< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Obama: Izraellel a katonai együttműködés szorosabb, mint bármikor )))Obama: Israel military cooperation closer than ever

| Mobile | RSS

Obama: Izraellel a katonai együttműködés szorosabb, mint bármikor )))Obama: Israel military cooperation closer than ever

Barack Obama amerikai elnök azt nyilatkozta egy vasárnapi tévéinterjúban: nem gondolja, hogy Izrael eldöntötte volna, hogy katonai csapást mér Iránra. Obama bízik a diplomáciai megoldásban, de amerikai katonai beavatkozásra is célozgatott.

képAmerika nagyon szorosan együttműködik Izraellel a válság megoldásán, amely – mint mondta – “remélhetőleg diplomáciai” megoldás lesz. Izrael nagy nyugati szövetségesei éppen azon fáradoznak, hogy megpróbálják lebeszélni az iráni atomlétesítmények elleni egyoldalú katonai csapásról, és azzal érvelnek, hogy egy ilyen támadás hatására csak megerősödne a teheráni hatalom, kiszélesedne a háború, és összeomlana a világgazdaság.

Izrael viszont kitart mantrája mellett, miszerint Irán a fejlesztésben gyorsan eljut arra a pontra, amelynél egy korlátozott katonai csapás már nem volna elég egy atomtámadása elhárítására.

Obama a katonai beavatkozásra célozva az NBC televíziónak elmondta, az Egyesült Államok még mindig nem vett ki egyetlen eszközt sem azok közül, amelyekkel Iránt kényszeríteni lehetne állítólagos atomfegyver-programjának feladására. Hangsúlyozta azonban, hogy Washington diplomáciai megoldást akar, amely egy világkoalíció köré épül.

“A két ország között a katonai és a hírszerzési információcsere most szorosabb, mint bármikor korábban. Mindig szorosan együtt fogunk működni ennek a problémának a megoldásában, ami remélhetőleg diplomáciai megoldás lesz” – mondta Obama.

Az amerikai elnök nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Izrael értesítené-e az Egyesült Államokat, mielőtt megtámadná Iránt.

forrás:igoogle.hu

Obama: Israel military cooperation closer than ever

U.S. President Barack Obama said in a Sunday television interview, do not you think that Israel had decided that military blow to Iran. Obama hopes for a diplomatic solution, but also hinted U.S. military intervention.

American image very closely with Israel to solve the crisis, which – as said – “hopefully, diplomatic” solution will be. Israel is the major Western allies are working to try to dissuade the Iranian nuclear facilities against unilateral military trail, and argue that such an attack causes only strengthen Tehran’s power kiszélesedne the war, and the world economy would collapse.

Israel maintains, however, under the mantra that Iran’s development quickly gets to the point at which a limited military strike is not enough to avert a nuclear attack.

Obama’s military action targeting the NBC television said the U.S. is still not taken any one of those tools with which Iran would be forced to give up alleged nuclear weapons program. He stressed, however, that Washington wanted a diplomatic solution, which is a coalition built around the world.

“The two countries between the military and intelligence exchange is now closer than ever before. We will always work closely together to solve this problem, which we hope will be a diplomatic solution” – Obama said.

The U.S. president did not answer the question that alerted Israel to the United States before attacking Iran.

Source: igoogle.hu

Leave a Reply 602 megnézve, 1 alkalommal mai nap |