< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbánnak bizonyítania kell Brüsszelben elkötelezettségét

| Mobile | RSS

Orbánnak bizonyítania kell Brüsszelben elkötelezettségét

Orbánnak bizonyítania kell Brüsszelben elkötelezettségét

Ezt Barroso egyik szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen jelentette ki hétfőn, a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján, kérdésekre válaszolva.

Emlékeztetett arra, hogy ezt a készségét a magyar kormányfő már Barrosóhoz múlt héten intézett – az ország ellen indított uniós kötelezettségszegési eljárások bejelentésére reagáló – levelében jelezte.
“Ennek a megerősítését reméljük a miniszterelnök holnapi látogatásától” – hangoztatta a szóvivő.

Orbán Viktor elsősorban az Európai Bizottság által kifogásolt magyar törvényekről tárgyal a bizottsági elnökkel. A kormányfő már a múlt héten nyilatkozott a találkozóval kapcsolatos várakozásairól. Jelezte, a megbeszélésen politikai megállapodás jöhet létre közte és a bizottság elnöke között. Ennek a véleményének adott hangon Barrosóhoz intézett, fentebb említett levelében is.

A hétfői sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei kedden – a bizottság javaslata alapján – foglalkoznak a túlzott államháztartási deficit miatt Magyarország ellen folyó eljárás sorsával. Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio megerősítette, hogy a bizottság álláspontjában nincs változás a biztos közel két héttel ezelőtt ismertetett értékelése óta: a testület továbblépést javasol az eljárásban, miután úgy ítéli meg, hogy a tavalyi és idén várható kedvező mérleg elsősorban egyszeri intézkedéseknek köszönhető, és továbbra sincs meggyőződve a hiány alacsony szintjének hosszabb távú fenntarthatóságáról.

Forrás: MTI | STOP

forrás:stop.hu

Leave a Reply 356 megnézve, 1 alkalommal mai nap |