< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lengyelország-Oroszország-választások-visszhang Orosz elnökválasztás – Jerzy Buzek és Lech Walesa a választások eredményéről

| Mobile | RSS

Lengyelország-Oroszország-választások-visszhang Orosz elnökválasztás – Jerzy Buzek és Lech Walesa a választások eredményéről

Lengyelország-Oroszország-választások-visszhang
Orosz elnökválasztás – Jerzy Buzek és Lech Walesa a választások eredményéről

Varsó, 2012. március 5., hétfő (MTI) – Jerzy Buzek, az Európai Parlament volt lengyel elnöke szerint, az ukrán-uniós kapcsolatokhoz hasonlóan felül kell vizsgálni az orosz-uniós viszonyokat is; Lech Walesa volt lengyel elnök azt hangsúlyozza, hogy a jelen helyzetben Putin jobb egy ismeretlen politikusnál.

Jerzy Buzek a lengyel rádiónak nyilatkozva kiemelte, hogy Mihail Hodorkovszkij oroszországi pere hasonlított Julija Timosenkóéhoz. Szerinte az ukrán ügyekben jogosan kritikus Európai Uniónak Oroszországgal szemben is hasonlóan kellene fellépnie, mert a nem demokratikus országban “a választások elejétől kezdve igazságtalanok voltak”.
Véleményét egyebek közt Javlinszkijnak a választásokból való kizárásával, a sajtószabadság hiányával és azzal indokolja, hogy sem Putyin, sem Medvegyev nem akarja átadni a hatalmat.
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/554384,Wystarczyly-wysokie-ceny-ropy-i-troche-szowinizmu
Lech Walesa a money.pl pénzügyi portálnak adott interjújában azt mondta, hogy Putin az Európa számára elfogadható jelölteket kizárta, de ebben az esetben a már ismert politikus “a kisebb rosszat” személyesíti meg, míg a választásokon induló ellenfelei esetében “fennállt az ismeretlenség veszélye”. Szerinte a hatalmas Oroszországot, amely egyebek közt atomfegyverrel is rendelkezik, csak a vaskezű reformer képes irányítani, akivel ugyanakkor vigyázni kell.
Walesa arra is kitért, hogy saját elnöksége idején a lengyel belpolitikai ügyek miatt nem jutott ideje az orosz kapcsolatok ápolására, s hibásnak érzi magát azért, hogy nem használta ki a kínálkozó lehetőséget.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/walesa;o;putinie;wygral;ten;ktorego;znamy,64,0,1038144.html

MTI

Leave a Reply 525 megnézve, 1 alkalommal mai nap |