< Böngészés > Főoldal / Közélet, Riport / Blog article: A munka áldás vagy átok?

| Mobile | RSS

A munka áldás vagy átok?

2012. január 26. | 1 Hozzászólás | Közélet, Riport

A legtöbb ember az ébrenléte nagy részét munkával tölti. A munka meghatározhatja, hogy hol élünk, s milyen életstílust követünk. A felnőtté válástól a nyugdíjig sokan úgy találják a munka az egyetlen tevékenység, mely a leginkább uralja az életünket.

Némelyikünk nagy megelégedéssel merít a munkájából. Mások jövedelemforrásnak, vagy tekintélyszerzésnek gondolják, megint mások pedig csupán időtöltésnek, sőt, időpocsékolásnak! Vannak, akik azért dolgoznak, hogy megéljenek, s olyanok is, akik azért, hogy dolgozzanak, mások pedig a munkájuk közben, miatt, halnak meg…

A kemény munka nem munkamánia!

Abban a világban, amelyben sokan hosszú órákon át dolgoznak, gyümölcsöző különbséget tenni a keményen dolgozók s a munkamániások között! Számtalan munkamániás veszélyes, kiszámíthatatlan; a szorgalmas dolgozók ellenben lényeges, s időnként megelégedéssel járó kötelességnek tartják a munkát, addig, a munka-mániások beadják a derekukat, hogy a munka minden mást kizárjon az életükből; a keményen dolgozók viszont tudják, mikor kapcsolják ki a számítógépet, s tereljék másra a figyelmüket, illetve, jelen kell lenniük, mikor megünneplik a házas-sági évfordulójukat. A mániásokat öröm járja át, ha túlórázhatnak, mert ez által megemelkedik az adrenalin szintjük; a keményen dolgozók nem éreznek így! A modern társadalom elhomályosítja a kettő közötti különbséget, s felmagasztalja a túlórát, az internet kapcsolat s az otthon között! Amikor bárhol lehet munkahely s bármikor munkaidő, vannak, kik halára dolgozzák magukat! Mit gondolnak némelyek az ilyen egészségtelen felfogásról?

A társadalomkutatók szerint megfigyelhető egy olyan irányzat, – a túlórázó s túlságosan stresszes emberek teret adnak a szellemiségüknek a munkahelyükön.

Ellentétes nézetek a munkáról!

Teljesen ki vagyok merülve a munkanap végére! Egy felmérés szerint minden harmadik munkavállaló gyakran érez így. Ez nem meglepő egy olyan környezetben, melyben az emberek a stressztől szenvednek; hosszabb ideig dolgoznak, s több munkát visznek haza, mialatt a főnöküktől ritkán kapnak dicséretet. A tömeg-termelés kezdetével, a seregdolgozó csupán fogaskerékként érzi magát egy személytelen gépezetben. A kezdeményező alkotóképességet gyakran nem engedik kibontakozni! Ez persze hatással van arra, miként tekint az adott személy a munkájára. Könnyen letörik benne azt a motivációt, hogy személyesen érdekelje a munkája? Kiolthatják belőle a vágyat, hogy mesterévé váljon a szakmájának. Ezek miatt veszítheti el a munkája iránti szeretetet, sőt, talán gyűlölni kezdi! Az tény, nem tudunk változtatni a körülményeken! Ám a szemléletmódunkon még így is változtathatunk nem igaz?
Mindannyian tisztában vagyunk vele, a munkanapjaink igen megterhelők lehetnek. A stressz, a veszély, az unalom, a csalódottság, a versengés, a csalás s igazságtalanság csak néhány azok közül a tövisek, bogáncskórók közül, melyek szorosan összefonódnak vele.

A stressz kezelése!

Az orvosok a munkából fakadó stresszt a foglalkozási ártalmak, közé sorolják. Okozhat gyomorfekélyt, de-pressziót, sőt öngyilkossághoz is vezethet! A japánok azt mondják, karosi, aminek jelentése túlfeszített munka okozta halál! Különböző, munkával kapcsolatos tényezők járulhatnak hozzá a stresszhez. Ezek magukba foglalhatják a munkaórák vagy a munkahelyi körülmények változását, a felettesekkel fennálló gondokat, a munka fajtájában vagy a felelősségében bekövetkező változásokat, a nyugdíjazást, elbocsátást! Egyesek, úgy próbálják elkerülni a stresszt, hogy változtatják a munkájukat, környezetüket. Míg mások megkísérlik elfojtani. Ez az érzés átterjedhet az élet különböző területeire, többnyire a családra! Némelyek érzelmileg is szenvednek, s depresszióssá, kétségbe esetté válhatnak! Ne feledjük, a stresszes körülmények is szülhetnek jó eredményeket! Előmozdíthatja a szellemi növekedést, s nem kell feltétlenül a kétségbeesés és a bánat forrásának lenni! A munka mellett figyeljünk oda a szellemiségünkre is.
(oil)

Leave a Reply 2115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: ,