< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Obama egy szabadkereskedelmi egyezmény lehetőségéről tárgyalt a grúz elnökkel )))Obama is a possibility of a free trade agreement talks with Georgian President

| Mobile | RSS

Obama egy szabadkereskedelmi egyezmény lehetőségéről tárgyalt a grúz elnökkel )))Obama is a possibility of a free trade agreement talks with Georgian President

Obama egy szabadkereskedelmi egyezmény lehetőségéről tárgyalt a grúz elnökkel Az Egyesült Államok és Grúzia felméri egy szabadkereskedelmi megállapodás megkötésének lehetőségét – jelentette be hétfőn Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta Miheil Szaakasvili grúz államfőt.

Obama szerint a két ország megállapodott abban, hogy párbeszédet kezd a befektetési és a kereskedelmi kapcsolatok erősítésének különböző aspektusairól, beleértve a szabadkereskedelmi megállapodás lehetőségét is. Az amerikai elnök határidőt nem említett az egyezménnyel kapcsolatban.
Szaakasvili hangsúlyozta, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás segítené Grúziát “a nemzetépítés folyamatában”.
Obama alig egy héttel ezelőtt, az unió állapotáról elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait Oroszországgal, amely 2008-ban háborút viselt Grúzia ellen.
Az amerikai kormány el akarja érni, hogy a kongresszus Oroszországgal kapcsolatban még az idén hagyja jóvá “az állandó normális kereskedelmi kapcsolatok” státusát, és vonja vissza az a még a hidegháború idején, 1974-ben elfogadott Jackson-Vanik-féle törvénykiegészítést, amely a központilag ellenőrzött gazdaságú országokkal kapcsolatban a zsidók és más vallási csoportok szabad kivándorlási szabadságához kötötte a kereskedelmet.
A Jackson-Vanik törvénykiegészítés ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival. A WTO-nak Oroszország az idén teljes jogú tagjává válik. Megfigyelők szerint az amerikai-grúz kereskedelmi viszony elmélyítése megkönnyítheti az Oroszországgal kapcsolatos új szabályozás kongresszusi elfogadtatását.
Az amerikai-grúz csúcstalálkozó során Obama megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Grúziának azt a törekvését, hogy a NATO tagjává váljon.

forrás:hír3.hu

Obama is a possibility of a free trade agreement talks with Georgian President

Obama is a possibility of a free trade agreement talks with Georgian President of the United States and Georgia will assess a possibility of a free trade agreement – announced Monday by U.S. President Barack Obama, after the White House welcomed the Georgian president Mikhail Saakashvili.

Obama, the two countries agreed to start a dialogue on trade and investment and strengthen the various aspects, including the possibility of a free trade agreement. The U.S. president said the deadline for non-Convention.
Saakashvili stressed that the FTA would help Georgia “to the nation building process.”
Obama less than a week ago, the state of the union speech, stressed that the United States closer to append relations with Russia, which in 2008 represented war against Georgia.
The U.S. government wants to come to the Congress about Russia later this year approved “permanent normal trade relations” status, and to withdraw to the still during the Cold War, in 1974, adopted Jackson Vania’s law supplement, which is centrally controlled-economy countries, the Jews and other religious groups tied to freedom of emigration of free trade.
The Jackson-Vani addition contrary to the law of the World Trade Organization (WTO) rules. In the WTO this year, Russia will become a full member. Observers say the American-Georgian trade relations with Russia to deepen facilitate the acceptance of new control of Congress.
The US-Georgian summit Obama has confirmed that the United States continues to support the efforts of Georgia to become a member of NATO.

Source: hír3.hu

Leave a Reply 406 megnézve, 1 alkalommal mai nap |