< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kína a Biztonsági Tanácsban fejtette ki álláspontját a szíriai kérdésről

| Mobile | RSS

Kína a Biztonsági Tanácsban fejtette ki álláspontját a szíriai kérdésről

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 4-én délelőtt szavazott a szíriai kérdéssel foglalkozó javaslattervről. Oroszország és Kína vétója miatt a javaslattervet nem fogadták el.

2011. november 14-én szintén Kína és Oroszország vétója miatt bukott meg egy szíriai kérdéssel foglalkozó javaslatterv. A tizenöt tagból tizenhárman támogatták az indítványt, de a vétójoggal rendelkező Kína és Oroszország megakadályozta az elfogadását.

Az arabok és a nyugati államok által támogatott indítványt Kína és Oroszország megvétózta. Oroszország arra hivatkozott a vétó alkalmazása után, hogy a javaslat csak az Asszad-kormánnyal törődött, és nem foglalkozott a fegyveres ellenzéki erőkkel. Kína szerint a terv kontraproduktív lett volna.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy az orosz módosító javaslatok elfogadhatatlanok voltak az Egyesült Államok számára. Az ENSZ BT jelenlegi egyetlen arab tagja, a marokkói nagykövet azt mondta, ez nagyon sajnálatos és kiábrándító.

Li Baodong, Kína állandó ENSZ-képviselője a szavazás után kiadott beszédében rámutatott, hogy Kína szerint a jelenlegi helyzetben az egyoldalú nyomás megerősítése nem járul hozzá a szíriai kérdés megoldásához, mivel valószínűleg lezárná a tárgyalás lehetőségét. Kína tovább támogatja az Arab Liga közvetítését, ugyankkor azt reméli, hogy tárgyalásos úton megoldhatják a szíriai kérdést. A jelenlegi komoly nézetkülönbségek miatt túlzónak tartották a határozatot, nem is erősítheti a BT egységét és hatékonyságát, valamint a kérdés megoldását.

„Kína figyelemmel kíséri a szíriai helyzetet, és azt kéri a felektől, hogy szüntessék be az erőszakot. Minél hamarabb helyre kell állítani Szíriában a rendet, és meg kell ismerni a szíriaiak reformköveteléseit. Ez felel meg a szíriak érdekeinek. Kína támogatja az Arab Liga lépéseit a szíriai válság megoldására, s ezzel minél hamarabb rá kell venni a szíriai vezetést, hogy párbeszéd útján, békésen oldják meg a nézeteltéréseket” – mondta Kína állandó ENSZ-képviselője.

Li Baodong arról is beszélt, hogy a nemzetközi közösségnek konstruktívan kell segítséget nyújtania Szíriának, és közben figyelemmel kell lenni Szíria szuvernitására, függetlenségére, valamint területi integritására. A Biztonsági Tanács lépéseinek összhangban kell lenniük az ENSZ alapokmányával, a feszült helyzet enyhítését kell szolgálniuk, elő kell mozdítaniuk a politikai tárgyalásokat, és meg kell erősíteniük a közel-keleti térség stabilitását.

forrás:igoogle.hu

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |