< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Burgundi csiga elkészítése

| Mobile | RSS

Burgundi csiga elkészítése

2012. január 6. | 96 hozzászólás | Konyhaművészet

Inyenceknek!

Az igazi francia éti csiga elkészítése,lépésről lépésre.
Nagyon időigényes de megéri!

Esős időt követően összegyűjtjük a csigákat. Mivel elég időigényes az elkészítése érdemes legalább 120-150 db-ot gyűjtenünk a méretesebb példányokból. Az összeszedett csigákat egy hálóval bélelt faládába helyezzük úgy, hogy a láda alja ne érintkezzen a földdel (például téglákra helyezhetjük).
6 napig éheztetjük őket, hogy kitisztuljanak. Az első és a második este vízsugárral alaposan lemossuk őket, mert ez elősegíti a tisztulásukat, majd három napig száradni hagyjuk őket.
Elérkezett a csiga elkészítés napja.
A csigákat forró vízbe tesszük és az újraforrástól számítva kb. 3-4 percig főzzük. A csigákat ezek után kiszedjük a házukból és lecsipkedjük róluk a hátsó fekete részt. Az így kapott csupasz csigákat 20 percre sós hideg vízbe tesszük, majd alaposan lemossuk. Csigáink végre készen állnak a főzésre!
Egy nagy lábosban 3 liter vizet, 1 liter fehér bort, 5 gerezd fokhagymát, 5 egészben hagyott vöröshagymát, amelyek mindegyikébe 2-2 szegfűszeget szúrunk, 5 sárgarépát karikákra szelve,
5-6 babérlevelet, lehetőleg frisset, ízlés szerint petrezselymet, kakukkfüvet, sót és borsot felforralunk, majd beletesszük a csigákat és lassú tűzön 5-6 órát főzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Így a csigákat átjárja az összes aroma)
Míg a csigákat főzzük, nekiláthatunk a házak tisztogatásának. Kitisztítás után forró vízbe dobjuk a házakat, fertőtlenítjük, majd kiszárítjuk (sütőben célszerű, mert úgy gyorsabb).
Közben elkészítjük a vajkrémet is az alábbi összetevőkből.

Vajkrém elkészítése:
25 dkg vaj
5 gramm só
1 gramm bors
40 gramm préselt fokhagyma
nagyon finomra vágott petrezselyem
1-2 db finomra vágott újhagyma

Ezeket alaposan összedolgozzuk.

A kitisztított, kiszárított csigaházba beleteszünk egy kis vajkrémet, majd belehelyezzük a megfőtt csigát, majd újra egy kis vajkrém következik, így zárjuk le a csigaház nyílását.
Ezután sütőbe tesszük éppen csak annyi időre, hogy a vaj megolvadjon és már tálalhatjuk is.
Általában 12 db-ot készítünk személyenként. A többi csigát nyugodtan lefagyaszthatjuk és bármikor elő tudjuk venni és egyszerűen csak sütőben megmelegítjük.

francia konyha .hu

Leave a Reply 1505 megnézve, 1 alkalommal mai nap |