< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Az Alkotmánybírósághoz fordult a kormány

| Mobile | RSS

Az Alkotmánybírósághoz fordult a kormány

2012. február 20. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

A kormány azt kérdezi az Alkotmánybíróságtól, hogy az EU-s pénzügyi paktum uniós nemzetközi egyezménynek minősül-e. Ha igen, csak kétharmaddal lehet ratifikálni – írja a Magyar Nemzet.

Megérkezett az Alkotmánybíróságra a kormány beadványa, amelyben az alaptörvény értelmezését kéri arról, hogy uniós nemzetközi egyezménynek minősül-e a Brüsszelben jóváhagyott pénzügyi paktum.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írja, ha az Alkotmánybíróság szerint a pénzügyi paktum uniós nemzetközi szerződés, akkor azt az aláírása után a parlament csak kétharmados többséggel ratifikálhatja.

Az Alkotmánybíróság 2010-ben rögzítette: nemcsak az unió alapító szerződése és Magyarország csatlakozási dokumentuma tekinthető nemzetközi szerződésnek, hanem az olyan további megállapodás is, amely újabb hatáskörök átruházását és közös gyakorlását teszi szükségessé az EU fejlesztéséért.

A kormány február 10-én országgyűlési határozati javaslatban kért támogatást ahhoz, hogy – március első napjaiban – aláírhassa az EU-ban a költségvetési politika és a gazdaságpolitikai koordináció megerősítéséről szóló szerződést.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 222 megnézve, 1 alkalommal mai nap |