< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A kormány magát járatja le, nem kell ahhoz külföldi kampány

| Mobile | RSS

A kormány magát járatja le, nem kell ahhoz külföldi kampány

2012. január 28. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Nőellenes politikát folytat hazánkban a kormány, Gurmai Zita szerint a Fidesz-KDNP legszívesebben a konyhába és a szülőszobába száműzné a “gyengébbik” nem képviselőit. Az EP-képviselő kitért arra is, hogy Magyarország ellen nincs tudatos lejárató kampány, csupán a jogos ellenvélemények kapnak hangot.

A nőket súlyosabban érinti a kormány elégtelen munkahely-teremtési politikája – nyilatkozta a STOPnak Gurmai Zita szocialista EP-képviselő. Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke úgy véli: a tíz évre ígért egymillió munkahely csupán illúzió, mindenki látja, hogy mindezt képtelen biztosítani az Orbán-kormány. Szerinte ezzel a nők elhelyezkedési esélyei is csökkennek, különösen akkor, ha megvizsgáljuk, milyen “nőellenes” politikát folytat a Fidesz-KDNP.
– A kormány a konyhába és a szülőszobába száműzi a nőket, azt a konzervatív szemléletet sugallva, hogy nekik valójában nem is a munkaerő-piacon van a helyük – hívta fel a figyelmet Gurmai Zita, aki a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának is az elnöke. Úgy véli: ezzel a szemlélettel Orbánék szembe mennek azzal az európai felfogással, amely szerint a XXI. században már egy nő el tudja dönteni, mikor vállal gyermeket, azt hogyan egyezteti össze a munkával, párkapcsolatával és hogyan érvényesíti saját érdekeit.
A szocialista képviselő arra is rávilágított, hogy hazánk Európában különösen rosszul áll a női politikusok számát vizsgálva. Amíg az Európai Parlament 35 százalékát, az Európai Unió tagállamai parlamentjeinek átlagosan 24 százalékát adják a nők, addig ez a szám Magyarországon csupán 10 százalék körül mozog.

Gurmai Zita az új alkotmányból is hiányolja a nők jogainak szilárdítását. Kiemelte, hogy az alaptörvény a magzat életét a fogantatástól kezdve védi, amivel megteremtődik az abortusz betiltásának jogi alapja, amennyiben erre megvan a politikai akarat. Gurmai egyebek közt kifogásolta azt az elvet is, miszerint a család alatt kizárólag az ellenkező neműek házastársi kapcsolatán alapuló életközösség értendő, hiszen ezzel hátrányosan megkülönböztetik az élettársi, illetve az azonos nemű párkapcsolatban élőket, továbbá az ide született gyermekeket.

A közelmúltban egyre fokozódó, hazánkra zúdított nemzetközi bírálat-hullámról az EP-képviselő elmondta: azt nem a nemzetközi baloldal kezdeményezte. A kritikákat az Orbán-kormány magának köszönheti, az eddigi számos elhibázott döntésnek, amelyek közül most néhányat helyrehozhatnak az uniós kötelezettségszegési eljárások során.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 306 megnézve, 2 alkalommal mai nap |