< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Magyar felfedezés: megoldás lehet a cukorbetegek átkára

| Mobile | RSS

Magyar felfedezés: megoldás lehet a cukorbetegek átkára

2012. január 14. | hozzászólás | Közélet

A pécsi egyetemen rájöttek arra, mi okozza az inzulinrezisztenciát az “időskori” cukorbetegeknél.
Egy kóros aminosav épül be a jelátviteli fehérjékbe, ezért jellemzi inzulinrezisztencia a kettes típusú (szerzett, időskori) cukorbetegséget – jelentette ki Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem professzora az m1 Ma reggel című műsorában. A megfigyelést egyelőre nem publikálták, csak szabadalmaztatták.

Mint mondta: az inzulin hatására egy jel indul el a sejten belül, ez hozza létre az anyagcsere-, vagyis a vércukorcsökkentő, az értágító, illetve a sejtoszlást serkentő hatást. A jel hatására egy lyuk keletkezik a sejt membránjában, ezen keresztül a cukor beáramlik a vérből a sejtbe, így szabályozza az inzulin a cukrot a vérben – írja a hirado.hu.

Más hormonokra, így betegségekre is érvényes ez a jelátviteli mechanizmus – tette hozzá a szakember. Megfigyelték, hogy van egy anyagcsere-tünetegyüttes (metabolikus szindróma), melyben együtt van jelen a magas vérnyomás, az elhízás, az anyagcsere, és a zsíranyagcsere zavara. Furcsállották, hogy jön a vérnyomás-szabályozás az anyagcseréhez, Mióta azonban tudjuk, hogy az inzulin hatástalansága az érfalakban is bekövetkezik (nem tágítja az ereket, így nem csökkenti a vérnyomást), közvetlen a kapcsolat az anyagcserezavar és a vérnyomás-emelkedés között – magyarázta a professzor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szív-érrendszeri halálozás a leggyakoribb Magyarországon, és annak a hátterében álló legfontosabb kockázati tényez az az anyagcsere-tünetegyüttes. Beszélt arról is, hogy az aminosav szerepéről az elméleti vizsgálatok csak részét végezték el, ezt követhetik a humán vizsgálatok.

Becslése szerint ha minden jól megy, 5-10 év szükséges ahhoz, hogy a mindennapi gyakorlatban is hasznosuljon a felfedezésük, a betegek ebből profitáljanak.

Arra a kérdésre, hogy miben hoz többet a felfedezésre épülő majdani terápia, azt válaszolta: az szerinte különösen a megelőzésben lesz hatékony, ez azonban egyelőre csak spekuláció. Kiemelte: Magyarországon ma jelenleg egy-másfél millió ember van abban az állapotban, ami a cukorbetegséget megelőzi. Lehetséges, hogy a terápiával meg lehet előzni, vagy el lehet tolni a cukorbetegség kialakulását – hangsúlyozta a professzor.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 243 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: