< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: HITA – SZTNH együttműködési megállapodás

| Mobile | RSS

HITA – SZTNH együttműködési megállapodás

2012. január 27. | hozzászólás | Közélet

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti
Hivatala (SZTNH) 2012. január 26-án együttműködési megállapodást kötött a hazai kis- és középvállalkozások (KKV) versenyképességének fokozása és innovációs tevékenységük eredményességének javítása érdekében. A HITA-nak – különösen -mint az Európai Bizottság által létrehozott európai vállalkozásfejlesztési hálózat, az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciumvezetőjének és az SZTNH-nak közös célja a KKV-k külpiacimegjelenésének és nemzetközi együttműködéseinek elősegítése az iparjogvédelmi és szerzői jogi ismereteik gyarapítása, a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos információk terjesztése, valamint iparjogvédelmi kultúra fejlesztése által. A két szervezet a témakörökben közösen
elkészített kiadványokat, együttesen tervezett és lebonyolított hazai ésnemzetközi projekteket és rendezvényeket tervez.

Az együttműködés keretében a HITA vállalja, hogy az egyes iparjogvédelmi formákra vonatkozó általános és eset-specifikus szakmai tanácsadást nyújt, illetve szükség esetén az ügyfelet közvetlenül az SZTNH-hoz irányítja. A vonatkozó adatvédelmi jogszabályok és titoktartási nyilatkozatok rendelkezéseire is figyelemmel tájékoztatást nyújt az SZTNH számára az
ügyfélkörébe tartozó vállalkozások szellemitulajdon-védelmi szempontból releváns eseteiről. Vállalja továbbá, hogy az SZTNH ügyfeleitől érkező, az Európai Unió vállalkozáspolitikájával kapcsolatos visszajelzéseket és jogalkotási javaslatokat továbbítja az Európai Bizottság részére.

Az SZTNH vállalja, hogy a HITA tevékenységi körébe eső ügyekben az őt megkereső ügyfeleket közvetlenül a HITA-hoz irányítja, ügyfélszolgálati tevékenysége körében a HITA ügyfelei részére általános szellemi-tulajdonvédelmi tájékoztatást nyújt, továbbá tájékoztatja a HITA-t az általa szervezett iparjogvédelmi tájékoztatási eseményekről, oktatásokról, nyilvános iparjogvédelmi szakmai eseményekről, lényeges jogszabály-változásokról.

Budapest, 2012. január 26.

Sajtókapcsolat:

Orodán Krisztián, sajtófőnök

Nemzeti Külgazdasági Hivatal

Leave a Reply 346 megnézve, 1 alkalommal mai nap |