

A Magyar Állami Operaház január 2-án ünnepi gálaestet rendez az új alaptörvény 2012. január 1-i életbe lépésének alkalmából – közölte a kormány kedden kiadott közleménye. Az este nyolc órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívott meg az Operaház.
A gálaest programján Erkel, Weiner, Bartók, Kodály, Dohnányi és Liszt művei hallhatóak a Magyar Állami Operaház Zenekara előadásában. A rendezvény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja.

A rendezvény hírére először az MSZP jelentett be tüntetést az Operaház épülete elé, majd hozzájuk csatlakozott számos civil szervezet és ellenzéki párt is, köztük a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Demokratikus Koalíció (DK), a Lehet Más a Politika (LMP), valamint a Negyedik Köztársaság (4K!) mozgalom.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja szombaton a tüntetésen való részvételre buzdította az embereket, a demokratikus erőket pedig az “Orbáni diktatúra” elsöprésében való összefogásra hívta fel. “Akik részt vesznek a demonstráción, az ellen tiltakoznak, hogy Orbán Viktor és szolgái Magyarországot egy szépreményű helyből Európa legsötétebb pontjává változtatták” – fűzte hozzá.

A Jobbik ezzel szemben pénteken jelentette be, hogy nem tüntet hétfőn a többi ellenzéki párttal. “A Jobbik nem saját magával kíván foglalkozni, és nem saját érdekében akar tiltakozni, mint az LMP és az MSZP, hanem az emberek érdekeiért politizál” – szögezte le Vona Gábor, a párt elnöke az Operaház előtti demonstráció kapcsán pénteken.

Összefogták a demonstrációt

A STOP megkeresésére Árok Kornél, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke kifejtette, eredetileg nyolc külön demonstráció volt bejelentve január 2-ára az Operaház elé.

– Később azonban jött az ötlet, hogy mi lenne, ha összefognánk az egészet. A Magyar Szolidaritási Mozgalom végül ernyőszervezetként élére állt a demonstrációnak. A tegnapi nap folyamán pedig az egyeztetések is lezajlottak az ügyben – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A résztvevők számát firtató kérdésünkre Árok Kornél megjegyezte, a közösségi oldalakat elnézve tízezer főnél is több ember várható. Hangsúlyozta, vidékről buszokkal is érkeznek majd demonstrálók az Operaház elé.

A rendezvény programjáról a szakszervezeti vezető elárulta, egyelőre még nincs pontos program, főként azonban rövid beszédeket fognak tartani. Árok Kornél szólt arról is, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom részéről Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke fog felszólalni, aki mellett több ismert közéleti személyiség is megjelenik majd a színpadon, pártpolitikusok azonban semmiképp.

Azon felvetésünkre, miszerint ez az első alkalom, hogy a demokratikus ellenzék és civilek együttesen lépnek fel a kormány ellen, Árok elmondta: noha sokan elutasítják a politikai pártokat, “nélkülük egyszerűen nem fog menni az ellenállás”. Megjegyezte, nincs realitása annak, hogy a jelenlegi rendszert a parlamenti pártok részvétele nélkül legyenek képesek leváltani.

Kizárták a sajtót

A gálaest egyébként nem lesz sajtónyilvános, ugyanakkor a műsort a Duna TV élőben, ingyenes átvétellel fogja közvetíteni, az MTI és a kormany.hu által készített fotókat pedig díjmentesen használhatja minden sajtóorgánum.

Az Országgyűlés 2011. április 18-án fogadta el Magyarország új alaptörvényét, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én írt alá ünnepélyes keretek között.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 433 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: