< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Csodás magyar borok Bővebben a mai Magyar Hírlapban

| Mobile | RSS

Csodás magyar borok Bővebben a mai Magyar Hírlapban

2012. március 4. | 1 Hozzászólás | Konyhaművészet

Az italféleségek forgalma csökken, de a boroké és a pálinkáké évről évre nő
A kiváló minőséget előállító hazai borászatok piacra jutását is nagymértékben elősegíti a CBA élelmiszerlánc borversenye. Az idén már hatodik alkalommal megrendezett, az ország legnagyobb házi borversenyévé előlépő válogatáson mintegy 767 mintából választják ki a bírálóbizottságok a legjobb borokat, amelyek aztán az üzletlánc polcaira kerülnek.

A versenyen szinte minden magyar borászat képviselteti magát, nevezési díj nincs

A tavalyi ötszázötven bortétellel szemben az idén már hétszázhatvanhét mintából választja ki a CBA élelmiszerlánc azt a legjobb kétszáz–kétszázötvenet, amely aztán a polcaira, így a vásárlóihoz kerül. A magyar üzletlánc az idén már hatodik alkalommal tartja meg az ország legnagyobb házi rendezésű borversenyét, a 2007-ben életre hívott Vinotéka programot. „A kétnapos válogatáson naponta nyolc bírálóbizottság 767 mintából választja ki a legjobb borokat. Az értékelés vak kóstolással zajlik, így ténylegesen a beltartalom alapján alakulnak ki az osztályzatok. Egyedül a minőség a döntő, így a borversenyen a legkisebb pincészetek is ugyanolyan eséllyel indulnak, mint világhírű borászaink” – mondta lapunknak Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. Hangsúlyozta: a Vinotéka nagysága az üzletmérettől is függ, egyes boltokban akár kétszázötven tétel is bekerülhet a választékba, míg más üzletekben száz különböző bort sorakoztat fel a szortiment.

„A borversenyen minden magyar borászat képviselteti magát, nevezési díj nincs. Az ítészek szigorú szabályok szerint pontozzák a borokat, a kóstoláskor nem tudják, hogy melyik pincészet mely bora került a poharukba. A hazánk legnevesebb borszakértőiből álló szakmai zsűri azt is vizsgálja, hogy a fejlődés mely szakaszában van az adott tétel. A Vinotéka program ezzel garantálja, hogy kiváló minőségű borokat kínáljunk a vásárlóknak több mint kétszáz üzletben” – ­emelte ki Fodor Attila. A program nem titkolt célja, hogy a kiváló minőséget előállítani képes hazai borászatok piac­ra jutását is nagymértékben elősegítse. A kommunikációs vezető ismertette, a program nagyon kedvelt a vásárlók körében, amit az is bizonyít, hogy a kezdeményezés beindítása óta a magyar üzletlánc borértékesítése megháromszorozódott.

„Az elmúlt években folyamatosan csökken az italféleségek forgalma Magyarországon, kivételt csupán a borok és pálinkák jelentenek. Utóbbiak értékesítési volumenének növekedése mutatja, ma már komoly presztízst jelent a kiváló minőségű hazai nedűk fogyasztása. Vinotékánkba kizárólag magyar borok kerülhetnek be. Minőségük, zamatuk, csodájuk miatt arra hivatottak a magyar borok, hogy a világ élvonalába emeljük őket, és büszkék legyünk pincészeteinkre, bo­raink­ra” – fogalmazott Fodor Attila.

A verseny rangját mutatja, hogy tavaly Schmitt Pál köztársasági elnök a legjobb eredményekkel végzett tételekből választotta ki a „Magyarország elnökének bora” címet viselő nedűket. Az államfő az idén is választ a borok közül, s a nevével fémjelzett fehér-, vörös- és desszertbort a vásárlók is megismerhetik.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 422 megnézve, 1 alkalommal mai nap |