< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Egyedi kalendárium-kiállítással nyitnak a szegedi múzeumok

| Mobile | RSS

Egyedi kalendárium-kiállítással nyitnak a szegedi múzeumok

2012. január 24. | hozzászólás | Kultúra


*Egyedi kalendárium-kiállítással nyitnak a szegedi múzeumok:

kétszáz éves almanachot, az ötvenes években propaganda-anyagként használt Kincses Kalendáriumot és a szocializmus retró kártyanaptárait is bemutatja a Fekete ház “Most múlik pontosan…” című naptárkiállítása. A tárlatot január 24-én,
kedden délután 4 órakor nyitják meg.*

A 16. században jelentek meg az első, teljes évre szóló naptárak. A
kalendáriumok eleinte főként vallási ünnepekről és asztrológiai jóslatokról informálták az olvasókat, később pedig a mindennapi élethez kapcsolódó praktikus tanácsokat is tartalmaztak. A 19. századra a háztartások szinte elengedhetetlen kellékei lettek, melyek modern formái mind a mai napig életünk meghatározó részei.

A Fekete házban nyíló kiállítás a 19. századtól egészen napjainkig mutatja be a kalendáriumok fejlődését, átalakulását. A legkorábbi darab a Grünn-Orbán féle kalendárium 1813-ból, de egy 1853-as, Jókai Mór által szerkesztett példányt is megcsodálhatnak az érdeklődők. A huszadik század elejére jellemző hirdetéseket tartalmazó falinaptárakat is kiállítanak majd, valamint látható lesz az ötvenes években propaganda célra használt
Kincses Kalendárium is.

Emellett a látogatók kártyanaptárak segítségével nosztalgiázhatnak:
megszűnt állami nagyvállalatokat hirdető anyagokat is kiállítanak, melyeken

– nyugati mintára – gyakran lenge öltözékű hölgyekkel reklámozzák az
Olympos vagy éppen az ÁFÉSZ termékeit. A kiállítás egészen a 21. századig folytatódik, hazai és külföldi naptár-különlegességeket mutat be. Például azt az ezüst érmét, melynek egyik oldalán egy 2000. évi, körkörös naptár látható.

A “Most múlik pontosan…” című kiállítás mellett a hónap műtárgyával,

1848-as tárlattal és komolyzenei koncerttel is várják az érdeklődőket a 2012-es év első múzeumi hetén a szegedi közgyűjtemények.

*A kalendáriumokat bemutató kiállítást január 24-én, kedden 16 órakor nyitják meg a Fekete házban, melyre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

Medgyesi Konstantin

sajtóreferens

Móra Ferenc Múzeum, Csongrád Megyei Múzeumok

Leave a Reply 334 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: