< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Botka László kíváncsi, Kósa Lajos hagyja-e államosítani Debrecen iskoláit

| Mobile | RSS

Botka László kíváncsi, Kósa Lajos hagyja-e államosítani Debrecen iskoláit

2012. január 29. | hozzászólás | Közélet

A demokratikus erők az MSZP nélkül nem tudnak versenyképes alternatívát nyújtani a regnáló Orbán-rendszerrel szemben – jelentette ki a hvg.hu-nak Botka László. A szegedi polgármester indul a szocialista párt “belső parlamentje”, a választmány elnöki posztjáért. Úgy véli, az önkormányzati rendszer átalakítása miatt most „teljes a káosz”.

Még egy évvel ezelőtt is arról beszéltek, hogy az MSZP-nek vége, de mára stabilizálta a helyzetét a párt – mondta a hvg.hu-nak Botka László. Szeged szocialista polgármestere meg van róla győződve, hogy az eddig is létező és az utóbbi időkben felbukkanó demokratikus politikai erők az MSZP nélkül nem tudnak versenyképes alternatívát nyújtani az Orbán-rezsimmel szemben. „Ez azt jelenti, hogy az MSZP nélkül nincsen demokratikus kormányváltás” – mondta lapunknak.

A polgármester szerint azonban az MSZP-nek is új irányt kell vennie. „A pártnak teljesen új stílusú, nyitott politikát kell folytatnia, hogy valamennyi demokratikus szervezet, társadalmi mozgalom vonzó szövetséget lásson bennünk. A ciklus közepén vagyunk, a következő két év a választási felkészülés és az alternatíva nyújtás jegyében fog eltelni” – közölte a hvg.hu-val.

Az MSZP alternatívája: eltörölni az egykulcsos adót

Arra a felvetésünkre, hogy a civilek által szervezett nagyobb tüntetés résztvevői közül sokan valószínűleg nemcsak a kormány, hanem az MSZP, illetve a jelenlegi politikai elit és kultúra ellen is tiltakoznak, Botka úgy reagált: a szocialista párt nem települhet rá ezekre a szerveződésekre. „De a demokratikus erőknek össze kell fogniuk, miután a Fidesz átírta a választási szabályokat. Minden olyan politikai erő, amelynek a választói azt várják el, hogy a jogállam helyreálljon, az a választóinak tartozik felelősséggel abban, hogy az együttműködést keresse. De a választási szövetségről nem most, hanem majd a választás előtt kell majd beszélni” – tette hozzá a politikus.

“Magyarország bajainak a legfőbb forrása most az elhibázott fideszes gazdaságpolitika, amelyet baloldaliként rendkívül igazságtalannak is tartok. Az egykulcsos adórendszer bevezetésével, az adókedvezmény kivezetésével a többség rosszul járt, ugyanakkor ez 600 milliárdos lyukat ütött a Bajnai-kormány által rendbetett központi költségvetésbe. Másfél éve a Fidesz nem tesz mást, csak fut a pénze után, miközben ragaszkodik az egykulcsos adóhoz és egyéb intézkedéseihez. Mindeközben a tehetséges, de szegény fiatalok előtt elzárja a felsőoktatás kapuit” – fogalmazott Botka László. Szerinte a fideszes gazdaságpolitikával szemben kell alternatívát kínálnia az MSZP-nek, méghozzá az adórendszer gyökeresen megváltoztatásával. “Úgy kell megváltoztatnunk, hogy az átlag alatti jövedelműek kisebb, az átlag felett keresők nagyobb terhet vállaljanak” – jelentette ki.

“Kellenek az utcai megmozdulások”

Arra a kérdésünkre, hogy az utcán vagy a parlamentben politizál-e majd az MSZP, Botka közölte: egy demokráciában a politikai legfontosabb színtere a parlament, de ezt a fajta politizálást teljesen ellehetetlenítette a Fidesz. A politikus emlékeztetett arra, hogy a kétharmad korlátozta a parlamenti vitát, az ellenzéki megszólalásokat, ezért szerinte “elkerülhetetlen, hogy a tiltakozás más formáját is válasszuk, békésen, a jogállami keretek között. Kellenek és lesznek nagypolitikai rendezvények is”.

Mint mondta, a szövetségkeresésben és az MSZP politikájának formálásában szívesen részt venne, ezért is indulna a párt választmányának elnöki posztjáért. „Az MSZP struktúráján belül az országos választmány lesz az a legfontosabb szerv, amely a leglényegesebb döntéseket meghozza szövetségkötésről, irányról, jelöltekről” – mondta. Csak olyan feladatot vállal, amely mellett a szegedi munkáját is folytatni tudja.

“Teljes a káosz”

Az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban polgármesterként azt mondta: teljes a káosz, amióta tavaly év végén megszavazta a parlament az új önkormányzati törvényt és az önkormányzati intézményeket is érintő köznevelési törvényt. „Miután feladatokat és intézményeket elvesznek az önkormányzatoktól, attól még ezek a feladatok és intézmények léteznek, miközben a központi költségvetésben csak szűkülő forrásokat látunk. Az iskolák költségvetésének több mint a felét az önkormányzatok saját bevételeikből tették a normatívák mellé, tehát attól, hogy például Szegeden az iskolákat nem az önkormányzat, hanem az állam fogja fenntartani, attól azok még szegedi iskolák lesznek” – szögezte le a szocialista politikus.

Botka László szerint nagy kérdés, miből fognak azok jobban működni állami kézben. „Éppen most megyek Veszprémbe, ahol a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlése van. A legfontosabb napirendi pont az, hogy megkérdezzük a jelenlévő kormányzati képviselőket: konkrétan mi a szándékuk. Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el erről. Volt, akik azt mondták, hogy amelyik önkormányzat akarja, az maradhat fenntartó, más tisztségviselők viszont arról beszéltek, hogy más lesz a fenntartó és a működtető. Az állam elviszi a fenntartói jogát, ő határozza meg, hány osztály legyen, milyen képzés legyen, ki legyen az igazgató, az önkormányzat pedig majd lehet a gondnok. Nem lennék most Lajos helyében” – utalt Kósa Lajos debreceni polgármesterre. „Tavaly év végén volt egy tévévitánk Kósa Lajossal. Amikor bejelentettem, hogy Szeged nem adja az iskoláit. A műsorvezető megkérdezte Kósa polgármester úrtól is, aki azt mondta, Debrecen sem. Kíváncsian várom, azóta hogyan alakult ez a véleménye.”
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 329 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: