< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: MTI hírözön 12.01 03

| Mobile | RSS

MTI hírözön 12.01 03

Pénzügy-BÉT
BÉT – Alulteljesítő volt a magyar részvénypiac kedden

Budapest, 2012. január 3., kedd (MTI) – A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 149,99 pontos, 0,88 százalékos csökkenéssel, 16.989,98 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.
Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint alulteljesítő marad a magyar börze, amíg nem jön jó hír, elsősorban az IMF-EU tárgyalások folytatásáról.
Elmondta: délelőtt jelentősen estek az árfolyamok a részvénypiacon, a dél körüli mélypont után pedig 250-300 pontot emelkedett az index.
Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. vezető befektetési tanácsadója megjegyezte: a hétfőihez képest normalizálódott a forgalom a BÉT-en. Hétfőn ugyanis mindössze 2,1 milliárd forint volt a részvénypiac forgalma.
Nagy Bertalan szerint elpártoltak a befektetők, nőtt az ország csődkockázata, jelentősen emelkedtek az állampapír piaci hozamok, alacsony szinten stagnált a forint árfolyama.
Jelentős drágulással ismét rekordhoz közeli szintekre emelkedett a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása kedden a londoni piacon. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az idei első, keddi londoni kereskedési napon 645 bázispont környékén mozgott a tavalyi utolsó, 634,9 bázispontos záróérték után.
Mindkét szakértő szerint a következő napokban is a keddihez hasonló alulteljesítés várható, fordulatot Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter washingtoni látogatása hozhat.
Sajtóértesülés szerint Fellegi Tamás január 11-én utazik Washingtonba, hogy informális egyeztetéseket folytasson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A miniszter sajtóirodájának év végi közlése szerint Fellegi találkozik az IMF Magyarországért felelős szakembereivel, Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával és az igazgatóság más tagjaival is.
A Mol 510 forinttal, 2,88 százalékkal 17.195 forintra csökkent, 3,5 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP részvények ára 19 forinttal, 0,59 százalékkal 3.259 forintra erősödött, forgalmuk 6,3 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 2,30 százalékkal 509 forintra esett, forgalma 1,4 milliárd forint volt.
A Richter papírok árfolyama 600 forinttal, 1,75 százalékkal 34.950 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 41,9 millió forintos forgalom mellett 225 forinttal, 1,28 százalékkal 17.395 forintra gyengült.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.262,48 ponton zárt kedden, ez 11,12 pontos, 0,87 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Kultúra-színház-építészet-könyvkiadás
A hétköznapokon túl – Színházépítészet Közép-Európában

Budapest, 2012. január 3., kedd (MTI) – Beyond Everydayness – Theatre Architecture In Central Europe (A hétköznapokon túl – Színházépítészet Közép-Európában) címmel jelent meg kötet, amelynek magyarországi bemutatóját pénteken tartják a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Az eseményhez kapcsolódva beszélgetést rendeznek Vargha Mihály építészkritikus Tényvisszaverődések című könyvéről is.

A közép-európai színházépítészet félezer éves történetét bemutató, egyedülálló angol nyelvű kötet egy hároméves nemzetközi kutatómunka eredményeként jött létre. Több mint 35 cseh, lengyel, szlovák, szlovén, osztrák és magyar színháztörténész, építész és művészettörténész közösen tárta fel a régió színházi építkezésének történeti, politikai és kulturális tényezőit – olvasható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) közleményében.
Mint írják, a kötet több mint hatszáz színes oldalon a hat ország 73 kiemelt színházépületét mutatja be, építésének, átalakításainak történetét és jelenlegi állapotát bőséges képanyaggal illusztrálva.
A kötet szerkesztői igyekeztek felkínálni a terjedelmes anyag összehasonlító olvasásának lehetőségét: az összes épület kortárs képanyagát egyetlen fényképész, Martina Novozámská készítette, és az eredeti tervrajzokat azonos léptékben rajzolták újra.
A könyvben kilenc tematikus fejezetben a várszínházaktól a legújabb kísérletekig követhető végig az építőművészet történetének e sajátos ága, egyaránt kiemelve a nemzeti jellegzetességeket és a közös hatásokat. Külön fejezet mutatja be például az osztrák Fellner és Helmer iroda országokon átívelő tevékenységét.
Szabó Attila, az OSZMI munkatársa, a kötet egyik szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a könyv a pénteki eseményt követően kerül a magyarországi boltokba, nemzetközi bemutatóját pedig a nyáron tartották a prágai szcenográfiai quadriennálén.
A kötetben szereplő magyarországi színházakról szóló szövegeket és a történeti bevezetőt a tavaly elhunyt Vargha Mihály építészkritikus, az építészfórum.hu szakportál alapítója és főszerkesztője, a magyar építészeti közélet meghatározó alakja írta, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szerkesztésében, az ott végzett kutatómunka eredményeit összegezve.
Mint Szabó Attila elárulta, a magyarországi bemutatóval azért vártak, mert szerették volna összekötni a Vargha Mihály életművéből válogatást adó, Tényvisszaverődések című kötet megjelenésével, így a két művet a pénteki eseményen együtt ismerheti meg a közönség.
Tájékoztatása szerint a közép-európai színházépítészetet bemutató kötetben – amelynek tematikus fejezeteihez minden országból egy-két színházat választottak – 11 magyarországi színház szerepel, köztük a Nemzeti Színház, a Várszínház, a Miskolci Nemzeti Színház, az Örkény Színház, az Új Színház, a Győri Nemzeti Színház és a Bárka Színház, a mellékletben pedig tervpályázatok is megtalálhatók.
Az MTI kérdésére elmondta, hogy a könyv magyar nyelvű változatának megjelentetésére egyelőre nincs forrás. A Theatre Architecture in Central Europe (Színházépítészet Közép-Európában) elnevezésű hároméves nemzetközi projekt honlapja, a www.theatre-architecture.eu azonban magyarul is elérhető, és az ott kialakított – a könyvhöz hasonló anyagokat, információkat tartalmazó – adatbázisban szereplő magyar színházakról szóló anyagok is olvashatók magyarul.

Kormány-gazdaság
Szijjártó: ha kell, a kormány kész konzultálni az Európai Bizottsággal jegybankügyben

Budapest, 2012. január 3., kedd (MTI) – A magyar kormány kész a konzultációra az Európai Bizottsággal jegybankügyben, ha a testület – miután megismerte a Magyar Nemzeti Bankról szóló új törvény szövegét – ezt kezdeményezi – közölte a miniszterelnök szóvivője kedden Budapesten, újságírók előtt.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: olyan fontos és súlyos ügyekben, mint a jegybanki függetlenség, helyes, ha mindenki alaposan tanulmányozza a másik álláspontját. Ezért is tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy az Európai Központi Bank javaslatainak döntő többségét a magyar Országgyűlés beépítette az új jegybanktörvénybe – mondta, felidézve, hogy a kormányfő meg is küldte az elfogadott jogszabály szövegét a bizottság elnökének, és “nyilvánvalóan ennek a tanulmányozása zajlik”.
“Ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy ebben az ügyben konzultálni kíván a kormánnyal, miután megismerte a jogszabályszöveget, mi természetesen készen állunk, és nyitottak vagyunk rá” – tette hozzá.
Szijjártó Péter pénteken közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor levélben tájékoztatta José Manuel Barrosót arról, hogy az Országgyűlés elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt, egyúttal elküldte neki a jogszabály teljes szövegét. Olivier Bailly, a központi uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője kedden Brüsszelben azt mondta, az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy őrizzék meg Magyarországon a nemzeti bank függetlenségét. Beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapban számos levélváltás volt uniós vezetők és a magyar kormányzat között. José Manuel Barroso bizottsági elnök, valamint Olli Rehn gazdasági-pénzügyi és Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes alelnök aggodalmainak adott hangot Magyarország által elfogadott törvények miatt. A brüsszeli aggályokra megfogalmazott magyar válaszokat, illetve a megkapott törvényszövegeket az Európai Bizottságban jelenleg is elemzik.
A miniszterelnök szóvivője kedden az MTI kérdésére szólt arról is, hogy az amerikai külügyminiszter levelére “az ilyenkor szokásos rend szerint fog menni a válasz”, de ez még nem történt meg. Hillary Clinton a karácsony előtt Orbán Viktornak küldött levelében – a Népszabadságban közölt szöveg szerint – nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, hogy ha több, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt sarkalatos törvény a jövő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba.
A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokat firtató újságírói kérdésre Szijjártó Péter közölte: “nyitottak vagyunk a tárgyalások elkezdésére, nyilván Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter azért is utazik az amerikai fővárosba, hogy a tárgyalások megkezdéséről egyeztessen”.
Az újságírók a közszféra végtörleszteni szándékozó dolgozóinak kormányzati megsegítéséről is érdeklődtek, amelyre válaszul a szóvivő elmondta: az érintetteknek január második felében küldik ki Orbán Viktor újabb levelét a témában.
Végül azzal kapcsolatban, hogy a Blikk szerint több állami cég vezetője is sokmilliós jutalmat vett fel, Szijjártó Péter azt mondta: a kormány nem véletlenül döntött úgy, hogy megtiltja a jutalmak és prémiumok kifizetését év végén a minisztériumokban. “Természetesen mi is olvasunk újságot, és látjuk, hogy bizonyos helyeken történtek döntések jutalmakról és prémiumokról” – tette hozzá, közölve, hogy ezekről kimutatások készülnek, amelyeket a következő napokban tekintenek majd át.

USA-választás
A republikánusok Iowában megkezdik a voksolást Obama kihívójáról – ELŐZETES

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2012. január 3., kedd (MTI) – Az amerikai republikánusok először helyi idő szerint kedden este Iowa államban szavazhatnak arról, hogy ki legyen majd pártjuk nevében Barack Obama kihívója a novemberi elnökválasztáson.

Az iowai jelöltállító gyűlések helyszínéül szolgáló iskolák, könyvtárak és magánházak kapuit közép-európai idő szerint szerdán, hajnali kettőkor nyitják majd, amivel kezdetét veszi a mind az 50 amerikai államot érintő hivatalos elnökjelölt-választó folyamat, amelynek megkoronázásaként az augusztus végi Tampa Bay-i konvención a republikánus elektorok eldöntik, hogy a párt nevében ki induljon harcba a Fehér Házért.
Noha immár négy évtizede az iowai jelöltállító gyűlésekkel (caucusokkal) dördül el a képzeletbeli startpisztoly az elnökjelölt-választási folyamatban, azok voltaképpen nem jelentenek többet konzultatív véleménynyilvánításnál, mert az állam elektorait csak később választják meg a helyi konvenciókon. Az elnökaspiránsok számára az első igazi megméretést az egy hét múlva, New Hampshire-ben megtartandó előválasztás jelenti majd, ám az iowai erőpróba a fokozott médiafigyelem miatt jelentős lélektani hatást gyakorolhat a további küzdelmek kimenetelére.
A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az iowai jelöltállító gyűléseken a 24 százalékos támogatottságú Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, valamint a 22-22 százalékos táborral rendelkező Ron Paul texasi képviselő és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor pályázhat a legnagyobb eséllyel a sikerre. Az erőpróba részvevője még Newt Gingrich volt képviselőházi elnök, Rick Perry texasi kormányzó és Michele Bachmann minnesotai képviselőnő.
Noha Iowa államban 2,1 millió szavazót tartanak nyilván, a 2008-as republikánus caucusokon mindössze 118 696-an vettek részt. A győztes akkor, kevés híján 41 ezer szavazattal Mike Huckabee lett, aki 10 ezer voksot vert rá a már akkor is versengő Romneyra. Az állam republikánus caucusain a résztevők 60 százaléka rendszerint mélyen konzervatív, protestáns hívő.
A 2008-as iowai demokrata caucusok résztvevőinek száma meghaladta a 200 ezret, a győzelmet itt a később elnökké választott Barack Obama szerezte meg. Mivel a kormánypárt jelöltje a hivatalban lévő államfő, a demokraták idén sem jelöltállító gyűléseket, sem előválasztásokat nem tartanak, s Obamát várhatóan szeptember elején, az észak-karolinai Charlotte-ban megtartandó konvenciójukon fogják támogatásukról biztosítani.
Az iowai caucusokat befogadó helyiségek kapuit helyi idő szerint este 7-kor nyitják meg. Az aspiránsok képviselői kortesbeszédet fognak tartani az általuk támogatott politikus mellett, majd a jelen lévő választók leadják szavazataikat. A republikánusoknál a voksolás titkos, szemben a demokratáknál hagyományossá vált eljárással, amelynek folyamán az egyes jelöltek támogatói a terem különböző sarkaiban tömörülnek, és nyílt érveléssel próbálják meg a maguk oldalára átcsábítani a rivális táborok tagjait.
A republikánus caucusok a várakozások szerint mintegy két órán át tartanak, s összesített végeredményt várhatóan szerdán, közép-európai idő szerint hajnalban hirdetnek majd.

NAV-kinevezés
Új főigazgató az észak-magyarországi vám- és pénzügyőrség élén

Miskolc, 2012. január 3., kedd (MTI) – Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke 2012. január elsejei hatállyal Szabó Zsolt dandártábornokot, a NAV Központi Hivatal vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatóját nevezte ki a NAV Észak-Magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága vezetőjének – tájékoztatta a főigazgatóság sajtóreferense kedden az MTI-t.

Varga Zoltán elmondta: Szabó Zsolt 2009 nyaráig, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokhelyettesi kinevezéséig vezette az egykori Vám- és Pénzügyőrség Észak-Magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Parancsnokságát. A Vám- és Pénzügyőrség és az APEH integrációja után a dandártábornok a NAV Központi Hivatal vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatója volt.
Kinevezését Miskolcon, állománygyűlésen jelentette be Arnold Mihály, a NAV elnökhelyettese, egyúttal megköszönve Szabó Zsolt elődjének, a nyugdíjba vonuló Erdélyi János ezredesnek az elmúlt harminc évben végzett munkáját.

Gazdaság-energia-szolgáltatás
Nem haladja meg az inflációt az energia áremelkedése az EDF DÉMÁSZ fogyasztói számára

Budapest, 2012. január 3., kedd (MTI) – A kormány által várt idei inflációt meg nem haladó mértékben, 4,2 százalékkal emelkedik az áram ára a lakossági fogyasztók számára az EDF DÉMÁSZ szolgáltatási területén – tudatta az szolgáltató az MTI-vel, kedden.

Az energia szolgáltató közleménye kitér arra: az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia végfelhasználói ára négy részből áll; ezek az összetevők a villamos energia, mint termék ára, a termék hálózatokon történő szállításáért fizetendő úgynevezett rendszerhasználati díj, a törvényben előírt egyéb díjak, és az áfa.
A négy elemből az EDF DÉMÁSZ esetében a villamos energia ára fél éven belül már második alkalommal, ezúttal 0,4 százalékkal csökken, viszont a hálózathasználat díj, valamint az áfa nő.
Az EDF DÉMÁSZ lakossági ügyfelei a 2012. január 1-jétől fogyasztásuk után az áramszámla végösszegében körülbelül 4,2 százalékos növekedést tapasztalhatnak.
Így átlagos, havi 200 kWh fogyasztású háztartás villamos energia számlája havonta 400 forinttal emelkedik majd. A 2012. évi részletes egységárak a www.edfdemasz.hu oldalon olvashatók – közölte a cég az MTI-vel.

Gyorskorcsolya Eb – Sajtótájékoztató

A magyar induló Tóth Ágota kipróbálja a frissen elkészült pályát. Tizennyolc ország közel nyolcvan versenyzője érkezik Budapestre, a gyorskorcsolyázók január 6-8 közötti összetett Európa-bajnokságára, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendeznek meg.

Leave a Reply 425 megnézve, 1 alkalommal mai nap |