< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Pénteken reggel leállt a Malév

| Mobile | RSS

Pénteken reggel leállt a Malév

2012. február 3. | hozzászólás | Közélet

Pénteken reggel leállt a Malév

A légitársaság leállása 7200 utast érnt, minden gép leállt, jelenleg várják a bejövő járatokat. A Malév utasait az ügyfélszolgálaton tájékoztatják arról, hogyan utazhatnak el célállomásukra, illetve milyen lehetőségeik vannak a kártalanításra.

Ha ön vagy hozzátartozója itthon vagy külföldön ragadt a Malév leállása miatt, írja meg tapasztalatait a hirugyelet@origo.hu címre!

Pénteken reggel hat órakor leállt a Malév – jelentette be a társaság. A Fővárosi Bíróság csütörtökön csődvédelem alá helyezte a céget, a speciális jogszabályi előírások szerint a rendkívüli vagyonfelügyelő az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.

Akik a következő hónapokra vettek jegyet, a Malévhez kell benyújtaniuk a kártalanítási igényüket, ezeket később rendezik, a társaság honlapján lesz elérhető erről tájékoztatás – hangzott el a Malév péntek reggeli sajtótájékoztatóján. A Malév elnöke Berényi János azt is elmondta, hogy a Malévhez tartozó leányvállalatokat nem érinti a csőd, azok továbbra is üzemelnek. A cég tájékoztatása szerint 3726 utas van külföldön és összesen 7200 utast érint a leállás.

A leálláshoz vezető csőd nagyon gyorsan következett be – mondta a Malév vagyonfelügyelője Fábián Balázs. Az utolsó lökést az adta meg a cégnek, hogy a tel-avivi a járatot nem akarták kiszolgálni, a cég pedig nem tudta kifizetni előre a szükséges díjakat.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában közölte: az újraindulás nem lehetetlen. “Ha meg tudunk szabadulni a csontvázként örökölt terhektől, lehet még magyar nemzeti légitársaság” – mondta a 180 percben.

Minden gép leállt, jelenleg várják a bejövő járatokat – mondta az [origo]-nak Róna Márta, a Malév szóvivője. A Budapest Airport péntek reggel öt órakor kapott tájékoztatást a Malévtől, hogy nem indulnak a légitársaság járatai – közölte Hardy Mihály szóvivő az MTI-vel. A Liszt Ferenc repteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy a péntek erős nap a reptéren, a délután folyamán indul több járat.

Az MTI egy utastól értesült arról, hogy hét órakor jelentették be a budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren, hogy a Malév járatait törölték. A repülőgépére váró utas elmondta, hét óráig azt a tájékoztatást kapták a várakozó emberek, hogy késnek a légitársaság járatai. A 2B terminál nagyjából tele van, ilyenkor sok járat indulna, az utasok nyugodtak. A Bud.hu oldal szerint ma 64 Malév-járat indulna.

A légitársaság utasait az ügyfélszolgálaton (az alábbi telefonszámon Magyarországról: 06-40-21-21-21, külföldről: +361-802-11-11) tájékoztatják arról, hogyan utazhatnak el célállomásukra, illetve milyen lehetőségeik vannak a kártalanításra. (A belföldről hivható szám reggel 8-kor nem volt elérhető, a vonalak minden bizonnyal túlterheltek.)

A Malév honlapján jelenleg a társaság sajtóközleménye érhető el. E szerint “Az Igazgatóság döntése alapján a kár minimalizálása érdekében elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Ennek értelmében február 3-án 6 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szállnak fel Malév-repülőgépek.”

A nehéz pénzügyi helyzetben lévő Malév vezérigazgatója Limburger Lóránt hétfőn jelentette be, hogy napokon belül elfogyhat a légitársaság pénze. A cég akkor közölte, a következő napokban felszállnak a gépek, és közben a cégvezetés elkészíti a működés biztosításához szükséges pénzügyi tervet.

Kedden a cég elnöke közölte, a kormány elkötelezett egy nemzeti légitársaság megléte mellett és reméli, hogy a jövőben is szállítani fogja az utasokat a légitársaság. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha mégis elfogy a pénz, elmondta: az utasok többszörösen biztosítva vannak, visszakaphatják a pénzüket a IATA-tól (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség), a biztosítóktól és egyéb tartalékokból.

A kormány először kiemelt stratégiai vállalattá minősítette a Malévet, majd határozatot hozott arról, kik kapnak kártalanítást, ha a légitársaság leállna.

A Malévval kapcsolatban a héten a kormány több jogszabályt hozott. Még a vezérigazgató hétfői bejelentése előtt Hétfőn jelent meg az a kormányrendelet, amely azonnali hatállyal stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a céget. A lépéssel pedig lehetővé válik, hogy állami kontroll alatti eljárás keretében rendezzék a szorult pénzügyi helyzetben lévő cég helyzetét. Szerdán pedig a Malév leállásának esetére hozott részletes intézkedéseket a kormány két új rendeletben, bár a cég délután azt közölte, hogy továbbra is a működés fenntartásán dolgoznak. A kormány egyrészt átcsoportosított kétmilliárd forintot az esetleges leállásnak a kezelésére, másrészt meghatározta, hogy milyen feltételekkel kártalanítják a jeggyel rendelkező utasokat. A Fővárosi Bíróság csütörtökön csődvédelem alá helyezte a Malévot, rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki mellé, és rendkívüli moratóriumot rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a légitársaság a vagyonfelügyelő hozzájárulása nélkül kifizetést nem teljesíthet, illetve a Malévval szembeni végrehajtások szünetelnek.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 387 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: