< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Móra-múzeum: Szabadságharc készülődik!

| Mobile | RSS

Móra-múzeum: Szabadságharc készülődik!

2012. január 25. | 90 hozzászólás | Kultúra

Móra-múzeum: Szabadságharc készülődik!

Bárki szabadságharcossá válhat a Móra Ferenc Múzeum legújabb kiállításán: az 1848-49-es szabadságharc egyenruháit, csákóit ölthetik magukra az érdeklődők, kezükbe foghatnak gyutacsos pisztolyt vagy karabélyt, és bebújhatnak egy igazi legénységi sátorba is.

A „Hazádnak rendületlenül…” című tárlat a múzeum negyvennyolcas gyűjteményéből válogat, melyet január 27-én, pénteken 16 órakor nyitnak meg.

Honvéd és nemzetőr egyenruhákba, tábori sapkákba és csákókba bújhatnak a látogatók a Móra-múzeum negyvennyolcas gyűjteményéből nyílt kiállításán. Vállukra akaszthatják a töltért vagy a borjút, valamint kézbe foghatják az Augustin-rendszerű gyutacsos karabély és pisztoly egy-egy másolatát is. A századosi sátor előtti asztalnál ülve, hadműveleti vázlatokat és csatatérképeket tanulmányozva készülhetnek fel az újabb ütközetre, fáradalmaikat pedig a kétszemélyes legénységi sátor szalmazsákjain pihenhetik ki.

A tárlaton egy korhű ágyút is láthatnak az érdeklődők, melyet szállításakor csak daruval tudtak beemelni a múzeumba- a löveg ugyanis több, mint négyszáz kilót nyom és másfél kilós golyókkal működtethető. A fegyver- és egyenruha-másolatok mellett eredeti zászlókkal, császári dobbal, szablyákkal és karabélyokkal elevenítik fel a szabadságharc hangulatát, valamint frissen restaurált festmények és akvarellek idézik fel a nagy hadjáratokat.

A tárlat egy rendkívüli ritkaságnak számító Kossuth-ereklyét is bemutat: azt az arany nyakkendőtűt, mely egy New York-i szenátoré volt az 1850-es években. Az ékszer különlegessége, hogy a tű gömbjében egy beépített nagyító alatt Kossuth Lajos parányi arcképe látható.

A látogatók fotójegy megvásárlásával saját fényképeken örökíthetik meg a tábori élet hangulatát.

A „Hazádnak rendületlenül…” című kiállítás január 27-én, pénteken 16 órakor nyílik meg, melyre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

Medgyesi Konstantin
sajtóreferens
Móra Ferenc Múzeum, Csongrád Megyei Múzeumok

Leave a Reply 1557 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: