< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Visszaüthet a fűtésre használt termálvíz

| Mobile | RSS

Visszaüthet a fűtésre használt termálvíz

2012. február 19. | hozzászólás | Közélet

2015-től a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet vissza kell juttatatni a földbe. A kutakból nyert meleg vizet használó gazdák aggódnak.

A mezőgazdaságnak nagy szerepe volt abban., hogy a magyar GDP a vártnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt 2011 negyedik negyedévében. Tavaly a bruttó hazai termék egész éves szinten 1,7 százalékkal bővült, nagyobb arányban mint az eurózóna és az EU átlaga. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly jó évet zárt a mezőgazdaság, új piacok nyíltak meg, de ez nem azt jelenti, hogy elvonultak a sötétfelhők – például a zöldségtermesztők feje fölül.

Ugyan még három évig időt kaptak a kertészetek, de 2015-től a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet vissza kell juttatatni a földbe – szakszóval ezt visszasajtolásnak hívják.

Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesülés elnöke a Vasárnapi Újságban elmondta, két indoka van annak, hogy a kivett vizet vissza kell nyomni a föld alá. Az egyik, hogy ne fogyjon el a vízkészlet – amire Magyarországon amúgy nagyon kevés lenne az esély. A másik indok, hogy a termálvizek sótartalma általában magasabb, mint a felszíni vízfolyásoké, ezért környezetvédelmi szempontból káros, ha a föld alatti víz nagy mennyiségben kikerül a helyéről. Jelentős problémát okoz azonban, hogy egy kitermelő kút mellé legalább kettő visszatápláló kút kell, ami rendkívül jelentős költség, kutanként 150 millió forint – mondta Szita Gábor.

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a magyar kormány 2015-ig haladékot adott a kötelezettség teljesítésére, hogy a termálvizet használó fóliasátrak, üvegházak tulajdonosai továbbra is termelésre, illetve fűtésre tudják használni a termálvizet.

Feldman Zsolt szerint addig talán sikerül jobban megismerni azoknak a felszín alatti „víztesteknek” az állapotát, amelyekbe a kivett termálvizet vissza kellene sajtolni. Ennek az információnak a birtokában talán sikerül egy olyan sokkal rugalmasabb rendszert kiépíteni, amely egyszerre szolgálja a termelés és a vízkészletek megőrzésének érdekeit – mondta a helyettes államtitkár.

Szita Gábor, a Magyar Geotermális Egyesülés elnöke szerint azonban 2015 után a visszasajtolás miatti plusz költségek miatt vagy drágább lesz vagy eltűnik a piacról a télen megtermelt zöldség, például a paradicsom és paprika. Feldman Zsolt szerint a kormány ezt nem akarja, éppen ezért vállalt kötelezettséget arra, hogy kiépíti azt a rendszert, amely alapján megtudható, mely víztest termelhető ki biztonságosan – akár visszasajtolás nélkül is –, és mely bázist nem lehet bolygatni.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 253 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: