< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Mintha az egész magyar nép ott tombolt volna – kik tüntetnek a kormány mellett?

| Mobile | RSS

Mintha az egész magyar nép ott tombolt volna – kik tüntetnek a kormány mellett?

2012. január 15. | hozzászólás | Közélet

Fotelből feltápászkodó MIÉP-esek, LMP-vel hadakozó minipárt, a kormánnyal szimpatizáló újságírók hívására utcára vonulók is tüntetnek a következő egy hétben az új magyar alkotmányos rend mellett. A korábban csatlakozó Bíró Icát visszatartja, hogy politikáról van szó. Szombaton indulnak a kormánypárti tüntetések.

Az elmúlt hetek kormányellenes megmozdulásaira, valamint a kormányt ért külföldi kritikákra válaszul szervezkedni kezdtek Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormánnyal szimpatizáló szervezetek és magánemberek is.

A napokban a Facebookon “fiatal, civil értelmiségiek” Bízunk a kormányban névvel indítottak csoportot, hogy “összefogja azokat az embereket, akik bíznak a kormányban”. A héten több szervezet és parlamenten kívüli párt is utcára hívta az embereket a kormány védelmében.

Először a többnyire nyíltan a Fidesszel szimpatizáló lapok, a Magyar Hírlap és a Demokrata jelentették be, hogy a kormányt támogató menetet szerveznek, de azóta mások több tüntetést is meghirdettek. Összeszedtük, kik és miért tesznek ilyet.

A Fidesz nagy dobásra készül

A Fidesz vezetése is gondolkodott azon, hogy válaszoljon-e az ellene szervezett tüntetésekre és neki címzett kritikákra, de végül Kósa Lajos Fidesz-alelnök a Hvg.hu-nak azt mondta, az elnökségben úgy döntöttek, hogy március 15-én tartanak erődemonstrációt.

Ne bántsd a magyart! – Csurka Szegeden védi Orbánt

Magyarország függetlenségét, az alaptörvény védelmét és a kormány intézkedéseit támogató szimpátiafelvonulást és nagygyűlést szervez Szegeden szombaton a Magyar Megmaradás Közössége, a Polgári Körök és a Szegedi Gondolkodó Magyarok Közössége. A felvonulás a Dugonics térről indul, és a Klauzál térre érkezik, ahol a nagygyűlésen Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) elnöke mond beszédet.

A szimpátiatüntetés egyik szervezőjét, a Magyar Megmaradás Közösségét 2009. október 23-án alakították a MIÉP tagjai, hogy a két szervezet egymást segítve, támogatva induljon a 2010-es választásokon. Jelmondatuk az lett, hogy “csak egy prioritás létezik: a magyar és keresztény prioritás”. Megpróbáltuk elérni a szervezőket, de a MIÉP honlapján megadott telefonszám nem él, a Magyar Megmaradás Közösségének és a másik szervezőnek, a polgári köröknek nem leltük fel az elérhetőségét, a Szegedi Gondolkodó Magyarok Közösségéről pedig csak a szombati tüntetés szervezőjeként esik szó az interneten, egyéb nyoma nincs.

A Délmagyarország című lap csütörtöki cikke szerint a szimpátiatüntetés egyik főszervezője Kovács László, aki a hódmezővásárhelyi önkormányzatban képviselő, a helyi Fidesz-frakció tagja, de a MIÉP országos elnökhelyettese. Megpróbáltuk elérni Kovácsot, hogy a tüntetésről kérdezzük, de munkatársán keresztül azt üzente, hogy egy sajtótájékoztatón várta az újságírók kérdéseit. Kovács ezen azt mondta, a tüntetést nem önkormányzati képviselőként, és nem is a MIÉP elnökhelyetteseként, hanem a Magyar Megmaradás Közössége nevében szervezi.

A szegedi lapok szerint sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a balliberális oldal bukott politikai erői, a hozzá tartozó médiumok, politológusok, filozófusok odáig gerjesztik a közhangulatot, hogy egyenesen államcsődöt vizionálnak, és minden problémát egy személyben Orbán Viktor miniszterelnökre próbálnak ráhúzni, ezért itt az ideje, hogy minden nemzeti elkötelezett, keresztény érzelmű ember felálljon a fotelből, és békés demonstráción kiálljon az alkotmányosan, demokratikusan megválasztott kétharmados kormánytöbbség mellett, és megvédje a másfél év alatt meghozott törvényeket.

Élőlánc: El a kezekkel Magyarországtól!

Szombaton nemcsak Szegeden, Budapesten is tüntetnek a kormány mellett: az Élőlánc Magyarországért a Kossuth téren, az 56-os örökmécsesnél ismerteti és indítja el “a külföldi képviseletek és magyar közjogi méltóságok felé a polgárok üzenetét”. “Nem a kormányért, hanem Magyarország szuverenitásáért vonulunk utcára, abban a politikában támogatjuk a kormányt, ami erre irányul” – mondta az [origo]-nak Ács Sándorné elnökségi tag.

Az Élőlánc szerint a külföldi média úgy tüntette fel az Operaház előtti tüntetést, mintha “az egész magyar nép ott tombolt volna”, holott szerintük azt a bukott kormány körei szervezték, és “megtévesztett, elkeseredett emberek” vettek rajta részt – mondta Ácsné. Az Élőlánc külföldről olyan híreket és jelzéseket kapott, amelyek szerint az ország szuverenitásának elvesztése fenyeget. “A magyarok dolga, ha a miniszterelnököt le kell váltani, nem a külföldé. Bezzeg, amikor Gyurcsány Ferenc vérbe borította a budapesti utcákat, hiába könyörögtünk a külföldnek segítségért, akkor nem találták meg a vonatkozó paragrafusokat” – mondta Ácsné. Szerinte sokan úgy érzik, a jelenlegi helyzet hasonlít az 1956-oshoz, ezért kell kiállni a függetlenség mellett, és szolidaritásukról biztosítani a kormányt.

Az Élőlánc Magyarországért politikai pártot 2005-ben alakították “az emberhez méltó élet természeti és kulturális feltételeinek védelmére”. A környezetvédelmi célok mellett alapítása óta az Élőlánc fellépett a génmódosított élelmiszerek és az atomenergia ellen, tiltakozott a 2007-es vagyontörvény ellen, kiállt a kisiskolák, a közösségi közlekedés és Szima Judit mellett. Ácsné szerint a mostani tüntetés is kötődik eredeti céljaikhoz. “Ez a párt a fenntarthatóságért dolgozik, ezért alakult. A fenntarthatóságnak alapja, hogy a jövőben is mi rendelkezzünk az erőforrásainkkal, és most ez van veszélyben” – mondta.

Ácsné mellett az elnökség tagja Ertsey Attila építész. Ertsey a Kós Károly Alapítvány kuratóriumának elnöke is, az építészeket tömörítő, haláláig Makovecz Imre vezetésével működő szervezet tagjainak tervei alapján épültek meg a vörösiszap-károsultak új házai.

“Ez egy kis viharvert szervezet” – mondta Ácsné, aki szerint az LMP ellehetlenítette a munkájukat, és hogy elkerüljék a kisgazda utat, hátrébb húzódnak. Hogy jelenleg hány tagjuk, szimpatizánsuk van, nem árulta el. A szombati tüntetést 500 főre jelentették be, nyilvánosan meghirdették, de Ácsné szerint “nehéz megbecsülni, hányan fognak eljönni, főleg, hogy időközben más rendezvényeket is bejelentettek”. De nekik nem az a céljuk, hogy tömegeket vigyenek utcára, hanem az, hogy látványos eseménnyel eljuttassák az üzenetüket külföldre és a médiába – mondta.

Békemenet Magyarországért Bayerrel, Bencsikkel, Szélessel

A szerveződő tüntetések közül a január 21-ére, szombatra meghirdetett Békemenet Magyarországért című rendezvény szervezői számítanak a legtöbb résztvevőre. A menet a Hősök teréről indul, és az Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon jut el a Parlamenthez, ahol mécseseket helyeznek el. A demonstrációt a Demokrata és a Magyar Hírlap című lapok, pontosabban Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája, Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője és Széles Gábor, a lap tulajdonosa kezdeményezték – mondta az [origo]-nak Bencsik András főszervező.

“Igazából ez a dolog magától szerveződik. Benne volt a levegőben, hogy az emberek menni akarnak valahova, mi csak megmondtuk, hogy honnan hova” – mondta Bencsik, aki szerint a menet kiállás lesz “elsősorban és határozottan Orbán Viktorért, másodszor a kormányért és Magyarországért, harmadsorban mindnyájunkért”. Szerinte külföldről egyre jobban definiálható nyomás irányul arra, hogy Orbán Viktort elmozdítsák, és mást tegyenek a helyére, és ezt ők meg akarják akadályozni. “Nem véletlenül választottuk őt, hanem azért, hogy azt csinálja, amit csinál” – mondta Bencsik.

“Az a sejtésem, hogy nagyon sokan leszünk, tízezernél többen, de nem lepődnék meg, ha még többen eljönnének” – mondta Bencsik, aki szerint vidékről százas nagyságrendben érkeznek majd buszok. Bencsik szerint ők civilek, egyáltalán nem segítik őket pártok a szervezésben.

A főszervezők, a Demokrata és a Magyar Hírlap szerkesztősége a 2010-es választások előtt is nyíltan támogatta Orbán Viktort és a Fideszt, és a kormányváltás óta is rendszeresen támogatásukról biztosítják a kormányt. Bayer Zsolt 1990-1993 között a Fidesz sajtófőnöke, az első Orbán-kormány idején pedig a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal főtanácsadója volt. A kormány és Orbán melletti szimpátiatüntetéshez a Magyar Hírlap szerint több kormánypárti képviselő, például Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, valamint Demeter Ervin fideszes és Spaller Endre KDNP-s képviselő is csatlakozik.

A demonstrációt bejelentő felhíváson a kezdeményezők között olvasható Pataky Attila neve is. Az Edda énekese korábban nem titkolta pártszimpátiáját, fellépett több Fidesz-rendezvényen, igaz, tavaly januárban a Jobbik évadnyitóján is zenélt együttesével. Csütörtökig szerepelt a listán Bíró Ica énekes-modell is, ő azonban az ATV-nek azt mondta, bár megvan a véleménye a dolgokról, nem lesz ott a békemeneten. Sajnálja, hogy a neve “belekerült bármilyen politikai dologba”, zenész barátai egy magyarságért rendezett békemenetre hívták, erre igent mondott, ekkor azonban még nem tudta, hogy ez a kormányt támogató rendezvény.

A Civil Összefogás is tervez valamit

Egyelőre még nem jelentették be, hogy mikor, hol és milyen formában, de utcai megmozdulásokat szervez a Civil Összefogás Fórum nevű szerveződés is, hogy a többiekhez hasonlóan védelmükbe vegyék Magyarország szuverenitását, és támogassák a magyar kormány eddigi társadalmi és gazdasági tevékenységét. Honlapjuk szerint eddig több mint kétezer támogató e-mailt kaptak.

A Civil Összefogás Fórumot 2009-ben alapította Fricz Tamás politológus, hivatalosan a civil kezdeményezések lehetőségeinek kiteljesítésére. A szervezet kezdetektől fogva politikai állásfoglalásokat tett, a 2010-es választások előtt több kormányellenes megmozdulást szervezett, Fricz pedig azt nyilatkozta, ha máshogy nem megy, az utcáról kell kikényszeríteni a kormányváltást.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Fricz Tamás

A CÖF honlapja szerint 178 szervezet támogatja őket, többségük polgári kör, de köztük van az Orvosi Kamara, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Trianon Társaság és a Professzorok Batthyány Köre is.

A jobboldali, a Fideszt nyíltan támogató tudósokat tömörítő Professzorok Batthyány Köre csütörtökön közölte, kiáll az új magyar alkotmányos rend mellett, annak ellenére, hogy azt látják, az új alaptörvény és a hozzá kapcsolódó sarkalatos jogszabályok nem tökéletesek, az év végi törvényhozási hajrá stílusát pedig nem helyeslik. Közleményük szerint a vehemens kormányellenes nemzetközi reakciókban “a demokrácia képmutató féltése örvén a gazdasági érdekek mutatkoznak meg”, ezért önmegtartóztatásra szólították fel a médiát.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 359 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: