< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az ellenzéki kerekasztal 2014-re készül

| Mobile | RSS

Az ellenzéki kerekasztal 2014-re készül

2012. január 24. | hozzászólás | Közélet

Minden egyéni körzetben elindulna 2014-ben a formálódó Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) jelöltje – derül ki a Magyar Szolidaritás Mozgalom által meghirdetett DEKA koncepciójából, melyet még a kerekasztal minden leendő résztvevőjének el kell fogadnia, hogy programmá váljon.

A lapunk birtokába került tervezet szerint a kerekasztal – amely a hírek szerint februárban tarthatja alakuló ülését – fő feladata lesz egy “rekonstrukciós program” elkészítése, amely a jelenlegi hatalmat reményeik szerint felváltó új kormány programjának alapja lenne. A DEKA – az egyelőre a Továbblépés Programja munkacímet viselő koncepciónak – csak a kereteit dolgozná ki, a konkrét megoldásokat a választáson induló pártokra bízná. A program a tervek szerint “helyreállítja a demokrácia alapintézményeit, a makrogazdasági egyensúlyt és a nemzetközi kapcsolatokat”, továbbá célja a korrupció visszaszorítása, konszolidált feltételek biztosítása a gazdaság működéséhez, és egy társadalmi-gazdasági megállapodás előkészítése.

Az új ellenzéki kerekasztal céljai
– Rekonstrukciós program kidolgozása
– Társadalmi-gazdasági megállapodás előkészítése
– A majdani kormányprogram alapjainak lefektetése
– Mind a 106 egyéni körzetben DEKA-képviselő indítása
A DEKA “élesítését”, vagyis az érdemi kerekasztal-tárgyalásokat előkészítő munkát a Szolidaritás által a mozgalom operatív tevékenységének irányítására még tavaly októberben létrehozott Akciószövetség végzi majd – információink szerint képviselőikből hamarosan a DEKA létrehozását előkészítő bizottság alakul. A majdani tárgyalásokon a “háromoldalú” kerekasztal mellett ülhetnek a demokratikus pártok, a vállalkozói szervezetek és a civil oldal – utóbbi tömöríti majd a szakszervezeteket is. A DEKA – ellentétben az 1989-es Ellenzéki Kerekasztallal, az EKA-val – nem a választásokig, hanem a választásokra jön létre. Másik különbség, hogy az EKA munkájában résztvevő pártok annak idején egymás riválisaiként is felléptek, míg az új kerekasztal tagjai egymással együttműködve, a Negyedik Köztársaság alapkövének letételére készülnek – közös céljuk, a második Orbán-kormány leváltásával. Ennek jegyében a lapunk birtokába került előzetes koncepció már foglalkozik a 2014-es választások kérdésével, a demokratikus ellenzék közös fellépésével.

Erre utal, hogy a dokumentum konkrét javaslatokat tesz a választásokra. Az új választási rendszer alapján már a csökkentett számú, 106 egyéni választókörzet mindegyikében terveznek képviselőt indítani. Ám ehhez önmérsékletre lesz szükség az új kerekasztal munkájában várhatóan résztvevő LMP, MSZP, Demokratikus Koalíció és még ki tudja hány, a DEKÁ-hoz csatlakozó párt részéről, hiszen minden körzetben egyetlen DEKA-képviselőt indítanának. Hogy kit, azt a pártoknak a körzetben rendezett elő-kampányai, illetve az ezzel párhuzamosan zajló helyi közvélemény-kutatások eredményei döntenék el, mert a koncepció szerint a legmagasabb támogatottsággal bíró jelölt lesz a DEKA közös jelöltje. Az alacsonyabb támogatottság miatt visszalépő többi jelöltet, illetve a választáson indult pártokat a DEKA közös listáján kompenzálnák – olvasható az anyagban.

Más téren is szigorú szabályokkal készül a DEKA a választásokra: a kampányban a jelölteknek ugyanazt a közösen kidolgozott rekonstrukciós programot kell képviselniük, “a pártok közötti versengés csakis a Továbblépés Programjának – közös kereteket tartó – különböző megfogalmazásaival megengedett”.
A DEKA-koncepció szerint a választásokig tartó felkészülés két szakaszra bontható. Az első, előkészítő szakaszban a “társadalmi kerekasztalé” lesz a főszerep. Ezen belül első lépésként szóvivőket választanak, majd – szakértők bevonásával – elemenként megkezdődik a leendő program alapjául szolgáló javaslatok kidolgozása. Újabb lépcső a közvélemény szondázása és a felmérések eredményeinek feldolgozása. Az első szakaszt a pártokkal való tárgyalásra szóló javaslatok, a majdani kormányprogram vázának kidolgozása zárja. A koncepció szerint erre épül a második szakasz, amely az érdemi, háromoldalú tárgyalásokat takarja. Ez is több lépcsőben történne. A pártok, civilek és a gazdasági szereplők – vagyis a három oldal – elsőként megvitatja a “civil rekonstrukciós program” javaslatait, és továbbfejleszti azokat. Ennek alapján második lépésként a kerekasztal véglegesíti a Továbblépés Program kereteit. Ezután következik a választási együttműködés tervének megvitatása, és elfogadása. A DEKA-tárgyalásokat a közös kormányzás alapszabályainak és megoldásainak kidolgozása zárja. A folyamatot végig kontrollálja a DEKA civil oldala, amely a korábban közösen elfogadott etikai szabályok betartásáért is felel.

forrás:népszavaonline.hu

Leave a Reply 327 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: