< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gazdák ezrei jutnak állami földekhez Bővebben a mai Magyar Hírlapban

| Mobile | RSS

Gazdák ezrei jutnak állami földekhez Bővebben a mai Magyar Hírlapban

2012. február 19. | hozzászólás | Közélet

Volt olyan terület, amelyre huszonöten pályáztak, és egyetlen olyan parcella sem akadt, amelyre ne érkezett volna ajánlat

Sikeresen pályázott a földbérletre Horváth Ágnes is, akinek Fazekas Sándor adta át a szerződést

Megkezdte az állami termőföldek haszonbérbe adását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A 65 ezer hektárból mintegy 33 ezerre már sikeresen pályáztak az elmúlt hónapokban. Az NFA ezerötszáz gazdálkodóval köt szerződést a következő napokban, akik átlagosan tizenöt–húsz hektárnyi állami területtel bővíthetik gazdaságukat. A kis- és közepes, illetve a családi gazdaságok erősítése, támogatása prioritás, miután 2004 óta több mint harmincezer mezőgazdasági vállalkozás tűnt el Magyarországon.

Tegnap kötötte meg az első szerződéseket az NFA a gazdálkodókkal az októberben meghirdetett állami termőföldek haszonbérbe adására. A pályáztatás fő célja a kis- és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése.

„A meghirdetett 65 ezer hektár állami termőföld több mint fele, mintegy 33 ezer már gazdára talált. Ezerötszáz gazdálkodó pályázott sikeresen, akik átlagosan tizenöt–húsz hektárnyi állami területtel bővíthetik gazdaságukat. Az állami termőföldek haszonbérbe adása azt jelenti, hogy a kormány megtartotta azt az ígéretét, hogy a kis- és közepes, illetve a családi gazdaságokat hozza helyzetbe, és azt, hogy a földet azoknak kell megművelniük, akik helyben laknak, s életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak” – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Kiemelte: a szerződések aláírása egyben azt is jelenti, hogy elkezdődött a Darányi Ignác-terv végrehajtása.

„A helyben lakók földínségének csillapítása a magyar vidék jövőjének szempontjából kiemelten fontos, mert mindez elősegíti a helyben maradást, a szülőfaluban való boldogulás lehetőségét” – jelentette ki a tárcavezető. Szerinte ez az intézkedés fontos lépés a kormány birtokpolitikai irányelveinek megvalósításához vezető úton. Többek között azért, hogy megőrizhető legyen a magyar termőföld, és az állam a közjó érdekében használja fel a nemzeti vagyont.

Szabó Csaba miniszteri megbízott hangsúlyozta, volt olyan terület, amelyre huszonöten pályáztak, és egyetlen olyan parcella sem akadt, amelyre ne érkezett volna haszonbérleti igény, ajánlat. „Minden terület megtalálja a gazdáját, így termelők ezrei kapnak lehetőséget. Az NFA az eljárásnál a helyben lakást kiemelt feltételként jelölte meg, és állattartáshoz kötötte a haszonbérbe adást. Továbbra is prioritás a kis- és közepes, illetve a családi gazdaságok erősítése, támogatása. Horrorisztikus adat, hogy hazánk 2004-es uniós csatlakozása óta több mint harmincezer mezőgazdasági vállalkozás tűnt el Magyarországon, ennyien fejezték be a gazdálkodást” – fogalmazott Szabó Csaba.

Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke aláhúzta: folyamatos a pályáztatás, és a szervezet nemcsak a hatvanötezer hektárnyi területet kívánja hasznosítani, hanem újabb és újabb állami területeket vonnak be a körbe a jövőben.

A legfőbb cél az, hogy hasznosítatlan termőföld ne legyen az állam tulajdonában” – emelte ki Sebestyén Róbert. Mint ahogy lapunk már többször is megírta, a kormány szerint stratégiailag fontos, hogy nemzeti tulajdonban maradjanak a kiváló minőségű magyar területek.

A zsebszerződésekkel külföldieknek eladott magyar termőterületek nagysága eléri az egymillió hektárt.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: