< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Durva évkezdet, és még durvulhat: még egy front nyílik?

| Mobile | RSS

Durva évkezdet, és még durvulhat: még egy front nyílik?

2012. január 5. | 1 Hozzászólás | Közélet

Megakadtak a tárgyalások a kollektív szerződés meghosszabbításáról a Malév-csoport földi kiszolgáló cégénél. Immár a munkabeszüntetés árnyékában folytatódnak az egyeztetések – tudatta portálunkkal Csorba Csaba, a LESZ elnöke. A több mint 1200 tagot számláló érdekképviseleti szervezet első embere elmondta: a Malév Ground Handlingnél – a Malév-csoport stabilan nyereséggel működő tagvállalatánál – az év végén lejárt a kollektív szerződés, amelyet a legutóbb 11 napos sztrájk eredményeképp sikerült kiharcolni. A Légiközlekedési Egyesület Szakszervezet azt szeretné, hogy néhány változtatással újabb három évre kössék újra az egyezséget.
A cégvezetés azonban nem hajlandó elkötelezni magát e feltételek mellett. Ez a szakszervezet álláspontja szerint elfogadhatatlan, hiszen – mint hangsúlyozzák – a kollektív szerződés értelme éppen az, hogy hosszú távra is kiszámítható viszonyokat teremtsen.

A szakszervezet azt is szeretné, hogy a cégvezetés őrizze meg a beosztott munkavállalók bérének és cafetéria-juttatásainak értékét. A LESZ azt állítja, hogy a cégnél – hiába termelt folyamatosan nyereséget – már öt éve nem volt alapbér-emelés, egyszer-egyszer a cafetéria formájában kaptak, általában az inflációnál kisebb mértékű “emelést” a munkavállalók. Úgy vélik, most ez is veszélybe került.

A LESZ felkészült a munkabeszüntetésre, és sztrájkbizottságot hozott létre. A szakszervezet reméli, hogy elkerülhető a repülőtér forgalmát valószínűleg megállító tiltakozás, de a fenti feltételekből nem tud engedni. A cégvezetésnek azt javasolják, hogy az elmúlt évek során felduzzasztott menedzseri létszám csökkentésével és a vezetői juttatások lefaragásával teremtse elő a forrásokat az új megállapodáshoz – hívta fel a figyelmet Csorba Csaba.

Megkerestük a Malév Ground Handlinget is kérdéseinkkel, ám ez idáig nem kaptunk választ. Viszont az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásukban kifejtik, hogy szerintük “a kollektív szerződéssel kapcsolatban az egyetlen vitás kérdés a szerződés meghosszabbításának ideje, s a tárgyalásokat a LESZ szakította meg. Megjegyezték: a LESZ 10 százalékos béremelést és a létszám 5 százalékos növelését is követeli.

A Malév GH reményét fejezte ki: “az érdekképviselet belátja, hogy a cégcsoport jelenlegi kritikus helyzetében sem béremelésre, sem létszámnövelésre, sem pedig a KSZ (kollektív szerződés) több éves meghosszabbítására nincs lehetőség”.

A több napos sztrájk-egyeztetések a szerdán indultak, ha nem lesznek érdemi közeledések, először figyelmeztető sztrájk következhet, majd a teljes munkabeszüntetés.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 290 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: