< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Sokan nem is sejtik, hogy kevesebb fizetést kapnak

| Mobile | RSS

Sokan nem is sejtik, hogy kevesebb fizetést kapnak

2012. február 3. | hozzászólás | Közélet

Az egészségügyi dolgozók közül sokan a napokban szembesülnek majd azzal, hogy csökkent a nettó jövedelmük, míg az egészségügyért felelős államtitkár a béremelés lehetőségéről tárgyal a szakmai szervezetekkel – írja a Magyar Nemzet.

Az egészségügyi dolgozók közül sokan kevesebb fizetést fognak kapni, mint az előző hónapban. A bércsökkenés az átlag alatt keresőket érinti, amit az idei adóváltozások okoznak: megszűnt az adójóváírás, és nőtt az egészségügyi hozzájárulás mértéke. Ezt nem tudták ellensúlyozni az olyan a kedvező változások, mint a szuperbruttó részbeli kivezetése. A Liga Szakszervezetek szerint béremelés híján a bruttó 216 805 forint alatt keresők nettó jövedelme csökken.
A kormány a közszférában dolgozóknál bérkompenzációt ad, ám ezt egyelőre nem lehet maradéktalanul sikeresnek nevezni. Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a lapnak úgy fogalmazott: ahhoz, hogy valaki a mostani fizetéséhez is megkapja a kompenzációt, január 20-ig kellett eljuttatnia a Magyar Államkincstárhoz a megfelelő dokumentumot.

A probléma nemcsak az egészségügyben, hanem a közoktatási, köznevelési, közigazgatási területen dolgozókat is érinti: a tanárokat, tanítókat, könyvtárosokat, szociális dolgozókat, óvónőket. Az egészségügyben a helyzetet az is súlyosbítja, hogy az ágazatban nem csak közalkalmazottak dolgoznak. Számos közkórház és egyéb intézmény alakult át gazdasági társasággá, így munkavállalóik nem közalkalmazottak, mint ahogy a háziorvosok sem. Rájuk tehát a bérkompenzáció nem vonatkozik. Az állam nekik és a versenyszférának további pályázható támogatást is nyújtana a nettó bérek szinten tartásához, ám erről az érintettek semmi biztosat nem tudnak.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke arról tájékoztatott: most gyűjtik az adatokat, hogy összesen hány ágazati munkavállalónak csökkent a nettó bére, és milyen mértékben. Rendkívül kellemetlennek nevezte a helyzetet, hiszen éppen most zajlanak az egészségügyi államtitkárság és a szakmai szervezetek vezetői között az egyeztetések a béremelésről. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elképesztőnek nevezte a helyzetet. Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke úgy fogalmazott: bármilyen jövedelemcsökkenést eredményező adóváltozás gyorsítja az elvándorlást.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 245 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: