< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Osztrák miniszter: a magyarok és az olaszok miatt minősítették le Ausztriát

| Mobile | RSS

Osztrák miniszter: a magyarok és az olaszok miatt minősítették le Ausztriát

A szoros gazdasági kapcsolatok azt jelzik a hitelminősítőknek, hogy az esetleg súlyosbodó gazdasági gondok magukkal ránthatják az osztrák gazdaságot is.

Elsősorban az olasz és a magyar gazdasággal való szoros osztrák gazdasági kapcsolatok és az ebben a két országban fennálló gazdasági problémák miatt rontotta le Ausztria adósbesorolását a Standard & Poor’s hitelminősítő – mondta az osztrák pénzügyminiszter a leminősítés pénteki bejelentése után az APA osztrák hírügynökségnek

A Standard & Poor’s pénteken kilenc euróövezeti ország között Ausztria besorolását is lerontotta. Az osztrák adósminősítés egy fokozattal, a legmagasabb szintű “AAA”-ról “AA plusz”-ra módosult.

Maria Fekter pénzügyminiszter kitért arra is, hogy ha Olaszországban és Magyarországon nagyobb nehézségek állnának elő, az Ausztriára is hatással lenne, különösen akkor, ha az osztrák bankok erőteljes támogatásra szorulnának. Ha az egyik legnagyobb osztrák bank, a Bank Austria anyavállalatánál, a milánói központú UniCreditnél “gondok állnának elő”, az közvetve milliárdos nagyságrendű terheket róna az osztrák államháztartásra – mondta a miniszter.

Ha Ausztria államadóssága a hazai össztermék (GDP) 80 százaléka fölé emelkedne, akkor az S&P tovább ronthatja Ausztria minősítését – mondta Fekter. A besorolás további rontásának az esélyét a hitelminősítő 1:3 arányúra becsülte.

A miniszter úgy értékelte, Ausztriának az eddiginél is jobban kell törekednie a már kilátásba helyezett konszolidációs intézkedések megvalósítására. Úgy vélekedett, hogy az osztrák gazdaság alapjai jók, ezért a piacok várhatóan nem fognak “túl drámaian” reagálni.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója úgy vélekedett, S&P arra akar utalni, hogy túl lassan halad a pénzügyi stabilizáció a valutaunióban. Ezt az ítéletet komolyan kell venni, ugyanakkor nem vette kellőképpen figyelembe a legutóbbi pénzpolitikai intézkedéseket és gazdaságpolitikai eredményeket, amelyeknek az eredményei az év eleje óta a pénzügyi piacokon is megfigyelhetőek voltak – mondta a jegybankelnök.

Érthetetlennek nevezte az osztrák besorolás lerontását Werner Faymann osztrák kancellár és Michael Spindelegger alkancellár. Kiemelték, hogy az osztrák kormány jelenleg a 2012-16-os időszakra szóló pótlólagos takarékossági intézkedésekről tárgyal.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 322 megnézve, 1 alkalommal mai nap |