< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: “Gazdasági és politikai okokból” vonul ki az EurActiv Magyarországról

| Mobile | RSS

“Gazdasági és politikai okokból” vonul ki az EurActiv Magyarországról

2012. január 20. | hozzászólás | Közélet

“Gazdasági és politikai okokból” vonul ki az EurActiv Magyarországról

Beszünteti tevékenységét az EurActiv Magyarország, az EurActiv Hálózat budapesti tagja. A tavaly júniusban eldöntött intézkedést hosszas, nem gyümölcsöző egyeztetések és jogviták után a brüsszeli kiadó szerdán jelentette be.

Kivonul Magyarországról az EurActiv, az Európa tizenkét országában, tizenkét nyelven megjelenő hírportál-hálózat – jelentették be a lap még létező EurActiv.hu oldalán. Az Európai Unió híreivel foglalkozó hálózat alapítója, Christophe Leclerq, azt mondta, hogy „az EurActiv Hálózat gazdasági és politikai okokból vonul ki Magyarországról, ami összefüggésben áll azzal, ahogyan a médiát kezelik az országban. Kevés ügyfelünk érzi úgy, hogy nyilvános vitákat támogathatna Budapesten. A politikai klíma szintén ellehetetlenítette a normális működésünket”.

Radovan Geist, az EurActiv Szlovákia kiadója, egyben a magyar oldal alapítója és későbbi kisebbségi tulajdonosa szerint „a szoros visegrádi együttműködés az EurActiv Hálózaton belül érdekes kísérlet volt és valóban hozott bizonyos pozitív eredményeket. De annak érdekében, hogy fenntartható maradjon, szilárd alapokon kell állnia, amit a jelenlegi gazdasági és politikai klímában nem lehet elérni Magyarországon”.

Az EurActiv magyar kiadója szerint azonban az ügy hátterében elsősorban egy, a magyar kiadót negatívan érintő pénzügyi szabálytalanság áll, aminek bejelentését követően a magyar kiadóval történő egyeztetés nélkül 2011. júniusában a brüsszeli jogtulajdonos elhatározta a magyar oldal megszüntetését.

A magyar jogtulajdonosok ezért remélik, hogy az EurActiv Hálózat nem támaszt további kifogásokat az elé, hogy a magyar nyelvű archívumot a hírszolgáltatás mielőbbi újraindítása érdekében felhasználják, akár az EurActiv hálózat keretein belül, akár azon kívül.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 991 megnézve, 2 alkalommal mai nap |