< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Európai Huszártalálkozóval bővül, Ópusztaszeri Vágtával színesedik a II. Nyeregszemle Ópusztaszeren

| Mobile | RSS

Európai Huszártalálkozóval bővül, Ópusztaszeri Vágtával színesedik a II. Nyeregszemle Ópusztaszeren

2012. január 4. | hozzászólás | Kultúra

„A Nyeregszemle elnevezésű lovas rendezvénynek fontos történelmi háttere van, a lovassághoz kapcsolódik, melyről tudjuk, hogy történelmünk jelentős részét képezi, ezért úgy gondoltuk, hogy ennek az eseménynek helye van itt Ópusztaszeren”.

E szavakkal nyitotta meg Tokovics Tamás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója a 2012. január 4-én tartott sajtótájékoztatót, mely során kiemelte, összetartó lovas nemzet vagyunk és úgy érezzük, hogy itt Ópusztaszeren meg kell hagynunk és őriznünk e lovas társadalmat, annak múltját, jelenét és jövőjét.

A 2012. május 18-20. között megrendezésre kerülő II. Nyeregszemle ezúttal Európai Huszártalálkozóval is bővül, melynek keretében egyedülálló programokkal várják a lovas és lókedvelő embereket.

Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke a részletek ismertetése kapcsán elmondta, hogy az idei rendezvény alcímeként szolgáló „Vivát Huszár!” eredetileg egy évek óta megrendezésre kerülő versengésnek a neve, mely a ló és huszár ügyességét teszi próbára. Ezt hozták tovább a Nyeregszemlére is, melynek célja ezúttal nemcsak a magyar lovasok találkozásra hívása, hanem a történelmi Magyarország huszár hagyományőreinek egybegyűjtése is.

„Általános képet szeretnénk adni arról, hogy a 16. századtól – a huszárság, mint tényleges fegyvernem kialakulásától – egészen napjainkig hogyan is néztek ki a huszárok, milyen öltözettel és fegyverzettel rendelkeztek, milyen lovaglási stílusban és milyen idomítottságú lovakon lovagoltak.

E szent történelmi környezetben szeretnék megmutatni, hogy a honfoglalás után a magyar könnyűlovasság hogyan vált az egész világ számára ismertté és elfogadott fegyvernemmé” – mondta Székely Tibor.

Az ismeretterjesztő fesztiválon a rendkívül összetett lovas kultúrához és misszióhoz kapcsolódó folklór, komolyzene, néptánc és népzene vonatkozásai is bemutatásra kerülnek. A Vitézi Ének Alapítvány tagjai a Kárpát-medence verbunkos kultúráját, különböző táncdialektusait mutatja be, Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus a fegyvertáncokról és azok történetéről tart elődadást.

A tájékoztató keretin belül a szervezők meghirdették a Nyargonc váltóversenyt, mely a 18. századi lovas futárok és az egyesült államokban postaszolgálatot teljesítő harcedzett lovas katonák ügyességi versenye lesz. Mindenképpen érdekes és izgalmas megmérettetésnek nézünk elébe! A versenyre bárki jelentkezhet!

A rendezvény két napja során dramatikus képekben ismerheti meg a közönség a lovas huszár és a hozzá tartozó gyalogos katonai történelmünket, s végül a május 20-án megrendezésre kerülő Huszárgálán minden, hazai és külföldi résztvevő korhű egyenruhában fog bemutatkozni.

A harmadik napon kerül sor a Nemzeti Vágta előfutamára, az Ópusztaszeri Vágtára, melynek díszvendégeként Kassai Lajost, a Nemzeti Vágta Kuratóriumának elnökét, a világ legkiválóbb lovasíjászát kérték fel a szervezők, akik a sajtótájékoztatót követően az Árpád-emlékműtől lóháton indultak el Kaposmérőre, egy 250 km-es, 6 napos útra, hogy személyesen adják át a világbajnoknak a Nyeregszemle meghívó- és felkérőlevelét.

A csapat tagjai: Zerinváry Szilárd, a Nyeregszemle munkatársa, lókiképző, Oláh Krisztián, többszörös magyar bajnok és európai bajnok westernlovas és Solymosi Bertold főszervező, aki elmondta, hogy az út során számos lovas csatlakozik hozzájuk, s az éjszakákat is a tavalyi rendezvényen résztvevő lovas barátoknál töltik majd.

Ópusztaszer, 2012. január 4.

Leave a Reply 497 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: