< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbán saját hatáskörét is szűkítheti, készül a válasz az EB-nek

| Mobile | RSS

Orbán saját hatáskörét is szűkítheti, készül a válasz az EB-nek

2012. február 6. | hozzászólás | Közélet

Készül az Európai Bizottság részére a magyar válaszlevél tervezete, amely a Magyar Nemzet információi szerint a három kötelezettségszegési eljárás kapcsán egyebek között azt is tartalmazza, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben a miniszterelnök a jövőben mégsem kezdeményezhetné az új adatvédelmi hatóság elnökének felmentését.

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent cikk a pénteki kormányülés részleteit ismerő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az eddigi informális egyeztetések eredményeként azt már a tanácskozás előtt véglegesítették, hogy a kormány várhatóan elfogadja az Európai Bizottságnak az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatban felvetett aggályait. A Magyarország által küldött válaszlevél arról biztosítja majd Brüsszelt, hogy a függetlenséggel kapcsolatos felvetésre konkrét lépéseket tesznek. Azaz a tavaly júliusban elfogadott adatvédelmi törvény parlamenti módosításával szűkül azok köre, akik az új hatóság elnökének felmentését kezdeményezhetik, így kikerül közülük a miniszterelnök.

A magyar válaszlevél szerint a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozó eljárás ügyében semmilyen diszkrimináció nem éri az érintetteket, mivel a bírák jelentős része már ma is nyugdíjasként látja el feladatát; a levél részletesen taglalja a magyar nyugdíjreform lépéseit, köztük az általános nyugdíjkorhatár egységesítését. A lap információi szerint a kormány ebben az ügyben is több engedménnyel, köztük az egyedi elbírálás elvének alkalmazásával bizonyítaná kompromisszumkészségét, de ezekről egyelőre nem született végleges döntés.

A Brüsszel által indított harmadik, a jegybank függetlenségével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás kapcsán a magyar kormány késznek mutatkozik a törvényszöveg bizonyos módosítására, de a jegybanki tisztségviselők eskütételéhez és a kétmilliós jövedelemkorláthoz továbbra is ragaszkodik.

Az EB január 17-én indított Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást; Brüsszel egy hónapot adott a magyar kormánynak, hogy válaszoljon felvetéseikre és kezelje az aggályokat – emlékeztet a napilap.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 173 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: