< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hét körzet lehet a fővárosban

| Mobile | RSS

Hét körzet lehet a fővárosban

2012. január 10. | hozzászólás | Közélet

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) elkészítette a járások kialakításáról, valamint ezzel összefüggésben egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát – olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

A javaslat alapján az országban 168 járást alakíthatnak ki, de a fővárost is hét kisebb közigazgatási körzetre osztják. Budapesten két budai (Észak, illetve Dél) és öt pesti (Észak, Dél, Kelet, Nyugat, valamint Belső) körzetet hoznak létre.

Korábban már eldőlt, hogy a járások területének a megyék (Budapesten a kerületek) határaihoz metszés nélkül kell igazodnia, a járáson belül pedig a székhelytől legtávolabb levő település lehetőség szerint nem lehet messzebb 30 kilométernél. Járási székhely olyan település lehet, ahol kiépült az államigazgatási infrastruktúra, de figyelembe kell venni a közlekedési infrastruktúrát is. A járások kialakításakor szervezeti szinten is szét kell választani az önkormányzati és államigazgatási feladatok ellátását – olvasható a kormányhatározatban.

A javaslat egyik célja, hogy a helyi önkormányzatoktól és jegyzőktől az államigazgatási feladatok a járási kormányhivatalokhoz kerüljenek át – írja a Magyar Nemzet.

forrás:friss hirek.hu

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: