< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Diplomatikusak voltak eddig “Maguk ezt úgy sem értik” – Ezzel érvelt Orbán Amerikának

| Mobile | RSS

Diplomatikusak voltak eddig “Maguk ezt úgy sem értik” – Ezzel érvelt Orbán Amerikának

Az Egyesült Államok csak egy szűk körét adta elő a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmainak – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet az ATV-nek adott, szombaton sugárzott interjúban.

“A magyar demokratikus intézményrendszernek, a fékeknek és ellensúlyoknak csak a csúcsát érintettük. Úgy gondoltuk, hogy komolyan megfontolják majd érveinket, és tekintetbe veszik őket. Aztán eljött a december, és kiderült: az aggodalmainkat egyáltalán nem vették tekintetbe. Ez rendkívüli csalódássál tölt el bennünket” – fogalmazott a diplomata.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseit firtató kérdésre azt mondta: részletekbe menő tárgyalásokat tartanak zárt ajtók mögött, és élénk viták, megbeszélések folynak. “Azt hiszem azonban, a legfontosabb az, hogy amikor kifejezzük aggodalmainkat, akkor nem elég azt válaszolni, hogy maguk ezt úgy sem értik. Mi ugyanis igenis értünk mindent” – emelte ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis, hangsúlyozva: lényegesnek tartja, hogy az Egyesült Államok – amely barátja Magyarországnak – a magyar kormány tagjaihoz mindig a legnagyobb tisztelettel fordult, mivel kétharmados “szupertöbbsége” van a parlamentben.

“Tiszteletben tartjuk a magyarok akaratát és tiszteljük a magyar vezetést is” – jelentette ki, hozzátéve ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy meghátrálhatnának, ami az alapelveket illeti, amelyek közé tartozik a demokratikus intézmények függetlensége, például a sajtószabadság, a független igazságszolgáltatás, a nemzeti bank függetlensége, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere.

Az amerikai nagykövet az elmúlt napokban nyilatkozatot adott az MR1-Kossuth Rádiónak és a Népszabadságnak is.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |