< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Megjött a legújabb adószégyenlista – a celebek most sem hiányoznak

| Mobile | RSS

Megjött a legújabb adószégyenlista – a celebek most sem hiányoznak

2012. január 28. | hozzászólás | Közélet

Ezernyolcszáz cég és kétszer ennyi magánszemély szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss listáján, mely a száz-, illetve tízmillió forint feletti tartozással rendelkezőket gyűjti.
Mi lesz a különadókkal, mire számítanak az egyes ágazatok? Jön a Napi Gazdaság makrogazdasági konferenciája – ahol választ kap a kérdéseire.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénteken tette közzé a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók, illetve a 100 milliós limitet felülmúló cégek listáját, a 2011 december 31-ei állapot szerint.

A legutóbbi, tavaly őszi közléshez képest a magánszemélyek és vállalkozók esetében alig gyarapodott a létszám, közel 3,6 ezer név található a felsorolásban. Legtöbbjük (2,7 ezren) egyszerű magánszemély, közülük alig harmincnak ismeretlen a lakcíme. A tízmilliós alsó határral számolva legalább 35,8 milliárd forint kintlévőségre vár a NAV.

Szinte már bérelt helye van a tetemes adóhiányt felhalmozó magánszemélyek listáján Gáspár Győzőnek és feleségének, Gáspárné Balla Beátának is, akiknek 2011 első negyedévében még sikerült leküzdeniük magukat a szégyenfalról. Továbbra is megtalálható a felsorolásban a Pa-Dö-Dö énekesnője, Lang Györgyi, ahogyan a rendőrség által korábban körözött, azóta elfogott milliárdos Földesi-Szabó László is.

Az egyéni vállakozók listááján szerepel az akasztói Stadler József, akit a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be.

Az érintettek minél hosszabb ideig nem fizetik meg az adótartozásukat, annál nagyobb késedelmi kamattal és bírsággal kell pluszban számolniuk.

Szűkebb lett a céges lista

Közel 1800 cég szerepel a százmillió forint feletti, folyamatosan, legalább 180 napon át fennálló tartozással rendelkező vállalkozások listáján, szemben a harmadik negyedév végén közölt több mint kétezres felsorolással. Közülük 351 vállalkozás esetében van bármiféle esély arra, hogy a pénz még befolyhat – ezek a cégek nem állnak sem felszámolási sem végelszámolási eljárás alatt. Az ebből a listából hagyományosan nem derül ki, hogy pontosan mennyi a tartozása ezeknek a cégeknek, a felsorolásban ugyanis csak a nevük szerepel – s a tény, hogy a tartozás nem csekély.

A listára került cégek többsége azonban valószínűleg sosem fogja visszafizetni ezt a tartozást – akkor sem, ha az eljárások során az adótartozások kiegyenlítése az első helyen szerepel. Ez az aktuális lista szerint mintegy 1300 felszámolás alá került céget jelent. Ha csak százmillió forinttal számolunk, ez 130 milliárd forint adótartozást feltételez, valójában ennek sokszorosa a kint lévő pénz.

Települések, ismert vállalkozások

Ahogyan a második és a harmadik negyedévben, két település továbbra is jókora összeggel tartozik: Alsóvadász polgármesteri hivatala és Nick önkormányzata megtalálható a listán.

Ismert nevekből sincs hiány – például Ganz- és Bábolna-cégek, Szobi Szörp, neves bútorgyárak, ingatlanfejlesztők, agrárvállalalatok -, illetve nem hiányoznak a hírhedt tatabányai cégtemetőhöz köthető, bedőlésre ítélt vállalkozások sem. Ezek olyan beszédes illetve furcsa neveken várják sorsuk beteljesülését, mint például Hasitasi, Mecsboksz, Pácban Lévő, Sokasara vagy Bedőlt – ezúttal 11 ilyen céget számoltunk össze.

Előkelő helyen szerepelnek a felsorolásban a nyíregyházi székhelyű, takarmánygyártással, illetve malomiparral foglalkozó ABO-csoport cégei, az ABO Mix Zrt., az ABO Holding Zrt. és az ABO Mill Malomipari Zrt. A cégcsoport több tagja kezdeményezett tavaly csődeljárást, az ABO Millnek elindult a felszámolása is.

Az állami Bábolna cégek is megszokott szereplői a top listának, a 2008 óta felszámolás alatt lévő Bábolna Mezőgazdasági Zrt. és a 2007 óta szintén felszámolás alatt álló Bábolna Takarmányipari Premix és Takarmánykereskedelmi Kft.

A fizetésképtelenné vált építőipari cégek is szép számmal szerepelnek a listán, köztük a korábban nagy állami és önkormányzati beruházásokban (Páva utcai zsinagóga, Fővárosi Levéltár, budaörsi uszoda) részt vett , felszámolás alatt álló Baucont Építőipari Zrt. Az autópálya szakaszok és főutak építésében közreműködő (M3-as Görbeháza-Nyíregyháza, M7-es Nagykanizsa-Becsehely) Mélyépítő Budapest Kft., a szintén útépítésekben szerepet vállalt Eurobuild Group Zrt. (M7-es Letenye-Becsehely szakaszán, M35-ös Görbeháza-Debrecen nyomvonalán), a lakóparkokat építő (XVIII. kerületben a Királyhágó lakópark, a XIV. kerületi Egressy Park) és önkormányzati megrendeléseket teljesítő Exclusive Bau Kft.

A lajstromban szerepel továbbá a 2004 óta felszámolása laltt lévő, Zala megyei épületek kivitelezésekben részt vett, hévízi székhelyű Royal Big-Bau Kft., illetve a 2003 óta felszámolás alatt lévő, szekszárdi székhelyű, csatornaépítéseket is vállaló Wiedemann Építőipari Zrt. is.

forrás: napi gazdaság.hu

Leave a Reply 334 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: