< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Megrohamozták a magyarországi boltokat a szlovákok )))Útok na obchody, Slováci v Maďarsku

| Mobile | RSS

Megrohamozták a magyarországi boltokat a szlovákok )))Útok na obchody, Slováci v Maďarsku

2012. január 9. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Megrohamozták a magyarországi boltokat a szlovákiai vásárlók; a bevásárlóturizmus soha nem látott méreteket öltött, mert a forint/euró árfolyam történelmi csúcson volt, egy euróért akár 320 forintot is fizettek – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.
Mi vár Magyarországra? Van-e élet az IMF-en kívül? – Napi Gazdaság makrogazdasági konferencia

Az újság szerint ilyen árfolyam mellett Magyarországon az élelmiszer átlagban 40 százalékkal olcsóbb, a ruhák sok helyütt feleannyiba kerülnek, mint Szlovákiában. A gyenge forint miatt a hétvégén még azok is inkább Magyarországon végezték el a nagybevásárlást, akik a korábbi árfolyam-ingadozások idején otthon maradtak. Mindezt legjobban a komáromi helyzet szemlélteti, ahol az Erzsébet-szigeti lehajtóig állt a Magyarországra tartó kocsisor – ilyen az utóbbi időben nemigen fordult elő.

A dél-komáromi Tesco áruház parkolójában álló gépkocsik kétharmada szlovák rendszámú volt. Sokan tartottak a kezükben hosszú bevásárlólistát és zsebszámológépet. “Nagyon megéri most ide jönni vásárolni, bár azt is észrevettem, hogy az áfa emelkedése már megmutatkozik egyes termékek árában. Igaz, még így is jobban járok, mint ha odahaza vásárolnék be” – mondta a lapnak egy középkorú férfi.

A gyenge forinton kívül a karácsony utáni leárazás is vonzóvá teszi a magyarországi vásárlást, hiszen egyes ruhaneműkre 50-70 százalék kedvezményt adnak, az áfa-emelés kompenzálására pedig 25-30 százalékkal olcsóbban kínálnak számtalan élelmiszert a nagyáruházak.

A dél-komáromi ruhaboltokban ugyanakkor nemigen tapasztalják, hogy növekedett volna a forgalmuk a forint mélyrepülésének köszönhetően. Egy győri butik eladója is arra panaszkodott, hogy forgalmuk a kedvező árak ellenére rossz. “A szlovákiai vásárlók szinte kivétel nélkül a nagyáruházakba mennek, így mi a kisebb boltokban nagyon rossz helyzetben vagyunk” – mondta a kereskedő.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap szerint viszont a dél-szlovákiai élelmiszerboltok arra panaszkodnak, hogy a magyarországi bevásárlóturizmus miatt forgalmuk 25-40 százalékkal is visszaesett.

forrás:npi gazdaság.hu

Útok na obchody, Slováci v Maďarsku

Útok obchody v Maďarsko, Slovensko kupujúci, nákupné turistiky nebývalé rozmery, pretože forint / výmenný kurz eura bol historického maxima, jedno euro bolo vyplatených až 320 forintov – zadanie nové slovo v maďarčine Slovensko má denník v pondelok.
Očakávame, že do Maďarska? Existuje život mimo MMF? – Denné makro-ekonomiky konferencie

Noviny povedal, že sa výmenný kurz v Maďarsku, v priemere o 40 percent lacnejšie jedlo, šaty sú z polovice tak ako na mnohých miestach Slovensko. Slabý forint cez víkend, pretože sú pomerne vysoké v Maďarsku bol vykonaný nákup, ktorý v predchádzajúcich dobe kolísanie výmenného kurzu zostal doma. Táto situácia je najlepšie ilustrovať v Komárne, kde Elizabeth ostrov bol lehajtóig Maďarsko dlhé rady áut – to nie je moc v poslednej dobe došlo.

Južnej Komárno Tesco parkovisko dve tretiny boli podľa slovenského práva. Mnohí z nich sa konala v ruke dlhý nákupný zoznam a vreckovú kalkulačku. “. Stojí to za to sem prísť kúpiť teraz, keď som si tiež všimol, že zvýšenie DPH sa odráža v cene každého výrobku je pravda, že stále chodí lepšie, ako keď si kúpite doma” – v novinách povedal, že muža stredného veku.

Okrem toho, slabý forintov po predaji vianočných Maďarsko je atraktívna k nákupu, pretože asi 50 až 70 percent z oblečenia, sú pridané do kompenzovať zvýšením DPH o 25-30 percent lacnejšie ponúknuť rad veľkých obchodoch s potravinami.

Južnej Komárno obchodov s oblečením, ale nie príliš veľa skúseností, ktoré by zvýšili obrat forint kvôli nízkemu letu. Boutique je rýchly predajca sťažovali, že ich fluktuácie a to aj napriek dobré je zlé. “Zákazníci na Slovensko, takmer bez výnimky nagyáruházakba ísť, takže to, čo je menšie obchody sú veľmi zlej situácii,” – povedal obchodník.

Ekonomiky hospodáské Noviny denník v južnej Slovensko, však, že obchody s potravinami sa sťažujú, že nákupné turistiky v Maďarsku kvôli obrat poklesol 25 až 40 percent.

Zdroj: NPI gazdaság.hu

Leave a Reply 327 megnézve, 1 alkalommal mai nap |