< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Dinoszauruszok Magyarországon – bepillantás a 85 millió éves élővilágba

| Mobile | RSS

Dinoszauruszok Magyarországon – bepillantás a 85 millió éves élővilágba

2012. február 20. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Megjelent Ősi Attila könyve ’Dinoszauruszok Magyarországon’ címmel.

A Ma Reggelnek nyilatkozó szakember szerint még több évtizedre elegendő munka van Iharkúton. Az utóbbi 12 évben olyan sok tudományos eredmény született, melyet érdemes volt megírni egy könyvben. Ezeket az eredményeket általában angolul publikálták, így a magyar közönséghez nem nagyon jutottak el.

Az iharkúti lelőhely a maga 85 millió éves korával olyan lelőhelyet és időintervallumot reprezentál, melyet Magyarországról nem nagyon ismertünk. Ősi Attila elmondta egész életközösség nyomait találták meg. Több mint harminc gerincest ismertek már meg ezen lelőhelyről halakat, kétéltűeket, gyíkokat, dinoszauruszokat, repülő hüllőket és madarakat.

Elmondása szerint teljesen más világot kell elképzelni 85 millió évvel ezelőtt magasabb tengerszintekkel, szubtrópusi éghajlattal, 8-10 fokkal magasabb átlaghőmérséklettel. Az egész Bakony jelenlegi helyétől mintegy 900 kilométerre délnyugati irányba helyezkedett el, tenger vette körül.
Ajkaceratops kozmai

Iharkúton eddig harminc különböző gerinces faj maradványait ismerték meg. A kutató biztos abban, hogy sokkal magasabb lehetett a gerincesek száma, dinoszauruszok esetén 6-7 féle őshüllőt tudnak eddig elkülöníteni. Elmondta, a hatféle dinoszauruszból, a csoportjukat tekintve négyet ismerünk a Kárpát-medencéből, de faj szinten vannak olyanok, amelyek egyedülállóak.

Ilyen az Ajkaceratops kozmai, kis termetű, tülkös, galléros dinoszaurusz, mely első bizonyítéka volt annak, hogy az úgynevezett ceratopsiák – mely felöleli a Triceratopsot is – Európában is megtalálhatóak voltak. Korábban csak Ázsiából és Észak-Amerikából ismertük őket.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |