< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Vince-napi vesszővágás 2012. január 21.

| Mobile | RSS

Vince-napi vesszővágás 2012. január 21.

2012. január 10. | 3 hozzászólás | Kultúra

Vince-napi vesszővágás
2012. január 21.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark missziója a magyar összetartozás és nemzeti azonosságunk erősítése, célja a történelmi, természeti és kulturális értékek védelme, néprajzi hagyományok ápolása, népszerűsítése. E célokat szolgálják a népi életképeket megelevenítő rendezvények is, melyeknek a szezonban hagyományőrök által életre hívott skanzen ad autentikus helyszínt. E rendezvények sorát gazdagítja a Szent Vince vértanúhoz, a szőlészek, borászok védőszentjéhez kötődő Vince-napi vesszővágás, mely a hagyományokhoz hűen idén is az ünnephez közelebb eső szombaton, 2012. január 21-én kerül megrendezésre.

Bár Ópusztaszer ma nem része borvidéknek, de a középkorban jelentősebb szőlőtermesztés folyhatott a területen, hiszen az itt feltárt középkori monostor gazdasági épületei között volt az Alföld egyik legnagyobb borospincéje is. A néphagyomány szerint ezen a napon tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó (már ha van) ezen a napon, akkor jó termésre számítanak. Az emlékparkban az ún. “vincevessző” levágásával történik a jövendölés. Ennek során lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről. Ha a rügyek épek, az azt jelenti, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe teszik, a rügyek kifakadnak, így a hajtások mennyiségéből további következtetéseket lehet levonni a szőlőtőkék állapotára vonatkozóan.

A Szent Vince Borrend közreműködésével megtartott rendezvényen forralt borral, teával, élő népzenével kísért borbemutatóval várják az érdeklődőket! A rendezvényen való részvétel díjmentes!
TOVÁBBI KEDVEZMÉNY! Azok a kedves látogatók, akik a rendezvény napján téli Feszty jegyet váltanak, a Rotunda (körépület) kiállításain túl részt vehetnek a Szer monostora és kora kiállítást bemutató szakvezetéssel egybekötött előadáson, illetve 20% kedvezménnyel étkezhetnek az emlékpark szomszédságában taláható Szeri Csárdában!

Program:

11:30 Gyülekezés a főbejáratnál, a kupola alatt.
12:00 Déli harangszó
12:05 Köszöntőt mond Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója
12:10 Törőcsik István előadása Ópusztaszer szőlőtermesztési, borvidéki kötődéséről, a Vince-napi hagyományokról
12:20 Köszöntőt mond Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend vezetője
Ceremóniamester: Törőcsik István
12:30 Vonulás a Szegedi tanyába muzsikaszóval, ott vesszővágás
Árpád szobornál az új borrendi tagok avatása
14:00 Rotundában a hegyközségek borbemutatója
15:00 Szakvezetés a Szer monostora és kora c. kiállításhoz – a téli Feszty jegyet vásárlóknak

Vidám muzsikaszó mellett borkóstolás, zsíros kenyér lila hagymával
Muzsikál: Kender zenekar
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Leave a Reply 331 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: